Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Μη βροντοχτυπάτε χάντρες»

Τι ζητά από τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας ο Δήμος Αθηναίων

Ο καθαρά αστυνομικός, αυστηρά πειθαρχημένος χαρακτήρας που επιφυλάσσουν για τους υπαλλήλους αυτής της νέας δημοτικής υπηρεσίας φαίνεται γλαφυρά - ίσως και με κάποιες δόσεις αστειότητας, τολμούμε να πούμε - σε ένα υπόμνημα που στάλθηκε από τη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων προς όλες τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου. Φέρει την υπογραφή του διευθυντή Η. Παπαευθυμίου, έχει ημερομηνία την 25η-4-2005 και τίτλο «Εμφάνιση και συμπεριφορά των δημοτικών αστυνομικών».

Εχουν την έγνοια του πώς θα περπατήσει ο «θεσμός» αυτός στους δημότες, πώς θα τον αποδεχτούν ή αλλιώς πώς θα τους ...επιβληθεί. Αντιγράφουμε:

«(...) Ιδιαίτερη όμως αξία έχει η ευπρεπής εμφάνιση και συμπεριφορά εκ μέρους αυτών που ασκούν δημόσια εξουσία, όπως είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι, γιατί δημιουργεί ευμενή εικόνα γι' αυτούς και τον οργανισμό τον οποίο εκπροσωπούν, τους προσδίδει κύρος και επιβολή και εμπνέει εμπιστοσύνη και σεβασμό στους πολίτες, στοιχεία απαραίτητα για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους».

Παρακάτω δίδονται συγκεκριμένες εντολές για το πώς και ποια στολή φορούν. Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι «οι δημοτικοί αστυνόμοι που φέρουν στολή δεν επιτρέπεται:

- Να κρατούν στα χέρια τους αντικείμενα που δε σχετίζονται με την υπηρεσία που εκτελούν.

- Να έχουν τα χέρια τους στις τσέπες.

- Να χρησιμοποιούν χάριν παιδιάς αλυσίδες, κομπολόγια ή άλλα παρεμφερή αντικείμενα.

- Να φέρουν κοσμήματα, των οποίων το μέγεθος, το σχήμα ή η θέση τους προκαλούν δυσμενή σχόλια.

- Να κάθονται οπουδήποτε σε δημόσιο χώρο.

- Να συμπεριφέρονται με προκλητικές ή ασυνήθιστες κινήσεις ή εκδηλώσεις ή κατά τρόπο που προκαλεί δυσμενή σχόλια.

- Να βαδίζουν ή να στέκονται νωχελικά ή να ακουμπούν σε τοίχους, στύλους κτλ.

- Να καπνίζουν ή να μασούν τσίχλες ή να καταναλώνουν τρόφιμα ή ποτά.

- Να κυκλοφορούν ασκεπείς σε δημόσιους χώρους.

- Οι άντρες να είναι αξύριστοι ή να τρέφουν υπερβολική ή ακαλαίσθητη κόμη, μύστακα ή υπογένειο (μούσι).

- Οι γυναίκες να έχουν εξεζητημένη κόμμωση ή εξεζητημένες καλλωπιστικές παρεμβάσεις (π.χ. έντονο ή προκλητικό μακιγιάζ)».

Αμίλητοι, αγέλαστοι κι ακούνητοι λοιπόν, δίχως σκουλαρίκια σε μύτες ή αφαλούς, όρθιοι, χωρίς μύστακες και υπογένεια, άνευ ντεκαπάζ και ανταυγειών, οι εργαζόμενοι/ες στη Δημοτική Αστυνομία υποχρεούνται και σε κάτι ακόμα. Εγερση και χαιρετούρες:

«Οι δημοτικοί αστυνομικοί που φέρουν στολή οφείλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς το Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς Συμβούλους και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, καθώς και τους καθ' ιεραρχία προϊσταμένους τους (Διευθυντή, Τμηματάρχη, Προϊστάμενο Γραφείου, Υπεύθυνο Βάρδιας, Επόπτες) και τους Επιθεωρητές να απονέμουν χαιρετισμό όταν τους απευθύνουν το λόγο ή διέρχονται ενώπιόν τους και σε περίπτωση που είναι καθήμενοι να εγείρονται εκ της θέσεώς τους».

Ακολούθως διευκρινίζεται ότι την ευθύνη για την τήρηση των προαναφερθέντων έχουν οι καθ' ιεραρχία προϊστάμενοι. «Ελπίζω να γίνει κατανοητή από όλους η σημασία της ευπρεπούς εμφάνισης και συμπεριφοράς και να υπάρξει ευσυνείδητη προσπάθεια συμμόρφωσης προς τους προαναφερόμενους κανόνες, ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα για την τήρησή τους», γράφει με νόημα ο διευθυντής.

Πάντως, για καλό και για κακό, στην τελευταία παράγραφο καλεί τους προϊσταμένους όπου διαπιστώνουν παραβάσεις, «να κινούν εναντίον των παραβατών την προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ