Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Χαριστική βολή" στην ελαιοπαραγωγή

Ακόμα πιο εφιαλτικό προμηνύεται το μέλλον για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας, αφού τα επιτελεία των Βρυξελλών φέρονται αποφασισμένα να περάσουν τις καταστροφικές προτάσεις τους για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου.

Μετά από διαρροή έκθεσης του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ σβήνουν οι αυταπάτες, αφού είναι πλέον σίγουρο ότι θα αλλάξει το υπάρχον σύστημα μέχρι το 2000 και η καταβολή των επιδοτήσεων θα γίνει ανά δέντρο. Το παραπάνω επιβεβαίωσε χτες και ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας. Στην πρόταση της Κομισιόν, επίσης, προτείνεται ακόμα και η κατάργηση της τιμής παρέμβασης. Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται σε μια περίοδο που οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που διαμορφώθηκαν στο λάδι. Αν περάσουν και οι προτάσεις της Κομισιόν τότε θα σημάνει οριστικά το τέλος της ελαιοκαλλιέργειας και ο αφανισμός των ελαιοκαλλιεργητών. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που προωθεί η Κομισιόν θα είναι απορυθμιστικά για τον τομέα ελαιολάδου, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια την παραγωγή, το εισόδημα και την επιβίωση των ελαιοκαλλιεργητών της χώρας και γενικότερα της Μεσογείου, καθώς και την υγεία των καταναλωτών, αφού έτσι δίνεται το "πράσινο φως" για την κυριαρχία ελαίων κατώτερης ή αμφίβολης ποιότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας το μόνο που κάνουν είναι να δέχονται υποτακτικά τα καταστροφικά μέτρα των Βρυξελλών και ο υπουργός Γεωργίας χτες, με αφορμή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών του νομού Ηρακλείου Κρήτης, προχώρησε για άλλη μια φορά σε αποπροσανατολιστικές δηλώσεις που σε καμία περίπτωση δε λύνουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ