Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νόμος για την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών

Αναθερμαίνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων, αλλά και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που έχουν αφαιρεθεί παράνομα κατά καιρούς από τη χώρα μας, καθώς μπορούν να προβληθούν επιπλέον επιχειρήματα για την απόδοση των κλεμμένων θησαυρών. Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας(ΣτΕ) κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις Κοινοτικές Οδηγίες 93/7 και 96/100/ΕΟΚ και αφορά στην επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί από το έδαφος χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που τους αφαιρέθηκαν παράνομα και αυτό μπορεί να γίνει με αίτηση, με ασφαλιστικά μέτρα, αλλά και με αγωγή. Παράλληλα, το Μονομελές Πρωτοδικείο, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, μπορεί να καθορίσει εύλογη αποζημίωση σε βάρος του προσώπου που ευθύνεται για την κλοπή ή την παράνομη απομάκρυνση των πολιτιστικών αγαθών.

Τα αντικείμενα που μπορούν να επιστραφούν είναι αρχαιολογικά ευρήματα άνω των 100 χρόνων και πρέπει να προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους, ανασκαφές και συλλογές. Επίσης, ζωγραφικοί πίνακες, ακουαρέλες, ψηφιδωτά, χαλκογραφίες, γλυπτά, χειρόγραφα, τμήματα θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, βιβλία ηλικίας άνω των 100 χρόνων, γεωγραφικοί χάρτες άνω των 200 χρόνων, μέχρι και αρχεία πάσης φύσεως, που είναι ηλικίας 50 ετών και άνω.

Στη χώρα μας αρμόδιο για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος είναι το Τμήμα Μουσείων της Διεύθυνσης των Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ