Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκθετοι σε κινδύνους οι εργαζόμενοι

Τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που κατέγραψε στη διάρκεια περιοδειών της στους χώρους δουλιάς αντιπροσωπεία της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης", θα φέρουν οι σύμβουλοι της παράταξης για συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΔΑΚ:

Η προσβολή των εργαζομένων από μολυσματικές ασθένειες στα εργοτάξια και στο μηχανουργείο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Μετά από μετρήσεις, η ηπατίτιδα Β έχει προσβάλει το 30% των εργαζομένων στην καθαριότητα και στο μηχανουργείο το 60%

Οι περισσότερες εποπτείες δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Πρόκειται για πρόχειρα ΤΟΛ και παραπήγματα, χωρίς θέρμανση, νιπτήρες και λουτρά ή ακόμη και καμπινέδες. Πολλά από αυτά τα παραπήγματα, όταν βρέχει, γεμίζουν νερό. Για παράδειγμα, η εποπτεία Καρατάσου είναι ένα παράπηγμα 3χ3, το οποίο στάζει όταν βρέχει και πέφτουν οι σοβάδες. Οι ίδιοι χώροι χρησιμοποιούνται για αποθήκες εργαλείων και υλικών, αποδυτήρια, ακόμη και για να τρώνε οι εργαζόμενοι.

Οσον αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων, επισημαίνονται τα παρακάτω:

Από τα 60 απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να κινηθούν μόνο τα 20, τα οποία αναγκαστικά για να καλύψουν τις ανάγκες λειτουργούν σε τρεις βάρδιες. Τα αυτοκίνητα αυτά δεν πρέπει να κυκλοφορούν περισσότερο από 6 χρόνια. Η Διοίκηση του Δήμου, ωστόσο, κινεί τα απορριμματοφόρα σε 24ωρη βάση κι ας βρίσκονται αυτά 10 και 16 χρόνια στην κυκλοφορία. Από τα πεπαλαιωμένα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι πολίτες.

Επειδή οι προμηθευτές μένουν απλήρωτοι, έπαυσαν να δίνουν ανταλλακτικά στο Μηχανουργείο. Ετσι, όταν χρειάζεται, οι τεχνίτες συμπληρώνουν ανταλλακτικά από τα αυτοκίνητα που μένουν ακινητοποιημένα προς επισκευή των βλαβών τους.

Σημειώνεται ότι τα απορριμματοφόρα συχνά οδηγούνται για επισκευή χωρίς να έχουν πλυθεί και οι εργαζόμενοι στο Μηχανουργείο βρίσκονται μόνιμα εκτεθειμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες και σε κίνδυνο μολύνσεων.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης κατέθεσε χτες το πρωί μήνυση σε βάρος του δημάρχου και του αντιδημάρχου καθαριότητας, καταγγέλλοντας τριτοκοσμικές συνθήκες στα εργοτάξια.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να στραφούν στη Δικαιοσύνη αφού, όπως λένε, "διεκδικήσαμε αγωνιστικά λύσεις, αλλά η διοίκηση του δήμου δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις και πολύ περισσότερο λύσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ