Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προωθείται η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών

Πρώτες διαμαρτυρίες για το νόμο που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών και τον οριστικό «ενταφιασμό» της επετηρίδας

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πρόσληψη των αναπληρωτών, το οποίο βρίσκεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Να σημειωθεί ότι μέσα από τις ρυθμίσεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ουσιαστικά νομοθετείται ο θεσμός των αναπληρωτών, μετατρέποντάς τους σε μόνιμους αναπληρωτές. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αβεβαιότητα και αναστάτωση των εκπαιδευτικών, τους οποίους και επισήμως θέτει σε κατάσταση ομηρίας. Επίσης, επισπεύδεται κατά δύο χρόνια η κατάργηση της επετηρίδας, ενώ η μονιμότητά τους θα έρχεται μέσα από το ΑΣΕΠ.

Εξάλλου το υπουργείο Παιδείας ετοίμασε αυγουστιάτικο «καψώνι» στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εργαστούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, αφού τους καλούσε με προθεσμία μέχρι χτες να καταθέσουν νέες αιτήσεις, ακυρώνοντας παλιότερες αιτήσεις του Ιουνίου. Δηλαδή εν αναμονή του νέου νόμου, η εφαρμογή του ξεκίνησε πριν και τυπικά ψηφιστεί! Ενώ είναι προφανής ο εμπαιγμός όταν σε μια περίοδο διακοπών είναι πολύ πιθανόν πολλοί εκπαιδευτικοί είτε να μην προλάβουν να ενημερωθούν είτε να μην προλάβουν να κάνουν τα νέα χαρτιά.

Αυτό που επιδιώκεται μέσα από τον ουσιαστικό ενταφιασμό της επετηρίδας - του μοναδικού αντικειμενικού συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών - είναι η μεγαλύτερη χειραγώγησή τους και η διαιώνιση του καθεστώτος μόνιμης προσωρινότητας.

Διαμαρτυρίες αδιόριστων εκπαιδευτικών

Ηδη η κατάσταση αυτή έχει ενεργοποιήσει μερικούς από τους φορείς των εκπαιδευτικών και χτες έγιναν οι πρώτες παραστάσεις διαμαρτυρίας. Ετσι μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, δηλώνοντας έτσι αγωνιστικά την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση μόνιμης επετηρίδας αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Οπως οι ίδιοι ανέφεραν στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατήγγειλαν πως με αυτή την κυβερνητική επιλογή θεσμοθετείται ένα σώμα εκπαιδευτικών δεύτερης κατηγορίας. Οπως είπαν, εισάγονται στο δημόσιο σχολείο εκπαιδευτικοί που απασχολούνται κάτω από διαφορετικό καθεστώς εργασιακών σχέσεων, στο πλαίσιο του οποίου παραβιάζονται κατάφωρα δικαιώματα και κατακτήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Επίσης κατήγγειλαν την ακύρωση των αιτήσεων που έγιναν στις αρχές του καλοκαιριού για την κάλυψη θέσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων και την κήρυξη νέας διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Απαίτησαν μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και σημείωσαν πως δεν μπορεί να γίνονται 5.000 διορισμοί και την ίδια ώρα να δουλεύουν στα σχολεία 16.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι επιτυχόντες από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αθ. Τσουροπλή, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τίποτε.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσουν ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών (2015-09-01 00:00:00.0)
Ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις (2004-06-08 00:00:00.0)
Διαιωνίζονται οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς (2001-10-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αδιορίστων εκπαιδευτικών (2001-08-17 00:00:00.0)
Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 22 Ιούνη (2000-06-10 00:00:00.0)
Ηρθε η ώρα του αγώνα (1997-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ