ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και οι δήμοι στην υπηρεσία της καταστολής

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη Δημοτική Αστυνομία, που αναλαμβάνει σχεδόν το 80% των καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ., υπογράφτηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών

Κατά τουλάχιστον 10.000 αναμένεται να αυξηθεί εντός των επόμενων μηνών η δύναμη των δυνάμεων καταστολής στη χώρα μας. Χτες υπογράφτηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, το Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της λεγόμενης Δημοτικής Αστυνομίας. Θα λειτουργεί μεν τυπικά με την ευθύνη των δήμων αλλά στην πραγματικότητα θα αποτελεί προέκταση της ΕΛ.ΑΣ. καθώς αναλαμβάνει σχεδόν το 80% των σημερινών καθηκόντων της. Το νέο Σώμα θα είναι ένστολο, με ανακριτικές δυνατότητες ή εξακρίβωσης στοιχείων υπόπτων, ενώ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Πρόκειται για ένα Σώμα που ξεφεύγει από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αντίθετα ενισχύεται η συνεργασία και άμεση επαφή του με την Ελληνική Αστυνομία. Η Δημοτική Αστυνομία οργανώνεται σε επίπεδο Διεύθυνσης με τμήματα και γραφεία, με προϊστάμενο υπάλληλό της. Δεν απαιτείται έγκριση των ενεργειών της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίθετα, η μέχρι τώρα Δημοτική Αστυνομία ρόλο είχε τον έλεγχο και εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προσλήψεις θα γίνονται μεν από τους δήμους με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μορίων), αλλά θα πριμοδοτούνται όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετέχει και ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ που υποδεικνύεται από τον Διευθυντή της οικείας Αστυνομικής Αρχής. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τα ανάλογα σωματικά προσόντα για... «ράμπο», (λαμβάνεται υπόψη το ύψος και η διάμετρος στήθους), αλλά και αν επιδεικνύουν «ζήλο» στη δουλιά.

Την παραπέρα αστυνόμευσή τους θα πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες, αφού στο ΠΔ δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του νέου Σώματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα από τα δημοτικά ταμεία θα πληρωθεί η εκπαίδευση αυτών που θα προσληφθούν.

Το προσωπικό διακρίνεται σε ένστολο και επιστημονικό - υποστηρικτικό. Το ένστολο αποτελεί το 1/4 των υπηρετούντων στη Δημοτική Αστυνομία. Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, ανάμεσα στα άλλα, πρέπει: Να ενεργεί με ζήλο! Να εξακριβώνει τα στοιχεία υπόπτων. Να ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Να βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε τόπο και χρόνο κάθε φορά που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή του. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται: «Το προσωπικό της ΕΛΑΣ παρέχει συνδρομή στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας».

Η εκπαίδευση του προσωπικού διαρκεί 2 τετράμηνα και γίνεται σε σχολές της ΕΛΑΣ. Μπορεί να σταλεί για επιμόρφωση, με δαπάνες των δήμων.

Στην περίπτωση που δήμοι συστήσουν «Συμπολιτεία» (διαδημοτική συνεργασία), το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας των δήμων που την αποτελούν, μετατάσσεται αυτοδικαίως στην αντίστοιχη υπηρεσία της «συμπολιτείας». Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί να μεταταγεί σε αντίστοιχη υπηρεσία άλλου δήμου αν δεν παρέλθει δεκαετία από την πρόσληψή του.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
«Να μην απελαθεί κανένας μετανάστης»

Την άμεση αποφυλάκιση των δεκάδων παιδιών και μεταναστών (είναι κρατούμενοι στο ξενοδοχείο που μένουν) την άμεση παραχώρηση σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους πολιτικού ασύλου σε όσους το ζητούν, τη μη επαναπροώθησή τους στις χώρες απ' τις οποίες προέρχονται, καθώς και την άμεση χρηματοδότηση για τη φιλοξενία τους στη Ζάκυνθο, ζητά με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου για τους 1.000 και πλέον λαθρομετανάστες που βρίσκονται στο νησί εδώ και κάμποσες μέρες.

Επιπλέον, καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς του νησιού πιο αποφασιστικά να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, έτσι ώστε να μην απελαθεί κανένας απ' τους μετανάστες και να παραμείνουν στη Ζάκυνθο κάτω από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καταγγέλλει την κυβέρνηση, που «δεσμευμένη απ' τις απάνθρωπες συμφωνίες και τα πολιτικά παζάρια με τους Ευρωπαίους συνεταίρους της, σχεδιάζει την παραμονή των μεταναστών, επιδιώκοντας την εκδήλωση φαινομένων ξενοφοβίας». Τέλος, επισημαίνει ότι δεν εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της φιλοξενίας των μεταναστών, αλλά «αντίθετα, μετατρέπει σε στρατοκρατική περιοχή το χώρο υποδοχής τους που υπέβαλε ο ζακυνθινός λαός και οι εκπρόσωποί του».

Αποσύρθηκαν παρτίδες του φαρμάκου Τ4

Στην απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης παρτίδων του φαρμακευτικού σκευάσματος Τ4 για το θυρεοειδή της εταιρίας UNI - FARMA που είχαν παραχθεί μετά την πρόσφατη τροποποίησή του, προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

«Το προϊόν Τ4 που παρήχθη πρόσφατα με νέα τροποποιημένη σύνθεση εκδοχών εμφανίζει μειωμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ», ενημερώνει ο Οργανισμός.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Οργανισμός, η εταιρία UNI - FARMA πρόσφατα προχώρησε στη μετατροπή της σύνθεσης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Ωστόσο, σε εργαστηριακούς ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η νέα σύνθεση έχει μεγάλη απόκλιση από την παλιά και έτσι αποσύρθηκαν οι συγκεκριμένες παρτίδες.

Μιλώντας πάντως χτες στον «Planet», o πρόεδρος του ΕΟΦ Μ. Μαρσέλος υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα τοξικότητας ή παρενεργειών από το φάρμακο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος από τη λήψη του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΑΕΑ
Στις 2 Δεκέμβρη ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) ανακοινώνει ότι ο γιορτασμός για την επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, που διοργανώνει μαζί με τις ΕΑΜογενείς Ενώσεις που συνεργάζονται μαζί της, θα γίνει την Κυριακή 2-12-01.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ