Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Κέντρο διερχομένων»

ΟΥΟΚΙΓΚΑΝ, Πολιτεία του ΙΛΙΝΟΪΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οσο οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν παραμένουν καταιγιστικές και την ίδια στιγμή «σκοτεινές» και δυσερμήνευτες, η παρέλαση ξένων στρατιωτών αρχίζει. Στο παρελθόν, χωρίς ποτέ να έχουν επιβεβαιωθεί, πληροφορίες ανέφεραν για παρουσία ξένων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, εκτός φυσικά των Αμερικανών.

Για τους Αμερικανούς καμία αμφισβήτηση δεν υπάρχει, ενώ χτες ο ίδιος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, από το Ιλινόις, δήλωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στο Αφγανιστάν «συμμετέχουν» στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τους Ταλιμπάν. «Οι Αμερικανοί κομάντος σκοτώνουν Ταλιμπάν που δεν παραδίδονται και μέλη της "Αλ-Κάιντα" που προσπαθούν να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο», επισήμανε ο Ράμσφελντ κατευθυνόμενος προς ένα κέντρο εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού κοντά στο Σικάγο και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες.

Ομως για το Μαζάρ-ι-Σαρίφ αναχώρησαν χτες και οι πρώτοι 58 από τους 300 συνολικά Γάλλους στρατιώτες που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οπως μετέδωσε το «Reuters» οι στρατιώτες αναχώρησαν από τη βάση Ιστρ στα νότια της χώρας με δύο αεροσκάφη C-160 Transall για το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, από εκεί θα αναχωρήσουν το Σάββατο για τη βάση Κάρχι-Καναμπάντ στο νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν και στο Μαζάρ- ι-Σαρίφ θα μεταβούν με ελικόπτερο την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει σκοπό τη δημιουργία μιας ασφαλούς βάσης στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η οποία θα διευκολύνει την αποκατάσταση ομαλών συνθηκών διαβίωσης στο Βόρειο Αφγανιστάν, ενώ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI μετέδωσε ότι η εμπροσθοφυλακή αυτή αποτελείται από αλεξιπτωτιστές. Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Αλέν Ρισάρ, το συνολικό εύρος της γαλλικής δύναμης που θα αποσταλεί θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Τέλος, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν βρίσκονται ήδη και Βρετανοί στρατιώτες που προετοιμάζουν την έναρξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης στη χώρα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, περισσότεροι από 100 Βρετανοί στρατιώτες έφτασαν στην αεροπορική βάση Μπαργκάμ, που βρίσκεται κοντά στην Καμπούλ, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι στρατιώτες ελέγχουν τις δυνατότητες της συγκεκριμένης αεροπορικής βάσης για να χρησιμοποιηθεί στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Η «Βόρεια Συμμαχία» ανακοίνωσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την άφιξη των Βρετανών στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ