Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑ
Εκτεθειμένοι στο βενζόλιο και την κυβερνητική ολιγωρία

Σε ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε υπερβολικές ποσότητες τοξικών ουσιών, εργάζονται περίπου 500 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου, στο Ελληνικό.

Οπως έδειξαν οι μετρήσεις που διενήργησαν επιστήμονες του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Υπηρεσία Ελέγχου Περιοχής (ΥΕΠ) υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση βενζολίου, ουσία που είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία και θεωρείται υπεύθυνη για καρκινογενέσεις. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, σε ορισμένους χώρους εργασίας το βενζόλιο μετρήθηκε στα 1.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με ανώτατο επιτρεπτό όριο τα πέντε μικρογραμμάρια!

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΥΠΑ υποστηρίζει ότι οι τιμές του βενζολίου που πλησίασαν σε ορισμένο χώρο τα 900 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο «είναι σαφώς κατώτερες από την οριακή τιμή έκθεσης σε βενζόλιο, που είναι 3.190 μικρογραμμάρια», όπως καθορίζει το ΠΔ 127/2000 περί προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες κατά την εργασία τους. Ωστόσο, από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως γνωστοποιεί η διοίκηση της ΥΠΑ, θα αρχίσουν νέες εκτεταμένες και αναλυτικές μετρήσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των ρύπων.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΥΠΑ για αδιαφορία και εξήγγειλαν 4ωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ.

Οι τηλεπικοινωνιακοί ζητούν την άμεση εκκένωση της Υπηρεσίας Ελέγχου Περιοχής μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, καθώς, επίσης και την επέκταση των μετρήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΥΠΑ (ΕΣΚ) επισημαίνει ότι η υπερβολική συγκέντρωση βενζολίου στους χώρους εργασίας της ΥΕΠ αναδεικνύει με δραματικό τρόπο την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Υπογραμμίζει ότι το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά ατυχημάτων με θανάτους εργαζομένων και αποκαλύπτει την αδιαφορία των αρμοδίων για την ανθρώπινη υγεία και ζωή.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΥΠΑ για ολιγωρία και τους καλεί να δώσουν αμέσως επιστημονικά τεκμηριωμένες εξηγήσεις τόσο για τα αίτια που προκάλεσαν την υπερβολική συγκέντρωση βενζολίου στους χώρους δουλιάς.

«Η σοβαρότητα του προβλήματος επιβάλλει υπεύθυνη αντιμετώπιση, με λύσεις τελεσφόρες, απαλλαγμένες από τυχόν σκοπιμότητες. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να επαγρυπνούν και αν παραστεί ανάγκη να προχωρήσουν σε μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Παράταξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ