Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προχωρά η κυβέρνηση στο 42%

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της εκλογής δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, εφόσον έχει συγκεντρώσει το 42% των ψήφων, μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «είναι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, που σημαίνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί».

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, ενόψει και των κυβερνητικών εξαγγελιών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων έρχονται να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα, χωρίς να σηματοδοτούν κάποια ουσιαστική αλλαγή στη βασική φιλοσοφία του ισχύοντος εκλογικού νόμου, που είναι η κλοπή των ψήφων των μικρότερων παρατάξεων προκειμένου να σχηματιστεί ισχυρή, υποτίθεται, δημοτική διοίκηση.

Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου βρίσκεται ήδη - σύμφωνα με τον Θ. Ρουσόπουλο - σε δημόσιο διάλογο, με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να έχουν ταχθεί εναντίον των κυβερνητικών προθέσεων. Η αντίδραση όμως, αυτή, δε συνοδεύεται από ένα σταθερό και παλιό αίτημα της αυτοδιοίκησης, τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως του μόνου γνήσιου συστήματος εκπροσώπευσης της λαϊκής βούλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ