Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο στο δίστηλο Διαβεβαιώσεις για το μητρικό γάλα

Κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάζουν τα δείγματα μητρικού γάλατος, όσον αφορά την περιεκτικότητά τους στο φυτοφάρμακο "Λιντέιν", που εξετάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ερευνας Περιβάλλοντος, με έδρα τα Ιωάννινα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας με αφορμή προχτεσινές ανακοινώσεις, βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών, για εντοπισμό αυξημένων ποσοτήτων του φυτοφαρμάκου "Λιντέιν" στο γάλα αρκετών γυναικών, κυρίως αγροτικών περιοχών. Οι ποσότητες αυτές ήταν πολύ μικρές, μόλις 2,5 μικρογραμμάρια, με όριο ασφαλείας τα οχτώ. Ο καθηγητής υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ξεν. Κονδάκης, εκτιμά ότι η περίπτωση του "Λιντέιν" είναι η πιο χαρακτηριστική, καθώς σε εναποθέσεις άνω των οχτώ μικρογραμμαρίων μπορεί να προκληθούν προβλήματα στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και καρκίνος. Ο καθηγητής ζήτησε την απομάκρυνση του φυτοφαρμάκου από την αγορά, διότι, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, βρέθηκαν ίχνη του και σε παστεριωμένο γάλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ερευνας Περιβάλλοντος διεξήχθη στις αρχές του Φλεβάρη, με αφορμή και πάλι σχετικές ανακοινώσεις του Ξεν. Κονδάκη περί εντοπισμού του φυτοφαρμάκου σε συσκευασμένο γάλα. Το υπουργείο θεωρεί πως "οι ανακοινώσεις απηχούν προσωπικές απόψεις του καθηγητή, ο οποίος κρίνει σκόπιμο να τις επαναλαμβάνει κατά καιρούς, απασχολώντας τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ