Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζεται η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Βενεζουέλα

H αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, άρχισε το πρόγραμμα συναντήσεων και επισκέψεων στη Βενεζουέλα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία είναι η πρώτη Κομμουνιστικού Κόμματος από την Ευρώπη με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα που επισκέπτεται τη χώρα, σηματοδοτεί, επίσης, την πρώτη επίσκεψη αρχηγού ελληνικού κόμματος στη Βενεζουέλα.

Η παραμονή στη Βενεζουέλα επισφραγίζει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας και του ΚΚ Βενεζουέλας ενάντια στο αμερικανικό πραξικόπημα του 2002 και στις συνεχιζόμενες ξένες επεμβάσεις στη χώρα.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο μετά τη μεγάλη επιτυχία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που φιλοξένησε το Καράκας, και τη νέα διεύρυνση της λαϊκής υποστήριξης στη «Μπολιβαριανή Επανάσταση», που έδειξαν οι δημοτικές εκλογές στις αρχές του Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, συμπίπτει με μια περίοδο κλιμάκωσης των επιθέσεων των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στη Βενεζουέλα, ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κούβα και άλλες λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις που απειλούν τα σχέδια των ΗΠΑ και αντιδρούν στους εκβιασμούς των πολυεθνικών του πετρελαίου.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ είχε μια πρώτη ευκαιρία να ενημερωθεί άμεσα για την πορεία της χώρας και τη δράση του ΚΚ Βενεζουέλας από τον ΓΓ Οσκαρ Φιγκέρα, και από αντιπροσωπεία της ΚΟ του Καράκας του ΚΚ Βενεζουέλας. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε, επίσης, μια από τις πολυάριθμες τοπικές οργανώσεις των λαϊκών επιτροπών στήριξης της Μπολιβαριανής Επανάστασης στο Καράκας.

Το περασμένο Σάββατο, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε στο Καράκας με αντιπροσωπεία της Κίνησης της 5ης Δημοκρατίας.

Οι εκπρόσωποι της Βενεζουέλας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρώτη επίσημη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων. Ευχαρίστησαν για τη μακρόχρονη και πολύμορφη αλληλεγγύη του ΚΚΕ και για την αποστολή της πρώτης ελληνικής μπριγάδας αλληλεγγύης. Σημείωσαν τη σημασία του κινήματος αλληλεγγύης για τη Μπολιβαριανή Επανάσταση, όχι μόνο για τη χώρα τους αλλά για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, και τον ιδιαίτερο ρόλο στην αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τη δράση των δύο κομμάτων, όπως και για τις εξελίξεις και τους αγώνες των εργαζομένων στις δύο χώρες, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. Συμφωνήθηκε η συνέχιση και κλιμάκωση των κοινών πρωτοβουλιών στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην εφημερίδα του ΚΚ Βενεζουέλας και μίλησε σε συγκέντρωση δημάρχων και άλλων στελεχών του ΚΚ Βενεζουέλας, που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε με μια σειρά από άλλες συναντήσεις για τα αποτελέσματα των κοινωνικών προγραμμάτων προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Επισκέφθηκε εργαζόμενους, επιτροπές στήριξης της Μπολιβαριανής Επανάστασης, σχολεία και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Χτες, Δευτέρα, η αντιπροσωπεία ταξίδεψε αεροπορικώς στην επαρχία Τροχίγιος, όπου συνέχισε το πρόγραμμά της με συναντήσεις με τους 2 δημάρχους του ΚΚ Βενεζουέλας και αντιπροσωπείες των λαϊκών οργανώσεων.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ