Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΤΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Θα αντιδράσουμε δυναμικά

- Τι κλίμα επικρατεί στο θεσσαλικό κάμπο μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση της 9ης Αυγούστου;

- Η αβεβαιότητα είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στους αγρότες και οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον, στον αναχρονιστικό κανονισμό, που δεν καλύπτει όλες τις καταστροφές, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από οποιαδήποτε θεομηνία και το 100% της κατεστραμμένης παραγωγής.

Δεύτερον, στο ότι η κυβέρνηση με την αντιαγροτική της πολιτική έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια την αδιαφορία της για τις ζημιές των παραγωγών, που τα χρέη τους στην Αγροτική Τράπεζα είναι δυσβάστακτα. Δεν ικανοποιεί παράλληλα ένα βασικό αίτημά μας για άτοκη ρύθμιση των χρεών, ώστε να μπορούν οι αγρότες να πάρουν μια ανάσα, να μπορούν να μείνουν στο χωράφι τους.

Το τρίτο είναι ότι από τις μεγάλες αυτές καταστροφές τα περισσότερα προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά, ήταν στην περίοδο συγκομιδής και πώλησης. Που σημαίνει ότι τώρα, αφού η διαδικασία εκτίμησης των καταστροφών είναι χρονοβόρα, μέχρι να πληρωθούν οι αγρότες θα περάσουν 8 - 10 μήνες, ενώ τα χρέη στην ΑΤΕ θα τρέχουν.

- Τι ζητούν οι αγρότες απ' την κυβέρνηση και ποια είναι η στάση του υπουργού Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, απέναντι στα αιτήματά τους;

- Μπροστά σ' αυτή την αβεβαιότητα και την κατάσταση που δημιουργείται, οι αγρότες ζητούν την έγκαιρη και σωστή εκτίμηση των ζημιών, την άμεση πληρωμή των αποζημιώσεων και τη ρύθμιση των χρεών σε όσους αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια που πήραν από την ΑΤΕ.

Κατά την προχτεσινή συνάντηση που είχαμε με τον κ. Τζουμάκα, του βάλαμε επιτακτικά το θέμα της άμεσης εκτίμησης και πληρωμής των πληγέντων παραγωγών, γιατί είναι 4η συνεχής χρονιά που πλήττονται αυτές οι περιοχές. Ο κ. Τζουμάκας έβγαλε ανακοίνωση για να κατευνάσει τα πνεύματα των αγροτών, πως θα τους αποζημιώσει με τρία δισ., λες και γνώριζε ποιο είναι το ύψος των ζημιών. Το αίτημά μας να καλυφθούν όλες οι ζημιές σε όποιο ύψος και αν φτάνουν δεν εκπληρώνεται με τις δηλώσεις του Τζουμάκα οι οποίες δεν πείθουν τους αγρότες, γιατί εμείς στο χωριό μας λέμε πως "το τάξιμο δε χαλάει σπίτια"... Γιατί κι άλλες φορές στα λόγια υπήρχαν δεσμεύσεις, αλλά από την πράξη ήταν μακριά.

- Με ποιον τρόπο θ' αντιδράσουν οι αγρότες αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους;

- Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη καταστροφή και με την αδιαφορία της οδηγεί τους αγρότες στην εγκατάλειψη των χωριών και των χωραφιών τους. Και οι αγρότες θ' αντιδράσουν πολύ δυναμικά.

Αυτό φάνηκε και από τη χτεσινή κάθοδο όλων των αγροτών του χωριού Δαμασίου της επαρχίας Τυρνάβου, που με τα γεωργικά τους μηχανήματα και τις οικογένειές τους έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ομως, σ' αυτή την κινητοποίηση κάποιοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ - όπως ο πρόεδρος της κοινότητας - δε μου επέτρεψαν να συμμετάσχω στη συνάντηση που είχε η Συντονιστική Επιτροπή με τον περιφερειάρχη, επικαλούμενοι τις εκλογές της Ομοσπονδίας οι οποίες έγιναν πριν 4 μήνες, όπου δεν επιτρέψαμε στον Αγροτικό Σύλλογο Δαμασίου να πάρει μέρος γιατί το πρακτικό που μας παρουσίασαν ήταν εκπρόθεσμο. Ηθελαν με λίγα λόγια να παρανομήσουμε και μεις γιατί έτσι τους δίδαξε στην πράξη η νόθα διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ.

Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή (2019-04-18 00:00:00.0)
Επιμένει στο ξεκλήρισμα η κυβέρνηση (1998-01-30 00:00:00.0)
Καταστροφική η κυβερνητική αδιαφορία (1998-01-28 00:00:00.0)
Τι "απάντησε" ο Τζουμάκας (1997-11-21 00:00:00.0)
"Λύπη" και "κατανόηση" από την Κομισιόν (1996-12-18 00:00:00.0)
Το χαλάζι "αποτέλειωσε" τους αγρότες (1996-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ