Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογίες για τη Δικαιοσύνη

Τροπολογίες που επιφέρουν αλλαγές στις διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων αλλά και στην ανάδειξη των δικαστών των Εφετείων και Πρωτοδικείων κατέθεσε χτες το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο νομοσχέδιό του για «Θέματα εξωτερικών φρουρών» που συζητείται σήμερα στο Β΄ Τμήμα Διακοπών της Βουλής.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην πρώτη τροπολογία, ορίζεται ότι είναι υποχρεωτική η προσφυγή στην τακτική δικαστική διαδικασία στις περιπτώσεις των ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «η διαιώνιση μιας δικαστικής διαταγής» ασφαλιστικών μέτρων «με πιθανολόγηση και χωρίς την εγγύηση της πλήρους δικανικής πεποιθήσεως αποτελεί ασφαλώς ένα δικαιοκρατικό έλλειμμα». Για τις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί ορίζεται ότι η προθεσμία των 30 ημερών ξεκινά από την 1η Οκτώβρη 2005. Παράλληλα παρέχεται η επιλεκτική δυνατότητα για έλεγχο του Αρείου Πάγου στις περιπτώσεις των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν δημόσιες επιχειρήσεις κάθε είδους. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έχει το δικαίωμα να ασκεί αναίρεση «σε περίπτωση που κατά την κρίση του προκύπτει θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος». Επίσης θεσμοθετείται ότι δεν είναι υποχρεωτική η εκτέλεση τίτλων από το ελληνικό δημόσιο στην περίπτωση που οι τίτλοι αυτοί δεν αποτελούν δικαστικές αποφάσεις.

Σε άλλη τροπολογία επέρχονται αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των δικαστών των ανώτερων δικαστηρίων. Θα πραγματοποιούνται το Σεπτέμβρη αντί για το Μάρτη που ίσχυε έως τώρα, ενώ «περιορίζεται ο αριθμός των υποψήφιων για εκλογή στα συμβούλια διοίκησης στους αρχαιότερους προέδρους». Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των υποψήφιων για την Εισαγγελία Εφετών (γίνονται 10 από 5) και για την Εισαγγελία Πρωτοδικών (γίνονται 15 από 10).

Αντιδρά ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων

Την έντονη αντίδρασή του στην τροποποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, που ουσιαστικά υπονομεύει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, εκφράζει ο Σ. Μπάγιας, πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων.

Σε ανακοίνωσή του ο Σ. Μπάγιας τονίζει ότι «προκαλεί ιδιαίτερη αγανάκτηση ο αποκλεισμός από τη διοίκηση των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών εκείνων που διατελούν ή διατέλεσαν μέλη διοικητικών συμβουλίων των δικαστικών ενώσεων (ακόμα και αναπληρωματικών)».

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σ. Μπάγιας επισημαίνει ότι η ρύθμιση αυτή «είναι ευθέως αντισυνταγματική, αφού παρακωλύει το δικαίωμα συμμετοχής σε ενώσεις και θίγει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες». Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων διερωτάται «μήπως στόχος είναι η απαξίωση των δικαστικών ενώσεων με τελικό σκοπό την κατάργησή τους;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ