Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10

Σκοπός μας, μια Ελλάδα σοσιαλιστική

Το Κόμμα μας, επουλώνοντας τις πληγές του απ' τη διάσπαση του '91, βαδίζει πολιτικο-ιδεολογικά ενωμένο προς το 15ο Συνέδριό του, με σοβαρές επιτυχίες στην πολιτική δράση του. Αναδείχνεται καθημερινά, με τον πρωτοποριακό ρόλο του, ο μόνος γνήσιος εκφραστής, υπερασπιστής και συμπαραστάτης όλων των αγώνων των εργαζομένων.

Το προτεινόμενο από την ΚΕ Σχέδιο Προγράμματος δίνει μια εμπεριστατωμένη μαρξιστική - λενινιστική ταξική ανάλυση της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης που επικρατεί σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Με σαφήνεια καθορίζονται στόχοι και κινητήριες δυνάμεις της πάλης, για την ανατροπή της κρατικομονοπωλιακής εξουσίας, την απόσπαση της κυβερνητικής εξουσίας, τη νίκη και οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Βασικός παράγοντας, καθοριστική κινητήρια δύναμη της αλλαγής ορθά καθορίζεται το αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό, λαϊκό μέτωπο, που θα χτιστεί απ' όλους μας μέσα στους ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευομένων στρωμάτων της κοινωνίας μας.

Το καπιταλιστικό, κοινωνικό σύστημα έδειξε σ' όλη τη διάρκεια του αιώνα μας και δείχνει καθημερινά το απάνθρωπο, βάρβαρο πρόσωπό του: Ματοκύλισε την ανθρωπότητα με δύο παγκόσμιους πολέμους, προξενώντας εκατομμύρια νεκρούς και αναπήρους, γέννησε και έθρεψε το φωτοσβέστη φασισμό και την αποικιοκρατία.

Η φύση και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού - σκληρή απάνθρωπη εκμετάλλευση των λαών, αγεφύρωτη όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, αδίσταχτη βίαιη επιβολή της υποταγής των λαών, κατάπνιξη των λαϊκών ελευθεριών, υποδαύλιση συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων εθνοτήτων -αποδείχνουν περίτρανα την καπιταλιστική σαπίλα και την ιστορική αναγκαιότητα της ανατροπής του.

O αιώνας μας σημαδεύτηκε απ' την ανάπτυξη και διάδοση στον κόσμο της επαναστατικής μαρξιστικής - λενινιστικής φιλοσοφίας, θεωρίας και πράξης, του επαναστατικού επιστημονικού σοσιαλισμού.

Η Νίκη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, με επικεφαλής τους ΛΕΝΙΝ - ΣΤΑΛΙΝ, σήμανε την αρχή της εποχής του Σοσιαλισμού.

Στις χώρες που οι λαοί, με ηγετική δύναμη τα κομμουνιστικά κόμματα, έκαναν τη σοσιαλιστική επιλογή τους, ο σοσιαλισμός έδειξε σ' όλο τον κόσμο όλη τη δυναμική του καινούριου κοινωνικού συστήματος του σοσιαλισμού. Οι λαοί μεταβλήθηκαν σε αναπτυξιακοί δημιουργοί μιας κοινωνίας ελεύθερης χωρίς εκμετάλλευση, εξασφάλισης δημιουργικών συνθηκών ανάπτυξης στη ζωή, μόρφωση, τέχνη - πολιτισμό.

Η φιλία των λαών και εθνοτήτων, η ειρήνη, η συνεργασία τους και αλληλοβοήθεια έδειξαν χειροπιαστά την υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του καπιταλισμού. Γι' αυτό ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το χτίσιμο του σοσιαλισμού και η ανάπτυξη των σοσιαλιστικών κρατών είναι αδιάρρηκτα συνυφασμένα με τον επαναστατικό μαρξιστικό - λενινιστικό ηγετικό χαρακτήρα των κομμουνιστικών κομμάτων και την απαρέγκλιτη τήρηση και εφαρμογή των αρχών της κομμουνιστικής ιδεολογίας, αυτό εκφραζόταν επιλεκτικά με το σύνθημα: Κάτω απ' τη Σημαία του Μαρξισμού - Λενινισμού. Με την καθοδήγηση του ΚΚ ΕΜΠΡΟΣ στη Νίκη του Σοσιαλισμού.

Οσο διαρκούσαν τα χαρακτηριστικά αυτά στα κόμματα, τα σοσιαλιστικά κράτη ανθούσαν.

Ορόσημο της αντίστροφης μέτρησης, της φθοράς, υπονόμευσης και τελικής ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων στη ΣΕ και Ευρώπη, υπήρξε η παραβίαση των αρχών μαρξιστικολενινιστικού τύπου κομμάτων και η επικράτηση του οπορτουνισμού - αναθεωρητισμού - λικβινταρισμού στο ΚΚΣΕ απ' το 20ό Συνέδριό του και την ηγεσία Χρουστσόφ.

Νομοτελειακή συνέχεια της φθοράς και υπονόμευσης των βάσεων του σοσιαλισμού υπήρξε η ανοιχτή προδοσία Γκορμπατσόφ - Γιέλτσιν.

Οι ιμπεριαλιστές στήριξαν μ' όλα τα μέσα την προδοτική κλίκα.

Ο αναθεωρητισμός που επικράτησε στο ΚΚΣΕ απ' το 20ό Συνέδριό του είχε ολέθριες συνέπειες στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Γέννημά του ο ευρωκομμουνισμός.

Το ΚΚΕ δέχτηκε αυτές τις επιρροές και υιοθέτησε για μεγάλο διάστημα τις αναθεωρητικές επιλογές του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

Προϊόν αυτών των επιρροών υπήρξε η απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά του ΚΚΕ απ' την ηγεσία Χρουστσόφ, που με την προτροπή της στα 6 αδελφά κόμματα, κλήθηκε εν αγνοία της ΚΕ και του Γραμματέα της Ν. Ζαχαριάδη, η 6η Ολομέλεια το 1956, με εισήγηση του τότε Γραμματέα του Ρουμάνικου Κόμματος, Ντεζ.

Οι αναθεωρητικές αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας άνοιξαν το δρόμο να αποκατασταθούν στην ηγεσία του Κόμματός μας μια σειρά διαγραμμένα απ' το Κόμμα για αναθεωρητισμό στελέχη: Παρτσαλίδης, Βαφειάδης, Αποστόλου κ. ά. Να διαλυθούν ομματικές Οργανώσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα, να σταλούν εξορία άξιοι δοκιμασμένοι αγωνιστές. Να μείνουν έξω απ' το Κόμμα χιλιάδες κομμουνιστές.

Το ΚΚΕ βυθίστηκε σε μια μακρόχρονη κρίση με μεγάλες απώλειες δοκιμασμένων επαναστατικών δυνάμεων.

Το 15ο Συνέδριο πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για την 6η Ολομέλεια και τις συνέπειές της. Πρέπει να ακυρωθεί.

- Η αλλαγή του συσχετισμού σε βάρος των δυνάμεων του σοσιαλισμού δε σημαίνει και το τέλος του σοσιαλιστικού οράματος, όπως διαλαλούν οι εχθροί μας.

Οι όποιες συγκυριακές επιτυχίες του ιμπεριαλισμού και μεταμορφώσεις του δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του, ούτε μπορούν να αποτρέψουν τελικά το τέλος της εποχής του.

Νομοτελειακή ιστορική αλλαγή του είναι ο επιστημονικός σοσιαλισμός.

- Το λαϊκό μέτωπο - προτσές επαναστατικής συσπείρωσης των εκμεταλλευομένων τάξεων και στρωμάτων, κοινωνικών κινημάτων, με επικεφαλής την εργατική τάξη και πρωτοπόρο πολιτικό εκφραστή της το ΚΚΕ, παλεύοντας σκληρά σε ταξικούς αγώνες, κερδίζοντας τη λαϊκή πλειοψηφία, θα ανατρέψει το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος της συντήρησης, θα αποσπάσει την κυβερνητική εξουσία, θέτοντας τέρμα στην εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτά αναφέρονται στο Σχέδιο Προγράμματος.

Στο Σχέδιο όμως δεν καθορίζεται με σαφήνεια ο χαρακτήρας της κυβερνητικής εξουσίας, θα είναι κυβέρνηση σοσιαλιστική; Η θα είναι κυβέρνηση συνασπισμού λαϊκοδημοκρατικών δυνάμεων, μιας μεταβατικής περιόδου που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, πολιτικές, κοινωνικές, ιδεολογικές για το πέρασμα στην απόλυτη κυβερνητική εξουσία των σοσιαλιστικών δυνάμεων, δηλαδή στη ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ;

Με δεδομένο ότι το λαϊκό μέτωπο θα συνενώνει σε πολιτική συμμαχία λαϊκές δυνάμεις διαφόρων δημοκρατικών τάσεων και ιδεολογιών, η κυβερνητική του εξουσία θα 'χει το χαρακτήρα κυβέρνησης Λαϊκής Δημοκρατίας. Με τα μέτρα και την πολιτική της θα δημιουργηθούν οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για το επαναστατικό πέρασμα των δυνάμεων του σοσιαλισμού, στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού.

Νομίζω ότι το ζήτημα χρειάζεται αποσαφήνιση.

Τελικά εκείνο που θα κρίνει το δρόμο και τα στάδια της σοσιαλιστικής αλλαγής θα είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων του σοσιαλιστικού προσανατολισμού.

Η ανατροπή της μονοπωλιακής εξουσίας πρέπει να υπογραμμίζεται στο Πρόγραμμα ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι δυνατή μόνο με την επαναστατική πάλη με όλα τα μέσα, με επικεφαλής την εργατική τάξη και πρωτοποριακή ηγετική δύναμη το ΚΚΕ.

Στην περίπτωση ένοπλης αντίδρασης της καπιταλιστικής εξουσίας ενάντια στη λαϊκή εξουσία, το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να αμυνθεί δυναμικά, επαναστατικά, ένοπλα, να υπερασπιστεί την εξουσία της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο αγώνας μας δύσκολος, σκληρός. Ο σκοπός μας - μια ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ -επιβάλλει σ' όλους μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάπτυξη του ηρωικού ΚΚΕ και του Αγώνα μας για την Αλλαγή.

Η Νίκη του Σοσιαλισμού θα γίνει πραγματικότητα.

ΑΝΑΓΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ