Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και οι δήμοι στην υπηρεσία της καταστολής

Το Προεδρικό Διάταγμα για τη Δημοτική Αστυνομία, που αναλαμβάνει σχεδόν το 80% των καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ., υπογράφτηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών

Κατά τουλάχιστον 10.000 αναμένεται να αυξηθεί εντός των επόμενων μηνών η δύναμη των δυνάμεων καταστολής στη χώρα μας. Χτες υπογράφτηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, το Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της λεγόμενης Δημοτικής Αστυνομίας. Θα λειτουργεί μεν τυπικά με την ευθύνη των δήμων αλλά στην πραγματικότητα θα αποτελεί προέκταση της ΕΛ.ΑΣ. καθώς αναλαμβάνει σχεδόν το 80% των σημερινών καθηκόντων της. Το νέο Σώμα θα είναι ένστολο, με ανακριτικές δυνατότητες ή εξακρίβωσης στοιχείων υπόπτων, ενώ θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Πρόκειται για ένα Σώμα που ξεφεύγει από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αντίθετα ενισχύεται η συνεργασία και άμεση επαφή του με την Ελληνική Αστυνομία. Η Δημοτική Αστυνομία οργανώνεται σε επίπεδο Διεύθυνσης με τμήματα και γραφεία, με προϊστάμενο υπάλληλό της. Δεν απαιτείται έγκριση των ενεργειών της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίθετα, η μέχρι τώρα Δημοτική Αστυνομία ρόλο είχε τον έλεγχο και εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προσλήψεις θα γίνονται μεν από τους δήμους με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μορίων), αλλά θα πριμοδοτούνται όσοι έχουν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θα ελέγχονται από ειδική επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετέχει και ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ που υποδεικνύεται από τον Διευθυντή της οικείας Αστυνομικής Αρχής. Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τα ανάλογα σωματικά προσόντα για... «ράμπο», (λαμβάνεται υπόψη το ύψος και η διάμετρος στήθους), αλλά και αν επιδεικνύουν «ζήλο» στη δουλιά.

Την παραπέρα αστυνόμευσή τους θα πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες, αφού στο ΠΔ δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση του νέου Σώματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα από τα δημοτικά ταμεία θα πληρωθεί η εκπαίδευση αυτών που θα προσληφθούν.

Το προσωπικό διακρίνεται σε ένστολο και επιστημονικό - υποστηρικτικό. Το ένστολο αποτελεί το 1/4 των υπηρετούντων στη Δημοτική Αστυνομία. Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, ανάμεσα στα άλλα, πρέπει: Να ενεργεί με ζήλο! Να εξακριβώνει τα στοιχεία υπόπτων. Να ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Να βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε τόπο και χρόνο κάθε φορά που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή του. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται: «Το προσωπικό της ΕΛΑΣ παρέχει συνδρομή στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας».

Η εκπαίδευση του προσωπικού διαρκεί 2 τετράμηνα και γίνεται σε σχολές της ΕΛΑΣ. Μπορεί να σταλεί για επιμόρφωση, με δαπάνες των δήμων.

Στην περίπτωση που δήμοι συστήσουν «Συμπολιτεία» (διαδημοτική συνεργασία), το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας των δήμων που την αποτελούν, μετατάσσεται αυτοδικαίως στην αντίστοιχη υπηρεσία της «συμπολιτείας». Το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί να μεταταγεί σε αντίστοιχη υπηρεσία άλλου δήμου αν δεν παρέλθει δεκαετία από την πρόσληψή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-04-20 00:00:00.0)
Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και... ανάλογη νοοτροπία (2006-01-06 00:00:00.0)
Υπάρχει άλλος δρόμος (2005-08-23 00:00:00.0)
«Συμπολιτείες» συγκέντρωσης εξουσίας (2001-08-24 00:00:00.0)
Κάθε δημότης κι ο αστυνόμος του (2000-05-17 00:00:00.0)
Υπέρ της οπλοφορίας τάσσεται η ΚΕΚΔΕ! (2000-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ