Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 83 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συμπληρώθηκαν 83 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματός μας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. 83 χρόνια προσφοράς στο λαό και συνεχών αγώνων του για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων, για την κοινωνική απελευθέρωση, το σοσιαλισμό. 83 χρόνια σκληρής πορείας, παρά και ενάντια στις όποιες δυσκολίες και σε πείσμα όλων εκείνων, που πολλές φορές θριαμβολόγησαν, προσδοκώντας την εξαφάνιση του ΚΚΕ. Οι αντεπαναστατικές εξελίξεις του 1989 - 1991 δεν επηρέασαν την πεποίθηση και την πίστη μας για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, για τη ρεαλιστική δυνατότητα να ανατραπεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Το ΚΚΕ παραμένει όρθιο, ζωντανό, μαχητικό. Δυναμώνει την πάλη του για την οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Το ΚΚΕ είναι δημιούργημα της εργατικής τάξης της Ελλάδας, του πρωτοποριακού τμήματος του λαού μας, και της συνένωσης του εργατικού κινήματος με τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Η ίδρυσή του, που επιταχύνθηκε από τη συγκλονιστική επίδραση της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, σήμανε την ιδεολογικοπολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης, και την ενσάρκωση του αυτοτελούς ρόλου της στην ελληνική κοινωνία. Υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά του κεφαλαίου, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι όρος και προϋπόθεση για την απελευθέρωση των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, όλων των καταπιεσμένων από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, από την πολιτική των αστικών κομμάτων.

Σήμερα, που η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού έχει ενταθεί, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία αυτών των δυνάμεων αποτελεί μέσον και ανάγκη για τη λαϊκή αντεπίθεση, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο. Συνιστά μονόδρομο για τις λαϊκές δυνάμεις, σε αντιπαράθεση με το δρόμο της πλουτοκρατίας που βαδίζει μέχρι τώρα η ελληνική κοινωνία, με τη συναίνεση των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών κομμάτων.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για την ιστορική διαδρομή του. Είναι το Κόμμα των αγώνων και των θυσιών, που ανέδειξε χιλιάδες ηρωίδες και ήρωες απ' τις γραμμές του. Γονιμοποίησε αρετές του λαού μας. Εφερε νέες υψηλές αξίες στην ελληνική κοινωνία, που έγιναν κτήμα πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Αυτές τις αξίες συνεχίζει να τις υποστηρίζει αταλάντευτα. Κρατά άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας για ένα μέλλον αντάξιο των πόθων και των αγώνων του λαού.

Η ιστορική προσφορά του ΚΚΕ, σε όφελος της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων, των γυναικών και της νεολαίας, δε θα μπορούσε να υπάρξει, δίχως τη σταθερή προσήλωσή του στις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές, δίχως το χαρακτήρα του ως Κόμματος διεθνιστικού, που γι' αυτό είναι και γνήσια πατριωτικό.

Η πλούσια ιστορική πείρα του ΚΚΕ μάς εμπνέει και μας διδάσκει. Μας βοηθά να βελτιώνουμε τη δράση μας, να αντλούμε συμπεράσματα. Ενα τέτοιο συμπέρασμα αποτελεί η επιβεβαίωση του ρόλου του ΚΚΕ, η αναγκαία για τα λαϊκά συμφέροντα ύπαρξη και δράση του, η πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ολόπλευρα, να βελτιώσει αποφασιστικά τον καθοδηγητικό ρόλο του, για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, για τη λαϊκή ενότητα, για τη σοσιαλιστική αναγέννηση της Ελλάδας. Η επιβεβαίωση και η απήχηση της πολιτικής, που επεξεργάστηκαν το 15ο και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, αποτελούν τη βάση για την εκπλήρωση της αποστολής του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ, τους φίλους του Κόμματος, όσους έχουν συμπαραταχτεί με τους κομμουνιστές στα κοινωνικά κινήματα, να εντείνουν τις προσπάθειες για την ευρύτερη συμπαράταξη και αντιιμπεριαλιστική συνεργασία των μαχητικών λαϊκών δυνάμεων της κοινωνίας, για να γίνει ορατή στο λαό η προοπτική της πάλης μέσα από όλα τα μέτωπα. Να πρωτοστατήσουμε σ' αυτή τη δράση με πνεύμα μεγαλύτερης αυτενέργειας και πρωτοβουλίας, με ουσιαστική αντιμετώπιση των αδυναμιών μας. Να συμβάλουμε στη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων, που αγωνιούν και σκιρτούν για ένα καλύτερο αύριο. Να γίνουμε πιο δραστήριοι στο συντονισμό και στη διεθνοποίηση των αγώνων, στην αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους, τους λαούς όλου του κόσμου.

Παρά τις μεγάλες σημερινές δυσκολίες, οι κομμουνιστές διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Οι αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού συστήματος δείχνουν ότι η κοινωνία του κέρδους δεν έχει προοπτική. Οι παραγωγικές δυνάμεις ασφυκτιούν στα πλαίσια των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό.

ΑΘΗΝΑ 16/11/2001

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπληρώνονται σήμερα 99 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ (2017-11-17 00:00:00.0)
Λαϊκή αντεπίθεση που θα φτάσει μέχρι το κέρδισμα της εξουσίας (2009-12-08 00:00:00.0)
Τα ταξικά τείχη είναι σήμερα πιο ψηλά (2009-11-17 00:00:00.0)
Συζητάμε για το σοσιαλισμό (2008-10-28 00:00:00.0)
Με την ιστορική πείρα για την ολόπλευρη ισχυροποίηση σήμερα (2004-11-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ