Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτωπο για δημόσια δωρεάν παιδεία

Παρά την έλλειψη συγκοινωνιών, λόγω της 24ωρης απεργίας, χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι διαδήλωσαν χτες ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής

Εργάτες, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ένωσαν χτες για μια ακόμη φορά τη φωνή τους, φωνή καταδίκης και καταγγελίας της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που συρρικνώνει και κατακερματίζει τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Παρά το τσουχτερό κρύο και το πρόβλημα στις μετακινήσεις, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες, ήταν χιλιάδες αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος για να δηλώσουν ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα παλέψουν για όλα όσα τους ανήκουν: Για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στο μέλλον, στη ζωή.

Βρέθηκαν εκεί, για να σμίξουν όλοι μαζί τα όνειρά τους, τις ελπίδες τους, τα ιδανικά τους για να υπερασπίσουν όλα αυτά που κερδήθηκαν με θυσίες και αγώνες. Για να διαδηλώσουν για μια ακόμα φορά ότι θα αντισταθούν και θα παλέψουν για την τελική ανατροπή του νόμου για την παιδεία, που υψώνει περισσότερους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Το νόμο που θέλει τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα υποταγμένο και χειραγωγημένο. Και σε όλα αυτά, η μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως και αυτοί διατράνωσαν χτες, είναι "μέτωπο παιδείας με όλο το λαό για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό".

Το παλλαϊκό συλλαλητήριο ξεκίνησε με ομιλίες στην πλατεία Κάνιγγος από τους εκπροσώπους των φορέων.

Ο Βαγγέλης Τόγιας εκ μέρους των Συντονιστικών μαθητών Αθήνας και Πειραιά, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση είπε: "Θέλουν να μας διώξουν από το σχολείο. Θέλουν να μας καταδικάσουν στην αμορφωσιά. Δεν πάει άλλο. Βγήκαμε στους δρόμους για να μη μας πετάξουν αυτοί στο δρόμο". Στη συνέχεια, στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους του Συντονιστικού νυχτερινών σχολείων Αθήνας ηΝατάσα Πίττακα η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη διάλυση της παιδείας και την παραδίδει στους σχολάρχες και το ιδιωτικό κεφάλαιο. "Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα συνεχίσουμε με νέους αγώνες. Εμείς θα βάλουμε λουκέτο στην πολιτική τους και όχι αυτοί στα σχολεία", τόνισε.

Ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας Γ. Ποντικάκης,υπογράμμισε ότι οι γονείς συσπειρώνονται, αντιστέκονται, συντονίζουν τα βήματά τους με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, και πως η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική θα είναι αμείλικτη. Εκ μέρους του σωματείου Εργαζόμενων στο ΜΙΝΙΟΝ, ο Γ. Πέρρος είπε ότι "απέναντι στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου θα αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο, προβάλλοντας τα δικά μας δικαιώματα".

Τη συμπαράσταση στον κοινό αγώνα εργαζόμενων και εκπαιδευτικών φορέων εξέφρασε ο Δ. Στρατούλης εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χρ. Χρήστου και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας.Στο χτεσινό συλλαλητήριο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, κοινωνικών και εργατικών φορέων, καθώς αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

Στη συνέχεια, με μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω των οδών Πατησίων και Σταδίου στο υπουργείο Παιδείας. Στους δρόμους της Αθήνας αντήχησαν τα συνθήματα - αιτήματα των εργαζόμενων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, που δήλωναν ότι ο αγώνας θα είναι διαρκείας και ότι από δω και μπρος θα απαντήσουν με αγώνες στην κυβερνητική πολιτική:"Ετούτος ο χειμώνας θα 'ναι πολύ θερμός, στους δρόμους θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός", "δάσκαλους στην πείνα - μαθητές φυτά, όχι άλλα μέτρα εκσυγχρονιστικά", "θέλουμε σχολείο δημοκρατικό και όχι κάτεργο εξεταστικό","εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές".

Φτάνοντας έξω από το υπουργείο Παιδείας, το "βομβάρδισαν" με συνθήματα όπως "αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας", "αυτός ο νόμος, αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά ανατροπή". Οι διαδηλωτές αφού τοιχοκόλλησαν το ψήφισμά τους ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέους αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ