Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αντίσταση στις επιλογές διάλυσης της εκπαίδευσης

Καταγγέλλεται το υπουργείο Παιδείας ότι ακολουθεί πολιτική συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για την κατάργηση της επετηρίδας διορισμών, την αναγνώριση των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, προκάλεσε την αντίδραση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι "αυτές οι ενέργειες αναδεικνύουν με τον πιο εμφανή τρόπο τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας για συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας".

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις οργανωμένες απόπειρες περαιτέρω εμπορευματοποίησης των εκπαιδευτικών λειτουργιών και ότι θα αντισταθεί για να μην υποταχθεί το σχολείο ακόμα περισσότερο στις κοινωνικές ανισότητες, στον κατακερματισμό των παραγωγικών δυνάμεων και στην ηθική απονομιμοποίηση της Παιδαγωγικής διαδικασίας, αφού μόνο "όποιος έχει χρήματα θα μορφώνεται".

"Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε οποιουδήποτε είδους συζήτηση περί υπαγωγής τους αδιάβλητου θεσμού της επετηρίδας των εκπαιδευτικών στις ανάγκες του πελατειακού συστήματος, με την επίκληση κάποιων δήθεν αντικειμενικών επιλεκτικών κριτηρίων. Επιλογή για την επίλυση της μακροχρόνιας αδιοριστίας των συναδέλφων μας, αλλά και για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, είναι η υλοποίηση των προτάσεών μας για μαζικούς διορισμούς, για μείωση του αριθμού των μαθητών σε 25 ανά τμήμα και για προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία", σημειώνει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωση.

Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν την αγωνία των αδιόριστων εκπαιδευτικών "βορά στις ανάγκες της πολιτικής εξυπηρέτησης και του ρουσφετιού". Επίσης, τονίζουν ότι θα αντιδράσουν δυναμικά με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε κάθε είδους προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι θα αγωνιστούν με επιμονή για την ενσωμάτωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να καταργηθεί η ρύθμιση για το διεθνές απολυτήριο τονίζοντας: "Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικά σχολεία να δίνουν εκπαιδευτικούς τίτλους, που μέχρι τώρα έδινε μόνο η ελληνική πολιτεία. Η ρύθμιση αυτή οδηγεί σε αφελληνισμό τη λυκειακή εκπαίδευση και ενισχύει τις τάσεις ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης".

Τέλος, καλούν τον υπουργό Παιδείας να σταματήσει τις πρόχειρες και μεγαλόστομες εξαγγελίες του και να σκύψει με σοβαρότητα στα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, τα οποία απαιτούν επιτακτικά λύση. Ο κλάδος, σε συνεργασία με τους άλλους εκπαιδευτικούς φορείς, θα αγωνιστεί για την ανάπτυξη ενός ευρύτατου κοινωνικού - εκπαιδευτικού κινήματος, για να γίνει η δημόσια δωρεάν παιδεία απτή πραγματικότητα και να υλοποιηθεί το αίτημα για "μόρφωση σε όλους τους νέους χωρίς διακρίσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ