Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Υπάρχει άλλος δρόμος

Οι θέσεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας - ΟΤΑ» (ΔΑΣ-ΟΤΑ)

Τη διάλυση της λεγόμενης Δημοτικής Αστυνομίας, ως άλλου ενός Σώματος συμπληρωματικής παρακολούθησης και καταστολής, ζητά η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ-ΟΤΑ). Τονίζει δε την ανάγκη οι εργαζόμενοι ήδη στην υπηρεσία αυτή, καθώς και οι απόφοιτοι των σχολών της, να λειτουργούν ως εργαζόμενοι στους δήμους, και όχι να χρησιμοποιούνται ως βοηθητικές δυνάμεις αστυνόμευσης.

Η παράταξη βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις επιλογές που έχουν κάνει εδώ και χρόνια οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις - τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - για να έχουν διαθέσιμο άλλον ένα συμπληρωματικό μηχανισμό αστυνόμευσης, με στόχο την τιθάσευση της λαϊκής αντίστασης στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι επιλογές αυτές φαίνονταν από το ΠΔ 23/2002 που καθόρισε τις αρμοδιότητες, το σύστημα πρόσληψης, τα προσόντα, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας. `Η την υπ' αριθμ. 11559/5-3-2004 Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για τον κανονισμό λειτουργίας της. `Η τον Ν. 3274/2004 για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. στη Δημοτική Αστυνομία.

Φαίνονταν και από την Κοινή Απόφαση της 29ης/1/2004 του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα και του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Φλωρίδη, που καθόριζε τα της εκπαίδευσης του προσωπικού. Που ξεκαθάριζε ότι στο «Εκπαιδευτικό Συμβούλιο» των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας συμμετέχουν - μεταξύ άλλων - ο υποδιοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων και ένας ανώτερος αξιωματικός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Απόφαση αυτή, κατά την εκπαίδευσή τους «διδάσκονται ορισμένα από τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα προγράμματα των Δόκιμων Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ., που προσιδιάζουν στα καθήκοντα της Δημοτικής Αστυνομίας». Προέβλεπε ότι θα πραγματοποιούν «πρακτική εκπαίδευση σε Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής του Δήμου για τον οποίο προσελήφθησαν, μέχρι ένα μήνα». Οτι το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας «μπορεί να μετεκπαιδεύεται και επιμορφώνεται, με αίτηση και δαπάνες του οικείου ΟΤΑ και σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού...».

Σημειωτέον ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση και στο αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προβλέπεται ως μάθημα (και των δύο κύκλων εκπαίδευσης που ισχύουν στις Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας) η «Αστυνομική πρακτική - σύνταξη υπηρεσιακών εγγράφων».

Κατά πληροφορίες του «Ρ», πίσω από το γενικόλογο αυτό τίτλο, στόχος του μαθήματος είναι «να μεταφέρει στους εκπαιδευόμενους όλη τη μέχρι τώρα καθιερωθείσα πρακτική σχετικά με τον τρόπο: α) Λειτουργίας των Υπηρεσιών κυρίως επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος. β) Χειρισμού των διαφόρων υποθέσεων που απασχολούν τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ανάγονται στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Ειδικού Υπαλλήλου. γ) Εκτελέσεως των διαφόρων καθηκόντων που οι Κανονισμοί του Σώματος προβλέπουν για τον Δημοτικό Αστυνομικό και σύνταξης υπηρεσιακών εγγράφων».

Στη διδακτέα ύλη (τουλάχιστον του πρώτου τετραμήνου), περιλαμβάνονται:

-- «Αποστολή και διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας: Πώς ασκούνται οι αστυνομικές αρμοδιότητες. Σκοπός των εκδηλωνόμενων πράξεων και ενεργειών.

-- Η πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων: Συστήματα εκτέλεσης υπηρεσίας. Αστυνομικοί σκοποί. Σκοποί τροχαίας κίνησης. Περίπολοι γενικά.

-- Αξιωματικός Υπηρεσίας - Καθήκοντα - Εγγραφές και λοιπές ενέργειες: Αρχείο υποθέσεων - συμβάντων. Καταχώριση εγγράφων στο Βιβλίο Αδικημάτων - Συμβάντων, κλπ. Το βιβλίο κρατουμένων.

-- Πρακτική αντιμετώπιση θεμάτων αστυνομικού ενδιαφέροντος: Προσαγωγές ατόμων σε αστυνομικό κατάστημα.

-- Σχέσεις κράτους-πολίτη. Συνδρομή σε αρχές και ιδιώτες: Προσκλήσεις πολιτών στο Αστυνομικό Κατάστημα. Συνδρομή σε αρχές και ιδιώτες. Συνδρομή σε δικαστικούς επιμελητές. Συνδρομή σε άλλες αρχές».

Δίνονται, μάλιστα, οδηγίες στους εκπαιδευτές σχετικά με την πρακτική εκπαίδευση: «Οπου απαιτείται και είναι δυνατόν, να χρησιμοποιηθούν οπτικοακουστικά μέσα... με περιεχόμενο ενεργειών, πραγματικών ή εικονικών αστυνομικών κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους». Επίσης, «να γίνεται σύνταξη αναφορών για διάφορα συμβάντα κλπ. θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος». Αλλά και «συμπλήρωση Αστυνομικού σημειωματάριου (αδικήματα, συμβάντα κλπ.)».

Επομένως - και σε συνδυασμό με τα όσα είδαμε στο δημοσίευμα του προηγούμενου Σαββάτου για το περιεχόμενο των βιβλίων που διδάσκονται στις Σχολές, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία, την ιεραρχία και το οργανόγραμμα της υπηρεσίας - είναι ξεκάθαρος ο προσανατολισμός τους να βγάλουν χιλιάδες νέους αστυνομικούς υπαλλήλους, που θα γνωρίζουν (ακριβώς όπως και οι υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ.) πώς να περιπολούν, να ελέγχουν, να συλλαμβάνουν, να χώνουν κόσμο σε κρατητήρια, να συνδράμουν άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

«Τους θέλουμε συναδέλφους, όχι...»

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», με ανακοίνωση που εξέδωσε το Μάη, παρενέβη για άλλη μια φορά στο μέγα αυτό θέμα, επιμένοντας ότι οι απόφοιτοι των Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας (νεοπροσληφθέντες, αλλά και παλαιότεροι υπάλληλοι που στέλνονται τώρα εκεί για «μετεκπαίδευση») πρέπει να εκπαιδεύονται και να λειτουργούν ως εργαζόμενοι στους δήμους. Οχι να χρησιμοποιούνται ως βοηθητικές δυνάμεις καταστολής.

Η παράταξη επισημαίνει ότι κατά την πάγια και προσφιλή της τακτική η κυβέρνηση μετέφερε στην ΤΑ, δηλαδή στα λαϊκά στρώματα, ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας με την ανοχή, πρακτικά, της ΚΕΔΚΕ, η οποία το μόνο που βρήκε να αρθρώσει είναι να μοιραστεί τη ζημία.

«Από την άλλη οι δήμαρχοι, στη συνήθη λογική, αποδέχονται η δημοτική αστυνομία να γίνει ο οικονομικός δυνάστης των εργαζομένων και του λαού του δήμου τους καθώς καθημερινά θα φέρνει έσοδα από τις διάφορες κλήσεις και πρόστιμα που θα επιβάλλει», προσθέτει η ΔΑΣ-ΟΤΑ, και συμπληρώνει: «Η Δημοτική Αστυνομία θα λειτουργεί μεν τυπικά με την ευθύνη των δήμων αλλά στην πραγματικότητα θα αποτελεί προέκταση της ΕΛ.ΑΣ. καθώς αναλαμβάνει σχεδόν το 80% των σημερινών καθηκόντων της».

Εξηγεί: «Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων γενικού οικοδομικού κανονισμού, η αφαίρεση άδειας οικοδομής για ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων, ο έλεγχος για την εφαρμογή των διατάξεων για την κοινή ησυχία, η ρύθμιση της κυκλοφορίας και άλλες 33 αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ. Ο συνολικός αριθμός προσωπικού προβλέπεται να ξεπεράσει τους 10.000».

Παρακάτω σημειώνει: «Το Σώμα αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι ένστολο με ανακριτικές δυνατότητες όπως η εξακρίβωση στοιχείων υπόπτων (από ορισμένους μάλιστα δημάρχους κατά καιρούς έχει εκφραστεί και η άποψη ότι η δημοτική αστυνομία πρέπει να οπλοφορεί, να συλλαμβάνει, να έχει κρατητήριο, κλπ.) και θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Πρόκειται για ένα Σώμα που ξεφεύγει από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν απαιτείται έγκριση των ενεργειών της από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίθετα, πριν το ΠΔ 23/2002, η τότε "ειδική υπηρεσία" είχε ως έργο την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκείνη η ειδική υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, τη διάρθρωση, εκπαίδευση, διοίκηση και λειτουργία της σημερινής Δημοτικής Αστυνομίας».

Γιατί τη θέλουν

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ ξεκαθαρίζει ότι «κύριος στόχος της συγκρότησης και λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας είναι η απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από αστυνομικά καθήκοντα δευτερεύουσας σημασίας και η ενασχόλησή της με το κύριο έργο που είναι η παρακολούθηση και καταστολή του ταξικού κινήματος, οι αγώνες του λαϊκού κινήματος που αμφισβητούν και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα βάθρα της.

Αυτή η κατεύθυνση καθορίζει και το περιεχόμενο μιας σειράς ρυθμίσεων που αφορούν το αντικείμενο και τα μέσα εργασίας, το είδος της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης, τη διοίκηση, την πειθαρχία και τα μέσα επιβολής της. Ρυθμίσεις που παραπέμπουν σε ένα πλήρως στρατικοποιημένο Σώμα με θεσμοθετημένη την πολύπλευρη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.».

Η παράταξη τονίζει ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για πρόσληψη απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ως διοικητή της Δημοτικής Αστυνομίας του κάθε δήμου. Καθώς επίσης και το μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. - Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας που υπογράφτηκε στις 9 του Δεκέμβρη 2004 παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, και της δημάρχου Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, «για την ενίσχυση της αστυνόμευσης της πόλης με ένα θεσμό παραπάνω, που σιγά σιγά αποκτά όλο και περισσότερα αστυνομικά καθήκοντα, έτσι ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να απελευθερώνει δυνάμεις για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος», όπως αναφέρει η ΔΑΣ-ΟΤΑ.

Προειδοποιεί δε ότι γι' αυτό ακριβώς «η συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. - Δημοτικών Αστυνομικών θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα με τη δημιουργία τέτοιων παρα-αστυνομιών, σε όποιες πόλεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με το μνημόνιο».

Υπάρχει διέξοδος

Η ΔΑΣ-ΟΤΕ σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό προσανατολισμό αυτού του ένστολου Δημοτικού Αστυνομικού Σώματος που η κυβέρνηση το «αποκεντρώνει» στις τοπικές κοινωνίες και «έτσι επιδιώκει μια γενική αστυνομοκρατία και αστυνόμευση των πάντων, ελπίζοντας ότι θα καταστείλει τους λαϊκούς αγώνες που η αντιλαϊκή της πολιτική πυροδοτεί».

Ομως, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βεβαιώνει ότι με ένταση της πάλης θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση της αστυνομοκρατίας. Γι' αυτό καλεί και τους Δημοτικούς Αστυνομικούς να συσπειρωθούν στα σωματεία και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτό το απαράδεκτο καθεστώς.

Ολοι μαζί να απαιτήσουν τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας ως μηχανισμού συμπληρωματικής παρακολούθησης και καταστολής. Οπως βεβαιώνουν μάλιστα στελέχη της παράταξης, η ΔΑΣ-ΟΤΑ θα πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα μαζί με τα ταξικά σωματεία.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ