Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ
Ακόμη περιμένει τα χρήματα για τους Παιδικούς Σταθμούς

Ακόμα περιμένουν στο Δήμο Χίου τις πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να λειτουργήσουν τους παιδικούς σταθμούς και το γυμναστήριο της πόλης, αρμοδιότητες που υποχρεωτικά μεταφέρθηκαν (με το νόμο «Πολιτεία») σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει όσες φωνές επέμεναν ότι οι δήμοι δεν πρέπει να αναλάβουν αυτές τις αρμοδιότητες, όσο η κυβέρνηση δεν κατοχυρώνει νομοθετικά τους αντίστοιχους πόρους για τη λειτουργία τους. Και βέβαια καταδεικνύει (αφού τις σχετικές πιστώσεις αναμένουν αρκετοί δήμοι) πως αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό της η κυβέρνηση: Να μεταφέρει, δηλαδή, τις δαπάνες λειτουργίας αυτών των αρμοδιοτήτων στους δήμους και στη συνέχεια στους δημότες.

Με επιστολή του προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος Χίου σημειώνει ότι άμεσος είναι ο κίνδυνος να ανασταλεί η λειτουργία τόσο των σταθμών όσο και του σταδίου της πόλης λόγω έλλειψης χρημάτων. Κι αυτό γιατί ακόμη δεν έχει επιχορηγηθεί, ώστε να αντιμετωπίσει τα έξοδα λειτουργίας του σταδίου και των ΚΠΣ, όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο στους δήμους.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο δήμος ανέλαβε την εποπτεία των ΚΠΣ και του σταδίου με τη μορφή ΝΠΔΔ, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, παρά την άρνηση του δήμου να τους αναλάβει. «Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις σας», σημειώνεται στην επιστολή, «ότι θα επιχορηγηθούμε μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με αυξημένες πιστώσεις για την αντιμετώπιση εξόδων λειτουργίας των Νομικών Προσώπων, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι πιστώσεις που μας έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό να εξαντλούνται και ο δήμος μας να αδυνατεί να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο οικονομικό φορτίο».

Η επιστολή καταλήγει επισημαίνοντας την ανάγκη το υπουργείο Εσωτερικών να μεριμνήσει για την άμεση χρηματοδότηση - είτε απευθείας, είτε μέσω του δήμου - των συγκεκριμένων Νομικών Προσώπων. Σε αντίθετη περίπτωση, «μετά την εξάντληση των πιστώσεων που ήδη υπάρχουν, θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τη λειτουργία τους», σημειώνεται στην επιστολή του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ