Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις 2.300... "συγκρατήθηκε" η τιμή του αρνιού χτες

Παγωμένη εξακολουθούσε να είναι και χτες η κίνηση στην κρεαταγορά της Βαρβακείου στην Αθήνα, δύο εργάσιμες μέρες πριν μπούμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα, ενώ οι τιμές των αμνοεριφίων κυμαίνονταν από 1.800 δρχ. έως 2.000 δρχ. το κιλό, και στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλούνταν στις 2.200 - 2.300 δρχ. το κιλό, παρά τις προχτεσινές "αυστηρές" φραστικές διακηρύξεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα εμπορίου, Μ. Χρυσοχοϊδη, ότι η τιμή των αμνοεριφίων "δε θα πρέπει να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τις 2.000 δρχ. το κιλό".

"Δεν εξαρτάται από τους κρεοπώλες η συγκράτηση των τιμών", τόνισε στο "Ρ" ο Π. Δουράκης,καταστηματάρχης στη Βαρβάκειο κρεαταγορά. "Οταν αγοράζουμε στις 1.700 από του Ρέντη και με τα πρόσθετα έξοδα μέχρι να φτάσει στο μαγαζί το αρνί μου έχει κοστίσει 1.900 δρχ., γιατί να το πουλήσω στις 2.000; Καλύτερα να το κλείσω το μαγαζί". Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του κρεοπώλη Γ. Π., για την κατηγορηματική προχτεσινή δήλωση του Μ. Χρυσοχοϊδη σχετικά με τις τιμές των αμνοεριφίων, ο οποίος αναρωτήθηκε: "Πουλάει αρνιά ο κύριος υπουργός; Γιατί πώς αλλιώς είναι τόσο σίγουρος ότι δε θα ξεπεράσει τις 2.000 δρχ. το κιλό!".

Οι τιμές των οπωροκηπευτικών που πωλούνταν στις λαϊκές αγορές χτες δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέσεις με τις τιμές της Πέμπτης. Ετσι, οι ντομάτες πωλούνταν μέχρι 400 δρχ. το κιλό, τα αγγουράκια στις 150 το τεμάχιο, τα ξερά κρεμμύδια στις 120 το κιλό, τα φρέσκα στις 400 - 500 δρχ., το μαρούλι στις 220 δρχ. το τεμάχιο, τα λεμόνια στις 200 δρχ. το κιλό. Από τα φρούτα, τα πορτοκάλια πωλούνταν χτες προς 260 δρχ. το κιλό, τα μήλα προς 300 δρχ. και οι φράουλες μέχρι 900 δρχ. το κιλό. Απειλούν οι χονδρέμποροι

Στα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια απειλούν ότι θα στραφούν αποκλειστικά οι χονδρέμποροι της Β. Ελλάδας αν δε ρίξουν τις τιμές οι Ελληνες κτηνοτρόφοι. Εκπρόσωποί τους έδωσαν χτες συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη και ζήτησαν από την κυβέρνηση "να αφήσει την αγορά να διαμορφώσει ελεύθερα τις τιμές" και όπως είπαν, "οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν τελικά να υποκύψουν στις απαιτήσεις τους κάτω από το βάρος των χρεών τους".

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση εξέφρασε απλά την "ευχή της" η τιμή του αρνιού να μην ξεπεράσει τις 2.000 δραχμές. Ετσι, η "έκκληση" των εμπόρων προς την κυβέρνηση, στοχεύει προφανώς στην αποτροπή τυχόν λήψης κάποιων μέτρων. Οι έμποροι απείλησαν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους και τις επόμενες ημέρες δε θα προχωρήσουν σε καμία αγορά ζώων, αν δεν εξασφαλιστεί γι' αυτούς κέρδος τουλάχιστον 500 δρχ στο κιλό! Πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να περιοριστούν στις 1500 δρχ το κιλό από τις 1700 - 1800 που ζητούν.

Σύμφωνα με στοιχεία των εμπόρων, οι δυνατότητες εισαγωγών αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία κυμαίνονται στους 1.100 τόνους και από την ΠΓΔΜ στους 1.050 τόνους.

Στο μεταξύ και χτες ελάχιστες ήταν οι πωλήσεις αρνιών και κατσικιών στη Μακεδονία καθώς οι παραγωγοί επιμένουν στις 1800 δρχ. στο κιλό, αποφασισμένοι να μη υποχωρήσουν στους εκβιασμούς των εμπόρων. Το ποσοστό κέρδους τους είναι απειροελάχιστο και η τιμή αυτή μόλις και ξεπερνάει το κόστος παραγωγής από την αύξηση των ζωοτροφών που έφτασε φέτος μέχρι και 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ