Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μειωμένες τιμές σε ντομάτες και ρύζι

Την αποζημίωση των αγροτών ζητά η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" και καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των διοικήσεων των τριών συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού, που συμμετέχουν στο παιχνίδι αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς

Με μειωμένη τιμή κατά 2% θα δώσουν φέτος την παραγωγή τους οι ντοματοκαλλιεργητές. Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "Ομοσπονδία", που αποφασίστηκε να είναι η Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) του νομού, θα συγκεντρώσει 45.000 τόνους ντομάτας με 30,12 δρχ. το κιλό. Η ΕΓΣ Θεσσαλονίκης, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στην επεξεργασία της ντομάτας, έχει κατακτήσει μερίδιο της εσωτερικής αγοράς και κάποιοι λένε πως βαδίζει με καλές προοπτικές. Η λειτουργία όμως της "Ομοσπονδίας" ως φορέα παρέμβασης για το ρύζι αναμένεται να τη βάλει μέσα οικονομικά, αφού η κυβέρνηση τη χρησιμοποίησε ως πυροσβέστη των αγροτικών κινητοποιήσεων στην περιοχή, αναγκάζοντάς τη να δανειστεί χρήματα για να απορροφήσει την παραγωγή μήνες πριν ανοίξει η περίοδος παρέμβασης.

Σε ειδικό καθεστώς λοιπόν για φέτος και κανονικά από την επόμενη χρονιά, η ΕΓΣ Θεσσαλονίκης, ΟΠ για το προϊόν της ντομάτας, μπαίνει δυναμικά στο μελετημένο σχέδιο κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης για απομόνωση και σταδιακή διάλυση των συνεταιρισμών. Συνολικά υπολογίζεται ότι η φετινή παραγωγή σε ντομάτα στη Θεσσαλονίκη θα φτάσει τους 45.000 τόνους (9.000 στρέμματα με μέση απόδοση 5 τόνους). Η ποσόστωση είναι 39.700 τόνοι, για τους οποίους οι παραγωγοί θα πληρωθούν με 30,12 δρχ. έναντι 30,69 πέρσι. Βέβαια καθαρά στο χέρι θα εισπράξουν 27,12 αφού η ΑΤΕ επέβαλε παρακράτηση 3 δρχ. στο κιλό για χρέη, παρά το γεγονός ότι με βάση τον κανονισμό της ΕΕ απαγορεύεται η παρακράτηση από την επιδότηση. Για την ποσότητα της υπέρβασης (5.300 τόνοι) οι παραγωγοί θα πληρωθούν με 17 δρχ. το κιλό.

Γύρω στις 5,60 - 5,80 δρχ. σε κάθε κιλό θα χάσει όπως φαίνεται η "Ομοσπονδία" από τη λειτουργία της ως φορέα παρέμβασης για το ρύζι (θα συγκεντρώσει 49.000 τόνους).

Η εγκληματική καθυστέρηση του υπουργείου Γεωργίας να ξεκινήσει όπως όφειλε την περίοδο παρέμβασης την 1η Απρίλη τελικά ωφέλησε τους εμπόρους, αφού υποβαθμίστηκε η ποιότητα και άρα μειώθηκε η τιμή. Τελικά, οι ρυζοπαραγωγοί θα πάρουν στο χέρι 90 - 93 δρχ. για κάθε κιλό, αφού η τιμή παρέμβασης είναι 109 δρχ. για την καλύτερη ποιότητα και από αυτή αφαιρούνται τα έξοδα μεταφοράς, ξηραντηρίων και αποθήκευσης. Αδιάθετοι παραμένουν περισσότεροι από 30.000 τόνοι, ενώ ήδη 1.600 τόνοι στα Κύμινα αλλοιώθηκαν.

Η ανακοίνωση της ΛΑΕ

Την αποζημίωση των αγροτών για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, ζητά η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ), ενώ παράλληλα καταγγέλλει τις πλειοψηφίες των διοικήσεων των τριών συνεταιριστικών οργανώσεων του νομού, που συμμετέχουν στο παιχνίδι αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς.

"Εχουμε επισημάνει πολλές φορές, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΛΑΕ, ότι ευθύνη για την τραγική κατάσταση έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με ευλάβεια υλοποιούν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΓΚΑΤΤ, έχοντας τη συναίνεση του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) στην ΕΓΣ Θεσσαλονίκης, στην ΕΓΣ Λαγκαδά και την ΑΓΝΟ, εξυπηρετώντας κάθε φορά τα σχέδια των κυβερνήσεων, οδήγησαν τις οργανώσεις σε χρεοκοπία, ώστε να είναι σήμερα κάτω από τη διαχείριση της ΑΤΕ και να αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στο ρόλο τους".

Η ΛΑΕ κάνει λόγο και για συνδικαλιστικά όργανα στο νομό που παραμένουν "σφραγίδες" στα χέρια των γνωστών στελεχών (Σαλιάκη κ.ά.) και λειτουργούν ως εκπρόσωποι της εκάστοτε κυβέρνησης. Μάλιστα σημειώνει πως "η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τη διαλυτική κατάσταση των συνεταιρισμών, προωθεί τις Ομάδες Παραγωγών, που θα εξυπηρετούν μεγαλοαγρότες και εμπόρους, αφού θα συγκεντρώνουν την παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων".

Καταλήγοντας η ΛΑΕ ξεκαθαρίζει πως μόνο με την ανατροπή αυτής της πολιτικής θα μπορέσει η μικρομεσαία αγροτιά να επιλύσει τα προβλήματά της. Και μονόδρομος γι' αυτό είναι η δημιουργία μετώπου που θα αμφισβητεί και θα έρχεται σε ρήξη με αυτή την πολιτική.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέκλεισαν για 2 ώρες την παλαιά εθνική οδό (2005-04-14 00:00:00.0)
Μαύρες μέρες για τους παραγωγούς (2005-02-11 00:00:00.0)
Οι εμποροβιομήχανοι συμπιέζουν τις τιμές (2005-01-19 00:00:00.0)
Μας αποτελειώνουν! (2004-10-24 00:00:00.0)
Ντομάτα και παραγωγοί στο κύκλωμα κερδοσκοπίας (1996-08-21 00:00:00.0)
Στις 2.300... "συγκρατήθηκε" η τιμή του αρνιού χτες (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ