Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ισχυροί δήμοι με ανίσχυρους δημότες;

Περίπου τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καποδίστρια», που συνένωσε αναγκαστικά τους δήμους και της κοινότητες της χώρας, περιορίζοντας έτσι παραπέρα τη λαϊκή βούληση και την έκφρασή της στα όργανα λήψης των αποφάσεων, η κυβέρνηση «ξαναχτυπά». Αυτή τη φορά με την υπονόμευση ουσιαστικά της λαϊκής έκφρασης, αφού τα Τοπικά Συμβούλια (συμβούλια των δήμων ή κοινοτήτων που συναποτελούν έναν «Καποδιστριακό» δήμο) καταργούνται ή ο αριθμός των μελών τους περιορίζεται.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια. Δηλαδή, ολόκληρα χωριά μένουν χωρίς εκπροσώπηση, στο όνομα ενός ισχυρού δήμου... όπως δηλώνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρός όμως δήμος, με ανίσχυρους - όπως επιχειρείται να τους υποβιβάσει η κυβέρνηση - κατοίκους δεν μπορεί να υπάρξει, ακριβώς γιατί ό,τι θα πράττει δε θα υπόκειται στη στοιχειώδη έστω λειτουργία της δημοκρατίας και του ελέγχου αυτών των πράξεων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι ισχυρές ελεγχόμενες από το δικομματισμό πολιτικά δημοτικές αρχές, που λειτουργούν ως ιμάντες μεταφοράς και επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ