Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τα σταφύλια της οργής"

Δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων του Δαμασίου της Λάρισας

Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι κάτοικοι του Δαμασίου της Λάρισας, οι καλλιέργειες των οποίων - και ιδιαίτερα τ' αμπέλια - καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη χαλαζόπτωση. Μετά από ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων, ολόκληρο το χωριό - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, πήγαν στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της νομαρχίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και στη συνέχεια κατέλαβαν, για λίγη ώρα συμβολικά, τα γραφεία του ΕΛΓΑ. Την ίδια στιγμή το χωριό "νέκρωσε", αφού τα μαγαζιά, η κοινότητα και άλλες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές. Στο Δαμάσι πάνω από 12.000 στρέμματα καλλιεργειών επλήγησαν - για τρίτη συνεχή χρονιά - και στο υπόμνημα που επέδωσε αντιπροσωπεία των φορέων - στην οποία συμμετείχε ακόμα και ο παπάς του χωριού - αναφέρουν ότι "βρισκόμαστε σε πλήρη απόγνωση - "πέτρωσαν" τα συναισθήματά μας - και οι ώρες δεν είναι για περισυλλογή, αλλά για αναζήτηση οικονομικών πόρων, όχι για ν' ανταποκριθούμε στους προμηθευτές των καλλιεργειών μας και στη δανείστρια τράπεζα, αλλά για να θρέψουμε τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να πούμε: τον βγάλαμε και φέτος τον χειμώνα". Στη συνέχεια αναφέρουν τα συγκεκριμένα αιτήματα που είναι:

  • Να προωθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και να γίνει πραγματική εκτίμηση.
  • Να παγώσουν όλες οι οφειλές προς την ΑΤΕ για πέντε χρόνια.
  • Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες μέχρι τα Χριστούγεννα και να δοθεί οικονομική ενίσχυση 200.000 δραχμές σε κάθε οικογένεια.
  • Να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση στον αγροτικό συνεταιρισμό του χωριού, για να μπορέσει να συνεχίσει τη διάθεση των σταφυλιών στις ξένες αγορές.
  • Να τοποθετηθούν αντιχαλαζικά συστήματα στην περιοχή.

Οι Δαμασιώτες τόνισαν στον περιφερειάρχη Θ. Βασιλείου και στον αρμόδιο αντινομάρχη Αλ. Χονδρονάσιο, με τους οποίους συναντήθηκαν, ότι επειδή η πείρα προηγούμενων ετών τούς έχει δείξει πως δεν υλοποιούνται οι κυβερνητικές υποσχέσεις, προειδοποιούν προς κάθε κατεύθυνση ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις. "Ευελπιστούμε - τόνισαν - ότι τα σταφύλια της επόμενης χρονιάς δε θα είναι τα σταφύλια της οργής, αλλά της χαράς. Ομως, θα βρισκόμαστε σ' επιφυλακή και σε αγωνιστική ετοιμότητα". Ο περιφερειάρχης και ο αντινομάρχης αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων των παραγωγών και επανέλαβαν τις υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας για την ικανοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ