Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπογράφεται η συμφωνία για το δορυφόρο

Στο... παραπέντε υπογράφεται η συμφωνία για συνεκμετάλλευση από Ελλάδα και Κύπρο του πρώτου τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου «Hellas Sat».

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών η υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης του έργου της κατασκευής, εκτόξευσης και εκμετάλλευσης του «Hellas Sat», από κοινοπραξία, που συγκροτήθηκε στην Κύπρο για το σκοπό αυτό.

Στην κοινοπραξία, με την επωνυμία «Hellas - Sat Consortium Limited», που θα αναλάβει το έργο και την εκμετάλλευσή του για 20 χρόνια, συμμετέχουν με ποσοστό 10% η καναδική εταιρία Telesat, με 55% η κυπριακή εταιρία Anacom - Net σε συνεργασία με την Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου, με 25% ο ΟΤΕ και με ποσοστό 10% η ΕΑΒ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε από το 1994, ενώ διενεργήθηκαν δύο άγονοι διαγωνισμοί για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάμβανε τη διεκπεραίωσή του.

Το οικονομικό και επιχειρησιακό πλάνο συνεργασίας της συσταθείσας εταιρίας με την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, προβλέπει: Την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων 24 συχνοτήτων που έχει η Ελλάδα στη θέση 39ο Ανατολικά στην μπάντα KU και των 16 συχνοτήτων που έχει η Κύπρος στην ίδια γεωστατική θέση, στις μπάντες KU, X, L και S. Προβλέπει, επίσης, την απόδοση ως ανταλλαγμάτων, τριών αναμεταδοτών στην Ελλάδα, με τις αντίστοιχες συχνότητες και 140 εκατ. δρχ., καθώς και οικονομικά ανταλλάγματα στην Κύπρο.

Η Ελλάδα, δηλαδή, αντί του ποσού των 140 εκατ. δρχ. εκχωρεί για 20 χρόνια την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων 24 συχνοτήτων που έχει στην μπάντα KU. To τίμημα αυτό είναι ιδιαίτερα μικρό, αν αναλογιστεί κανείς τα έσοδα που θα έχει η κοινοπραξία από την εκμετάλλευση των 24 συχνοτήτων, μόνο το 10ήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ήδη κατασκευάστριες εταιρίες θεωρούν ανεπαρκή το χρόνο που απομένει για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, καθώς ο δορυφόρος θα πρέπει να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι τις 9 Απρίλη του 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ