Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ευαισθησία στα λόγια και λιτότητα στα έργα

Ούτε και σε αυτό το αίτημα για αύξηση των επιδομάτων κατά 20% δεν πήρε θετική απάντηση η ΕΣΑΕΑ στη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Δε δόθηκαν ακόμα ούτε οι αυξήσεις του 1997!

Σε εσωκομματική σύσκεψη για την κατανομή κάποιων ρόλων σε κυβερνητικούς παράγοντες εξελίχτηκε η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Τα φλέγοντα ζητήματα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) αντιμετωπίστηκαν φραστικώς ή δόθηκαν απαντήσεις για αυξήσεις - ψίχουλα στα επιδόματα κοροϊδίας.

Μάλιστα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε απ' το Γραφείο του πρωθυπουργού δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά στις αυξήσεις των επιδομάτων εκτός απ' τη γενική θέση για "αναμόρφωση του όλου συστήματος επιδοματικής πολιτικής με συνολική θεσμική αλλαγή του συγκεκριμένου πλαισίου, προς άρση των υφισταμένων ανισοτήτων". Η ΕΓ της ΕΣΑΕΑ έθεσε το αίτημα για αύξηση κατά 20% των "επιδομάτων πείνας" των ΑΜΕΑ - που το 1998 θα φτάσουν συνολικά στα 65 δισ. δραχμές. Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, που εισέπραξαν απ' τον πρωθυπουργό ήταν ότι θα δοθούν αυξήσεις πάνω απ' τον πληθωρισμό, όμως δε θα είναι πολύ υψηλές και σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Επίσης στο αίτημα για μια σταδιακή διαμόρφωση, μέσα στην επόμενη τριετία, των επιδομάτων για τα άτομα με νοητική στέρηση, αυτισμό, βαριές ψυχοσωματικές και πολλαπλές αναπηρίες στα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ), η απάντηση που δόθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ότι "θα το δουν θετικά".

Βέβαια και το αίτημα για αυξήσεις 20% στα επιδόματα είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς δεν έχουν δοθεί ούτε οι αυξήσεις - κατά 15% - για το 1997. (Βλέπε και στον Πίνακα τα επιδόματα που ίσχυαν το 1996 και το 1997. Τα ΑΜΕΑ εξακολουθούν να εισπράττουν τα ποσά του 1996 και η υπόσχεση είναι ότι θα δοθούν αναδρομικά μέχρι το τέλος του Φλεβάρη του 1998).

Ορθολογισμός... λιτότητας

Ο πρωθυπουργός εκτός απ' το περίσσευμα λόγων για την ευαισθησία της κυβέρνησης προς τα ΑΜΕΑ, επανέφερε το πνεύμα λιτότητας για τον ευαίσθητο τομέα της πρόνοιας. "Η κυβέρνηση πιστεύει πως με τον προσανατολισμό των δράσεών μας σε όσους έχουν πραγματικές ανάγκες, την ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα στα κρίσιμα ζητήματα της κοινωνικής φροντίδας" είπε ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.Βέβαια και η ΕΓ της ΕΣΑΕΑ πήγε στη συνάντηση με συγκεκριμένο ρόλο: Λόγου χάρη μεταξύ των αιτημάτων που προέβαλε ήταν και αυτό της ίδρυσης Εθνικού Ταμείου για τα ΑΜΕΑ. "Το Ταμείο αυτό, αναφέρει η ΕΣΑΕΑ, θα διαχειρίζεται τα κονδύλια του Κρατικού Λαχείου και τα έσοδα από τον ειδικό Λογαριασμό των ΑΜΕΑ. Επίσης αυτό το ταμείο, μπορεί να έχει έσοδα από επιχορηγήσεις, από ειδική αύξηση σε όλα τα παιγνίδια που διαχειρίζεται ο ΟΠΑΠ, από επιχορηγήσεις ιδιωτών, για τις οποίες μπορεί να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς φορολογικής ελάφρυνσης και γενικότερα, από κοινού με την ΕΣΑΕΑ, με διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, θα ενισχύουν κέντρα, ιδρύματα και φορείς ΑΜΕΑ και γονιών αυτών".

Η πρόταση αυτή αποτελεί παραλλαγή της - προσβλητικής για τα ΑΜΕΑ - πρότασης για την επιβολή κάποιου ειδικού φόρου ή κοινωνικού πόρου για την πρόνοια και τα ΑΜΕΑ που εξέφρασε στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής (4.11.1997) ο γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, Π. Αποσκίτης.Στις 20.1.1998 ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας δήλωσε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - ότι δε θα υπάρξει κάποιος νέος πόρος ή φόρος για την πρόνοια και ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Ερχεται όμως η ΕΣΑΕΑ με το αίτημά της για το Εθνικό Ταμείο να απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΓ της ΕΣΑΕΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το νέο νόμο, το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς και για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή απ' το υπουργείο Παιδείας. Και για δυο σχέδια δεν υπάρχουν αποφάσεις των οργάνων της ΕΣΑΕΑ ούτε και η ίδια η Συνομοσπονδία έχει εκφραστεί δημόσια με τον τρόπο που υπάρχει στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης,ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδης,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουπλής και ο σύμβουλοι του πρωθυπουργού Αντ. Αγγελίδης και Πλ. Τήνιος.Τέθηκε θέμα συντονισμού του κυβερνητικού έργου για τα ΑΜΕΑ και αποφασίστηκε η σύσταση διυπουργικής επιτροπής - στην οποία θα συμμετέχει ο Γ. Πασχαλίδης - και θα συνέρχεται υπό την προεδρία του Θ. Κοτσώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ