Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ηρθε η ώρα του αγώνα
  • Δε θα περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕ
  • Συγκεντρώσεις αδιόριστων εκπαιδευτικών χτες στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη

"Οι εκπαιδευτικοί και η ελληνική κοινωνία δεν πρόκειται να δεχτούν τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης". Αυτό τονίζει η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών σε χτεσινή της ανακοίνωση, που αναφέρεται στη "νεοφιλελεύθερης έμπνευσης αντιμεταρρύθμιση του ΥΠΕΠΘ", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Εθνικό Απολυτήριο και το Ενιαίο Λύκειο καθιερώνει πολλαπλούς εξεταστικούς φραγμούς (εξετάσεις κάθε είδους, δεκάλεπτες, ωριαίες, ημερήσιες, μηνιαίες, νομαρχιακές, εθνικές) και την ίδια στιγμή το σύστημα αυτό βαφτίζεται "ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ" μέσω της "κατάργησης" των παλαιών Γενικών Εξετάσεων.

"Εισάγει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, συνεχίζει η ΠΕΑΕ, μετατρέποντας τον διευθυντή σε αξιολογητή, δημιουργώντας ειδική ομάδα κομάντος αξιολογητών, επιδιώκοντας να μετατρέψει τον εκπαιδευτικό σε αποστεωμένο υπάλληλο, πειθήνιο όργανο εφαρμογής των εντολών του ΥΠΕΠΘ, με την προοπτική να συνδέσει την αξιολόγηση με το μισθό και την εξέλιξη, αλλά ακόμα και με την παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο (άρση μονιμότητας)".Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας καταργείται η επετηρίδα διορισμού των εκπαιδευτικών "αποσυνδέοντας τα πτυχία από τα εργασιακά δικαιώματα μέσω της εισαγωγής του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και χτυπώντας καίρια τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών μέσω της επιβολής των πελατειακών σχέσεων, απολύει ουσιαστικά 20.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς" και "ιδιωτικοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές".

Η ΠΕΑΕ υπογραμμίζει πως ήρθε η ώρα του ανυποχώρητου αγώνα, για:

  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές (15% για την παιδεία).
  • Σχολείο ελεύθερο και ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας.
  • Μαζικούς διορισμούς από επετηρίδα, στήριξη της επετηρίδας σαν το μοναδικό αδιάλυτο και αντικειμενικό σύστημα διορισμού.
  • Κατάργηση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού πλαισίου που κρατάει τους εκπαιδευτικούς 35 χρόνια στα σχολεία.
  • Κατάργηση του άθλιου φαινομένου των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

Τέλος η ΠΕΑΕ, καλεί όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας την άλλη Τετάρτη 20 Αυγούστου.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα αδιόριστοι δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τις 7 συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κυρίαρχο σύνθημα, "μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Οχι στην παιδεία των περικοπών".

Κατήγγειλαν πως πίσω από τις φωνές για δήθεν "αξιοκρατία" βρίσκεται η εναγώνια προσπάθεια για άρση της μονιμότητας και χτύπημα μιας σειράς εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων για τους εκπαιδευτικούς. Κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει, γιατί δεν καλύπτει τα 20.000 οργανικά κενά αλλά αντίθετα χρόνο με το χρόνο διορίζει ολοένα και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Τέλος, προειδοποίησαν πως θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στο πακέτο μέτρων του υπουργείου Παιδείας που προωθεί τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Οι αδιόριστοι δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί σήμερα καλούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τα μέλη του Συλλόγου, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Στο Ηράκλειο

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι, καλούνται όλοι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι σύλλογοι δασκάλων και οι Ενώσεις των καθηγητών, οι μαθητές και οι γονείς σε έναν πανεκπαιδευτικό αγώνα, για να μην περάσουν τα μέτρα εκείνα που "αναιρούν τα δικαιώματά μας στη δουλιά, καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας και στερούν τη μόρφωση από χιλιάδες παιδιά φτωχών οικογενειών".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αδιορίστων εκπαιδευτικών(2001-08-17 00:00:00.0)
Κάλεσμα για αλλαγή των συσχετισμών(2000-12-08 00:00:00.0)
Νέο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 29 του Μάη(2000-05-26 00:00:00.0)
Η επετηρίδα, οι αναπληρωτές και οι αλχημείες των «Παρεμβάσεων»(2000-02-16 00:00:00.0)
Απαίτησαν αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας(2000-02-04 00:00:00.0)
Σήκωσαν τη σημαία των αγώνων(1997-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ