Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπογράφτηκε η συμφωνία για το δορυφόρο

Στο ...παραπέντε υπογράφηκε τελικά η συμφωνία για συνεκμετάλλευση από Ελλάδα και Κύπρο του πρώτου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου «Hellas-Sat».

Βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν χτες στο Ζάππειο Μέγαρο οι υπουργοί Μεταφορών Ελλάδας και Κύπρου, το έργο της κατασκευής, εκτόξευσης και εκμετάλλευσης του δορυφόρου, ανατίθεται στην κοινοπραξία με την επωνυμία «Hellas - Sat Consortium Limited». Στην κοινοπραξία, που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του έργου για 20 χρόνια, συμμετέχουν οι εταιρίες: Avacom - Net κυπριακών συμφερόντων με ποσοστό 43,4%, ΟΤΕ με ποσοστό 25%, Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου με 19,6%, ΕΑΒ με 10% και Telesat, καναδέζικων συμφερόντων, με 2%.

Τα ανταλλάγματα της Ελλάδας, για την παραχώρηση του δικαιώματος εκτόξευσης και εκμετάλλευσης των δορυφόρων για 20 χρόνια στην κοινοπραξία, είναι τρεις αναμεταδότες και 140 εκατ. δρχ., τα οποία θα εισπράξει το 2004! Ποσό, που θεωρείται εξευτελιστικό, αν ληφθεί υπόψη ότι ο τζίρος από τις δορυφορικές επικοινωνίες, μόνο κατά το 10ήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπολογίζεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές!

Κατά τα άλλα η συμφωνία προβλέπει την εκτόξευση δύο δορυφόρων, στις 31 Αυγούστου 2002 και στις 31 Μάρτη του 2004 αντίστοιχα, στη γεωστατική τροχιά των 39 μοιρών Ανατολικά. Οι δορυφόροι θα καλύπτουν ακόμα 28 χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, με συνολικό πληθυσμό περίπου 400 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρώτος δορυφόρος θα κατασκευαστεί από την αμερικανική εταιρία «Μπόινγκ Sat Systems» και θα εκτοξευτεί από τη γαλλική Γουινέα. Ενα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι μπορεί να έχει αμφίδρομη επικοινωνία με μικρές κεραίες για επικοινωνίες και για ψηφιακή τηλεόραση. Η κάλυψη θα είναι πανευρωπαϊκή, ενώ το σήμα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και για ψηφιακή τηλεόραση.

Ο δεύτερος θα διαθέτει και αναμεταδότες σε άλλες ζώνες συχνοτήτων για επερχόμενες τεχνολογίες, ενώ θα παρέχει υπηρεσίες Ιντερνετ, τηλεφωνική κίνηση, τηλεϊατρική κλπ.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μάρτη του 2004, ανέρχεται σε 250 εκατ. δολάρια και θα καλυφθεί από χρηματοδότηση και από ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων ήδη πολλοί τραπεζικοί - χρηματοδοτικοί οργανισμοί έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη χρηματοδότηση του έργου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πληρώνει ο ΟΤΕ για το δορυφόρο (2002-11-08 00:00:00.0)
Υπογράφεται η συμφωνία για το δορυφόρο (2001-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ