Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΠΙΩΤΗ - ΕΛΚΑ
Στη δίνη ενός συνεχιζόμενου σκανδάλου

Την παρέμβαση εισαγγελέα έχουν ζητήσει οι εργαζόμενοι, χωρίς αποτέλεσμα ακόμα

Στη δίνη ενός πολύμορφου σκανδάλου, έχει βρεθεί η παλαιότερη στη χώρα, εταιρία γραφικών τεχνών, ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ.Πριν αλλά και μετά την κήρυξή της σε πτώχευση, διενεργείται σωρεία παράνομων ενεργειών - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σ' αυτήν - με πλαστούς πλειστηριασμούς μηχανημάτων και με αλλεπάλληλες αλλαγές στην επωνυμία της εταιρίας, με στόχο το "ξέπλυμα" των περιουσιακών της στοιχείων από τα χρέη. "Θύματα" οι εργαζόμενοι, που στην πλειοψηφία τους πετάχτηκαν στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις, αλλά και χωρίς να τους καταβληθούν δεδουλευμένα.

Στις 31 Δεκέμβρη, ο Α. Δεστούνης,ο τελευταία εμφανιζόμενος σαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, απέλυσε παράνομα όλο το προσωπικό και δυο συνδικαλιστές, μέλη της διοίκησης της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, χωρίς να καταβάλει δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Στη συνέχεια επαναπροσέλαβε 16 εργαζόμενους με χαμηλότερους μισθούς κάτω και απ' την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, ενώ δούλευαν όλο το Γενάρη, δεν εμφανίζονταν σε καμιά κατάσταση προσωπικού, όπως και οι νέες προσλήψεις που έκανε. Ταυτόχρονα, ο ίδιος έχει κάνει αίτηση στον ΟΑΕΔ, για να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για νέες θέσεις εργασίας!

Το σκηνικό του εξελισσόμενου σκανδάλου έχει ως εξής: Τον περασμένο Οκτώβρη, ο Γάλλος ιδιοκτήτης της "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ", Ζαν Ζακ Λεσουέρ - την είχε πάρει με χαριστικούς όρους απ' την Εθνική τράπεζα το '92 - οδηγεί την εταιρία σε πτώχευση, αφού πρώτα φρόντισε να πουλήσει τα μηχανήματά της σε τρίτη εταιρία, αν και ήταν προσημειωμένα από το ΙΚΑ για χρέη 1 δισ. δραχμών και είχε δρομολογηθεί η διαδικασία κατάσχεσής τους.

Τον πλειστηριασμό έκανε ο Γεώργιος Σταύρου,που εμφανιζόταν σαν πιστωτής και τα μηχανήματα αγοράστηκαν έναντι του ευτελούς ποσού των 12 εκατομ. δρχ. από κτηματομεσιτική εταιρία που ανήκει στον ίδιο. Στη συνέχεια δυο απ' τα μηχανήματα μεταπωλήθηκαν στην ανταγωνιστική εταιρία INFORM LYKOS.Ο Γ. Σταύρου έκανε και την αίτηση για πτώχευση, απ' την οποία προέκυψε ότι ο Γάλλος είχε αλλάξει την επωνυμία σε "Γραφικές Τέχνες Αττικής ΑΕ", κάτω από περίεργες διαδικασίες, ενώ αυτή η εταιρία εμφανιζόταν με τον ίδιο αριθμό φορολογικού μητρώου με την "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ".

Στο μεταξύ, ο Γάλλος είχε παράλληλα δημιουργήσει μια άλλη εταιρία τον τελευταίο χρόνο, την "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΝΤΥΠΑ", για να μπορεί να εκδίδει τιμολόγια μιας και η "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ" ήταν υπερχρεωμένη και στην οποία μετέφερε κεφάλαια της "ΑΣΠΙΩΤΗΕΛΚΑ".

Το ίδιο διάστημα απολύθηκαν απ' τους 58 εργαζόμενους οι 30, στους οποίους δόθηκαν μόνο τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλονταν και όχι οι αποζημιώσεις.

Στους υπόλοιπους 28 εργαζόμενους, εμφανίστηκε ο Α. Δεστούνης σαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΝΤΥΠΑ" και δεσμεύτηκε να τους απασχολήσει, να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα που τους οφείλονταν καθώς και να τους δοθεί αποζημίωση ίση με 6 μισθούς σε περίπτωση που απολύονταν, κάτι που δεν έπραξε. Στις 31 Δεκέμβρη τούς απέλυσε όλους, για να επαναπροσλάβει προφορικά όπως είπαμε και παραπάνω 16 απ' αυτούς, σε μια νέα εταιρία την "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ".

Οι απολυμένοι προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας Γλυφάδας και ήδη έχει οριστεί τριμερής συνάντηση για την Παρασκευή 30 Γενάρη. Οι απολύσεις είναι παράνομες, γιατί και η "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΝΤΥΠΑ" και η "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ" είναι διάδοχες εταιρίες της "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ", αφού έχουν τον ίδιο κύκλο εργασιών, την ίδια έδρα, το ίδιο ΔΣ, τις ίδιες μηχανές κλπ.

Ο Κ. Κορδολαίμης, ταμίας της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και απολυμένος, θα επισημάνει ότι "ύστερα από τη σωρεία παράνομων ενεργειών στην "ΑΣΠΙΩΤΗ ΕΛΚΑ" και η Ενωση και οι εργαζόμενοι έχουμε ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει τίποτα. Επιτέλους θα βρεθεί κάποιος εισαγγελέας να παρέμβει;".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ