ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εμπλοκές και «παιχνίδια» παντός τύπου
  • Ο μουλάς Ομάρ φέρεται να παραδίδει τον έλεγχο του Κανταχάρ
  • Ο Μοχάμεντ Ατεφ, νο2 της Αλ Κάιντα, θεωρείται νεκρός
  • Σε πολιορκία η Κουντούζ
  • Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Αιχμάλωτοι Ταλιμπάν οδηγούνται στη φυλακή

Associated Press

Αιχμάλωτοι Ταλιμπάν οδηγούνται στη φυλακή
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ.-

Η Κανταχάρ παραμένει οχυρό, χωρίς να μπορούν, παρά τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας, να εισέλθουν και να την καταλάβουν. Η είδηση της ημέρας, όσον αφορά το Αφγανιστάν, θα ήταν πραγματικά αυτή του θανάτου του Νο2 της Αλ Κάιντα, Μοχάμετεφ Ατεφ, εάν το Αφγανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΙΡ) δε μετέδιδε ότι ο μουλάς Ομάρ δέχτηκε να εγκαταλείψει το προπύργιο των Ταλιμπάν...

...και να το παραδώσει σε δύο τοπικούς ηγέτες φυλών των Παστούν. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, μετά από «πολυήμερες συνομιλίες που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών με φίλους και τους στρατιωτικούς διοικητές του», ο μουλάς Ομάρ αποφάσισε να παραδώσει το Κανταχάρ στον μουλά Νατζιμπουλάχ που βρισκόταν μέχρι πρότινος στο Πακιστάν, αλλά και στον Χατζί Μπασέρ, στενό συνεργάτη του άλλου ηγέτη των Παστούν, Γιουνούς Κχαλίς, που ανέλαβε τον έλεγχο της βορειοανατολικής πόλης Τζαλαλαμπάντ, προκειμένου «να μην προκληθούν και άλλες ζημιές και κυρίως ανθρώπινες απώλειες, λόγω των συνεχιζόμενων αμερικανικών βομβαρδισμών».

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχει εξοργίσει κατ' αρχήν τον υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αλλά και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, που φαίνεται ότι «πιάστηκαν στον ύπνο» με αυτή τη συμφωνία, που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα εντός 24 ωρών, που το Κανταχάρ πρόκειται να εκκενωθεί από τους Ταλιμπάν.

Το γεγονός αυτό, εάν επαληθευτεί τελικά, θα σημαίνει μία «ιδιότροπη εξέλιξη», που η σημασία της θα κριθεί στο άμεσο μέλλον. Κρίνοντας, όμως, από τις αντιδράσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, δεν ήταν κάτι που θα επιθυμούσαν διακαώς, ειδικά σε μία στιγμή που θα είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού τις δηλώσεις του Ράμσφελντ «πως αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα κρατούνται από τις δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης και θα ανακριθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις, γεγονός που ίσως δώσει πληροφορίες για τις θέσεις των καταζητούμενων που ίσως οδηγήσουν στη σύλληψή τους», σύμφωνα με το αμερικανικό CNN, ακολούθησε η είδηση του θανάτου του Μοχάμεντ Ατεφ, αρχικά από το αμερικανικό δίκτυο CBS και αργότερα από Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ατεφ, νο2 της Αλ Κάιντα, σκιώδης στρατιωτικός διοικητής και εγκέφαλος, μέλος της αιγυπτιακής Τζιχάντ και κουμπάρος του Μπιν Λάντεν, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Τετάρτης, λίγο νοτιότερα από την Καμπούλ, που βρισκόταν ήδη στα χέρια των Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας.

Οι εκατόμβες νεκρών συνεχίζονται

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν για 41η ημέρα να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι άρχισε ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. «Βομβαρδίζουμε και σήμερα. Δεν έγινε καμιά αλλαγή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις λόγω του Ραμαζανιού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντικ Μακγκρόου. Σύμφωνα με το ΑΙΡ, έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Κανταχάρ, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν και τις ανατολικές συνοικίες της πόλης και έπληξαν το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν. Από την επίθεση καταστράφηκε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου και ένα τζαμί, μετέδωσε το AIP.

Τέλος, το κτίριο όπου στεγαζόταν οργάνωση του ΟΗΕ στην Κανταχάρ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξουδετέρωση των ναρκών, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, υπέστη ζημιές τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από βόμβα ή πύραυλο, και εξοπλισμός αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων καταστράφηκε, όπως ανακοίνωσε η Στέφανι Μπάνκερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Φόβοι για λουτρά αίματος

Στο μεταξύ, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις, όσον αφορά τη Βόρεια Συμμαχία. Κατ' αρχήν, ο Αφγανός πολέμαρχος Ισμαήλ Χαν εμφανίστηκε χθες αποφασισμένος να οδηγήσει τις δυνάμεις του στο Κανταχάρ, με στόχο την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν. Οι δυνάμεις του Χαν είχαν καταλάβει πριν λίγες ημέρες το Χεράτ, στα σύνορα με το Ιράν, ενώ ο Χαν εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αναμενόταν χθες ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από αξιωματούχους του υπουργείου Αμύνης, Εξωτερικών και Εκτάκτων Αναγκών, για να έχουν συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τον Ραμπανί και τα μέλη της «νόμιμης κυβέρνησης του Αφγανιστάν»!

Παράλληλα, ο Χατζί Καντίρ, πρώην κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας του Αφγανιστάν Νανγκαρχάρ και πρώην μαχητής των Μουζαχεντίν και αδελφός του Αμπντούλ Χακ, που εκτελέστηκε από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα, έφθασε επικεφαλής αυτοκινητοπομπής στο Τζαλαλαμπάντ από το Πακιστάν.

Τέλος, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας διαπραγματεύονται την παράδοση των Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, το τελευταίο προπύργιό τους στο βόρειο Αφγανιστάν. Οπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Μοχάμεντ Νταούντ Χαν, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση. Οσοι αρνηθούν θα πεθάνουν, προειδοποίησε ο στρατηγός Νταούντ. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι ο κυβερνήτης της Κουντούζ ζήτησε από τη Βόρεια Συμμαχία να καθυστερήσει δύο ημέρες την επίθεση στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Νταούντ, στην Κουντούζ παραμένουν 30.000 Ταλιμπάν, εκ των οποίων οι 10.000 είναι Τσετσένοι, Πακιστανοί, Κινέζοι της δυτικής επαρχίας Ζινγιάνγκ που μάχονται για την αυτονομία της επαρχίας, αυτονομιστές του Κασμίρ, Αραβες Μουτζαχεντίν, ακόμη και Βρετανοί μουσουλμάνοι. Ερωτηθείς αν η Βόρεια Συμμαχία θα απονείμει αμνηστία στους Ταλιμπάν, ο στρατηγός Νταούντ κατέστησε σαφές ότι εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα θα προσαχθούν στη Δικαιοσύνη. Πάντως, χθεσινά δημοσιεύματα των βρετανικών Τάιμς βρίθουν με καταγγελίες για «λουτρά αίματος», που προκαλούν οι Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας, αναφέροντας το παράδειγμα του Μαζάρ ι Σαρίφ, όπου, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό που ακόμη συλλέγει πτώματα, με τανκς ποδοπάτησαν τουλάχιστον 520 Ταλιμπάν, ενώ εκφράζονται φόβοι από όλους τους Δυτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους «Τάιμς», ότι αντίστοιχα φαινόμενα θα εμφανιστούν και στο Κουντούζ, αλλά και σε όλη τη χώρα.

ΗΠΑ
Συνέχεια στη διασπορά πανικού...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο άνθρακας ως όπλο χημικού πολέμου κατά των Αμερικανών αποδείχτηκε φιάσκο. Η συντριβή του Αίρμπας της «Αμέρικαν Αιρλάινς» τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη αποδίδεται σε «στροβιλισμό αέρος»(!). Ομως τίποτα δε σταματά τους Αμερικανούς αξιωματούχους στην καλλιέργεια κλίματος πανικού, ώστε να χειραγωγούν τους Αμερικανούς πολίτες.

Ετσι, τη στιγμή που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι οπαδοί του καταδιώκονται στο Αφγανιστάν και φέρονται να είναι «στριμωγμένοι», ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τομ Ριτζ και πάλι χτες προειδοποιούσε τους Αμερικανούς ότι «είναι πιθανόν να αποφασίσουν να πλήξουν και πάλι τις Ηνωμένες Πολιτείες». «Φυσικά λαμβάνουμε υπόψιν μας αυτήν την πιθανότητα», πρόσθεσε ο Ριτζ απαντώντας στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι τρομοκρατικές απειλές δε θα σταματήσουν με τη σύλληψη ή την ήττα του Μπιν Λάντεν.

Τέλος, ο Τομ Ριτζ δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι «να συλλάβουμε τον Μπιν Λάντεν και να εξαρθρώσουμε την οργάνωσή του, την "Αλ Κάιντα"»... και επίσης πως «αλλά αυτό δε σημαίνει ότι, όταν ο Μπιν Λάντεν θα έχει συλληφθεί και η "Αλ Κάιντα" θα έχει εξαρθρωθεί, δε θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κάθε τρόπο για να βελτιώσουμε την ασφάλεια στη χώρα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ