Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απειλείται με "λουκέτο"

"Αστοργη" η πολιτεία απέναντι στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, που εδώ και τριάντα χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο παιδί και την οικογένεια

Μετά από 30 χρόνια σημαντικής προσφοράς στο παιδί και την οικογένεια, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο. Η μειωμένη κατά 30%,συγκριτικά με το 1994, κρατική χρηματοδότησή του δεν επαρκεί ούτε για τις ανελαστικές δαπάνες, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα για την οποιαδήποτε λειτουργία του.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότησή του φθίνει - όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλους τομείς. Το 1994 χρηματοδοτήθηκε με 383 εκατ. δραχμές και το 1995 με 364 εκατ. δραχμές,όπου δημιουργήθηκε έλλειμμα 37,5 εκατ. δραχμών.Φέτος, όμως, το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας ξεπέρασε κάθε όριο. Ενέκρινε μόνο 334 εκατ. από 593 εκατ. δραχμές που είχε ζητήσει η διοίκηση του Ινστιτούτου για το 1996 για την εύρυθμη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι μόνο οι πάγιες και ανελαστικές δαπάνες (μισθοί προσωπικού, ενοίκιο, αμοιβές τρίτων κτλ.) ανέρχονται σε 347,5 εκατ. δραχμές!

Οι 64 εργαζόμενοι του Ινστιτούτου, που επί 1,5 μήνα ήταν απλήρωτοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Αν δεν αντιστραφεί η χρονίζουσα ελλιπής χρηματοδότησή του, το Ινστιτούτο θα οδηγηθεί σε μαρασμό και οι εργαζόμενοι σε αναγκαστική αργομισθία, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών της χώρας μας.

Γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του ΙΣΑ, της ΕΙΝΑΠ και της ΟΣΝΙΕ. Σημείωσαν πως το πρόβλημα υπήρχε, όμως τώρα "ξεχείλισε το ποτήρι" και ζητούν άμεσα, για την ομαλή λειτουργία του, 150 εκατ. δραχμές.Στη συνέντευξη παρευρέθηκε και ο πρώην βουλευτής Γρ. Γιάνναρος,ο οποίος, καταθέτοντας δική του εμπειρία από επίσκεψή του στην Αγγλία, είπε πως τα 150 εκατ. δραχμές που ζητούν οι εργαζόμενοι, μπροστά στο έργο που προσφέρει το Ινστιτούτο, είναι εξευτελιστικό ποσό, αφού αντιστοιχούν στις δαπάνες 4-5 ασθενών που μεταβαίνουν στο Λονδίνο.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ιδρύθηκε το 1965 από τον παιδίατρο Σπ. Δοξιάδη και στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία". Από το 1991 πρόεδρός του είναι ο ακαδημαϊκός Ν. Ματσανιώτης.Σκοπός τους είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών πρόληψης και δημόσιας υγείας, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Στο έργο του περιλαμβάνεται ο προληπτικός έλεγχος του συνόλου σχεδόν των νεογέννητων της χώρας (περίπου 100.000 ετησίως) για τρεις σοβαρές παθήσεις, που οδηγούν σε βαριά νοητική καθυστέρηση. Το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογέννητων έχει καλύψει μέχρι σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια Ελληνόπουλα και χάρη σ' αυτό έχει αποτραπεί η νοητική καθυστέρηση σε πάνω από 600 παιδιά.Ακόμη, γίνεται κλινικοεργαστηριακός έλεγχος για ορισμένες σοβαρές παθήσεις της παιδικής ηλικίας, ενώ αποτελεί τον πρώτο φορέα που ασχολήθηκε με την κακοποίηση και παραμέληση του παιδιού στη χώρα μας.Ασχολείται με τη μελέτη των οικογενειακών σχέσεων και δομών που σχετίζονται με τη βία και τις εκδηλώσεις της, καθώς και με τη μελέτη των ευρύτερων κοινωνικών δομών, θεσμών και αξιών που διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο η βία αναπαράγεται.

Η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ποσό των 334 εκατ. δραχμών και ζητά απ' την κυβέρνηση να στηριχτεί το έργο του Ινστιτούτου.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ