Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΒΡΟΥ
Καταστροφική η κυβερνητική αδιαφορία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και την ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων

Σε απόγνωση βρίσκονται 6.500 βαμβακοπαραγωγοί του Ν. Εβρου που οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν ολοσχερώς από την κακοκαιρία. Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Βαγγέλης Μπούτας.

Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, 6.500 περίπου βαμβακοπαραγωγοί του Ν. Εβρου - που στους περισσότερους από αυτούς το βαμβάκι αποτελεί μονοκαλλιέργεια - είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, αφού αρχικά ο παγετός, στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες στο τέλος, έπληξαν διαδοχικά τις καλλιέργειες βαμβακιού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, από 222.000 στρέμματα, 170.000 περίπου ή το 76% της βαμβακοκαλλιέργειας έχει υποστεί ζημιές, που φτάνουν ως και το 100%, ενώ το συνολικό ποσό της ζημιάς υπολογίζεται σε πάνω από 7 δισ. δραχμές.

Το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών οξύνεται ακόμη περισσότερο, λόγω του ότι πάνω από το 50% των εκτάσεων, δηλαδή 90.000 περίπου στρέμματα καταστράφηκαν, μετά τις 20 Νοέμβρη, από τις πλημμύρες και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται η αποζημίωσή τους απ' αυτόν, παρά το ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 2,5 δισ. δραχμές. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι (πλημμυρισμένα) όχι μόνο δεν προσφέρεται για τη συλλογή της ασύλλεκτης παραγωγής, αλλά δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο οι αγρότες να τα ετοιμάσουν και να τα ξανακαλλιεργήσουν.

Και ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση και ενώ οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για τις καταστροφές που έχουν υποστεί, τα χρέη προς την ΑΤΕ τρέχουν και φτάνουν τα ειδοποιητήρια της εφορίας να πληρώσουν φόρους. Για τα θέματα αυτά είναι ήδη ενήμερο το υπουργείο και η διοίκηση της ΑΤΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση και αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι βαμβακοκαλλιεργητές του Νομού Εβρου, από όλες τις αιτίες και για το διάστημα μετά τις 20/11/97;
  • Τη χωρίς καθυστέρηση αποζημίωσή τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τα πιεστικά οικονομικά τους προβλήματα;
  • Το πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ και τη μη καταβολή τόκων για το διάστημα αυτό;
  • Την απαλλαγή τους από την πληρωμή φόρων για εισοδήματα που δεν πραγματοποίησαν;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ