Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Ολυμπιακή Ιδέα

Πριν από 100 χρόνια, σαν σήμερα (5.2.1896), η ιδέα του Γάλλου βαρόνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έπαιρνε σάρκα και οστά. Στις 16 με 24 Ιουνίου 1894, δυο χρόνια πριν, έγινε στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, το Α Ολυμπιακό Συνέδριο με την παρουσία 20 εκπροσώπων από 9 χώρες, στο οποίο αποφασίστηκε η ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί, με τη θετική και επίμονη μεσολάβηση του Ελληνα Δημ. Βικέλα, που ζούσε στο Παρίσι, η οργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ανατίθεται στη γενέτειρα του Ολυμπισμού, Ελλάδα.

Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 15 Απριλίου 1896 στο ανακαινισμένο, μαρμαροστολισμένο, πανέμορφο και μοναδικό στον κόσμο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το Παναθηναϊκό Στάδιο ανεγέρθηκε για πρώτη φορά στο φυσικό κοίλωμα του λόφου του Αρδηττού με πρωτοβουλία του ρήτορα Λυκούργου το 336 με 330 π.Χ., όπου και αρχικά οι θεατές παρακολουθούσαν τους αγώνες, καθισμένοι στο πρανές του έδαφος.

Οι ρομαντικές, όμως, εποχές πέρασαν. Οι εποχές, που το κλαρί της ιερής αγριελιάς πλεγμένο σε στεφάνι - ο λεγόμενος κότινος - ήταν το μοναδικό έπαθλο στους νικητές, πέρασαν. Οι εποχές της συμμετοχής, μόνο και μόνο για το ωραίον, το υψηλόν, το ιδεώδες, πέρασαν. Η Ολυμπιακή Φλόγα, που μετέφερε το πνεύμα των Εθνών, το πνεύμα της αθλητικής αντρειοσύνης του Σπύρου Λούη, έχει χάσει τη λάμψη της.

Στο χωριό της Ιερής Αλτης, στην πανέμορφη κοιλάδα της Ηλιδας, που πρώτος απ' όλους ο δαφνοστεφής Θεός του Ηλιου, ο Απόλλωνας, έδειξε στην ευλογημένη χώρα του φωτός, του λευκού και του γαλάζιου την εύνοιά του, ακούστηκαν τα πανανθρώπινα μηνύματα για την ειρήνη, για συναδέλφωση των λαών. Εκεχειρία για το ωραίον του αθλητισμού μέσα από τη ρήση "Νους υγιής, εν σώματι υγιεί".

Τώρα το αιώνιον μήνυμα της ανθρώπινης συναδέλφωσης είναι υποκριτικόν και τίθεται "εν αμφιβόλω". Τώρα, οι Γιάνκηδες της "Κόκα - Κόλα" σκορπούν τον παρά τους και εξαγοράζουν τίτλους, συνειδήσεις και παραδόσεις.

Τώρα, στο όνομα του πληθωρικού κέρδους, θολώνουν, σβήνουν και αποπροσανατολίζονται οι στόχοι και τα μεγάλα ιδανικά και γίνεται εμπόριο σκληρό και καθημερινό.

Ο κ. Ουίλιαμ Πέιν, ο άνθρωπος που το 1990 στο Τόκιο έκανε τα πάντα για να μην πάρει η χώρα μας τους αγώνες. Ο άνθρωπος, που χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον, που επιστράτευσε όλη την επιρροή του για να μη γιορταστούν τα 100 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε, αλλά στην Ατλάντα, την πόλη του Νότου, γνωστό προπύργιο σύγχρονου και ξέφρενου ρατσισμού. Υποκριτικά, ο κ. αυτός θα συμπληρώσει την ώρα της τελετής της Αφής: "Δεν υπάρχει ιδέα, η οποία να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα οφέλους για το ανθρώπινο γένος από την Ιδέα που γεννήθηκε εδώ". Ιδέα, που ο ίδιος μποϊκοτάρισε. Ετσι, η λάμψη της Ακρόπολης έσβησε μπροστά στους κοκκινωπούς καταρράχτες της "Κόκα - Κόλα".

Ομως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και η Ολυμπία πιστεύει πως κάποτε θα ξανακουστούν οι ήχοι από τις σάλπιγγες, που θα αναγγείλουν κάποιους άλλους - από τους σημερινούς - Ολυμπιακούς Αγώνες, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγαλούργησε η Ολυμπιακή Ιδέα.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ