Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Συμπολιτείες» συγκέντρωσης εξουσίας

Σε υποχρεωτική συμμετοχή γειτονικών δήμων σε «Συνδέσμους», που θα διοικούνται από εμμέσως εκλεγμένους και θα παίρνουν υποχρεωτικές για τους δήμους αποφάσεις για μια σειρά σημαντικές υπηρεσίες και αρμοδιότητες, προχωρά η κυβέρνηση

Ενα ακόμα βήμα στη συγκεντροποίηση της τοπικής εξουσίας σε λίγα χέρια κάνει η κυβέρνηση με την επιβολή ουσιαστικά στους δήμους να λειτουργήσουν «Συμπολιτείες», δηλαδή Συνδέσμους που θα λαμβάνουν αποφάσεις για λογαριασμό τους και για μια σειρά από υπηρεσίες και αρμοδιότητες.

Με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, προβλέπεται η υποχρεωτική δημιουργία Συνδέσμων όμορων δήμων για τις νησιωτικές περιοχές (εκτός από την Κρήτη) και η εθελοντική, υποτίθεται, για τους υπόλοιπους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας. Πρόκειται για υποκρισία, αφού δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας να εντάξει υποχρεωτικά έναν δήμο στους κόλπους ενός Συνδέσμου, εφόσον ο τελευταίος το αποφασίσει. Είναι προφανής ο στόχος που υπηρετεί αυτή η εξέλιξη, να φιμώσουν δηλαδή τους δήμους εκείνους που ακολουθούν μια πολιτική κόντρα στην κυρίαρχη.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος αποκτά τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για δήμους, οι κάτοικοι των οποίων άλλους θα έχουν ψηφίσει και άλλους θα βλέπουν να τους αντιπροσωπεύουν, υποβιβάζει τη σημασία της ίδιας της αιρετότητας. Αυτό, δηλαδή, που ξεκίνησε με τον «Καποδίστρια» και μεθοδεύεται με την κατάργηση των τοπικών συμβουλίων, όπου αντιπροσωπεύεται η βούληση των χωριών, συνεχίζεται με την αποδυνάμωση των ίδιων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις οι «Συμπολιτείες» θα αποτελέσουν το μοχλό για τη λειτουργία του νέου Σώματος της Δημοτικής Αστυνομίας, το οποίο θα αναλάβει πέρα από το 80% των αρμοδιοτήτων που ασκεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. και τον υγειονομικό έλεγχο. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα για τη δημιουργία δημοτικών αστυνομιών παντού - ακόμη και εκεί που οι δημοτικές αρχές διαφωνούν - για να μείνει στην ΕΛ.ΑΣ. μόνο το έργο της καταστολής των λαϊκών αγώνων και αντιδράσεων.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όμοροι δήμοι ή κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους μπορούν, μετά από απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων τους, να συστήσουν Σύνδεσμο ή Συμπολιτεία. Η απόφαση εγκρίνεται από τον ΓΓ Περιφέρειας και αν οι δήμοι ανήκουν σε διαφορετικές Περιφέρειες, από τον ΓΓ του μεγαλύτερου δήμου. Δίνεται η δυνατότητα στον ΓΓ Περιφέρειας να εντάξει υποχρεωτικά έναν όμορο δήμο σε Σύνδεσμο, εφόσον αυτό αποφασίσει ο τελευταίος ή κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται, για να ασκήσει τις αρμοδιότητές του. Με απόφαση του ΓΓ Περιφέρειας, ο Σύνδεσμος μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε δήμο με λιγότερους από 5.000 κατοίκους που δε βρίσκεται στην ίδια ανθρωπογεωγραφική ενότητα.

Ο Σύνδεσμος διοικείται από Συνέλευση, Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή και έχει θητεία οχτώ χρόνια. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Συμπολιτείας - μπορεί να είναι μέχρι τρεις - επιλέγονται ή διορίζονται (η διαδικασία αξιολόγησης θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση) για τρία χρόνια. Για τη θέση αυτή θα αντληθούν στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για τη λειτουργία, πάντως, των Συνδέσμων η κυβέρνηση δε «βάζει δραχμή», αλλά για μια ακόμη φορά θα επιβαρυνθούν τα ίδια τα ταμεία των δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ