Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αφανίζουν την καπνοκαλλιέργεια

Τη δραστική μείωση μέχρι 45% των πριμοδοτήσεων, ιδιαίτερα στα "Βιρτζίνια" και τα "Μπέρλεϊ", αλλά και δραστική επίσης μείωση των ίδιων των καπνοπαραγωγών, προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν αναμένεται ότι θα υιοθετήσει σήμερα στις Βρυξέλλες τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού, που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο και στοχεύει κυριολεκτικά στον αφανισμό των καπνοπαραγωγών αφού προτείνει δραστική μείωση της πριμοδότησης, μέχρι 45% ιδιαίτερα για τις ποικιλίες "Βιρτζίνια" και "Μπέρλεϊ" και ριζική αλλαγή καλλιεργειών με "εθελούσια έξοδο" από το επάγγελμα.

Οι σημερινές προτάσεις αναμένεται ότι θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερομέχρι τον ερχόμενο Μάρτη όταν οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού θα πάνε "πακέτο" με το σύνολο της αναθεώρησης της κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) όπως προβλέπεται από την "Ατζέντα 2000" στο όνομα της διεύρυνσης. Το "πακέτο" θα περιλαμβάνει εκτός από την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού και τις αναθεωρήσεις των αγορών ελαιόλαδου, αροτραίων καλλιεργειών, βόιου κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον καπνό θα υιοθετηθούν σήμερα από την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της επιτροπής και αναμένεται να παρουσιαστούν υπό τη μορφή νομικού κειμένου δεσμευτικού χαρακτήρα στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, 16 και 17 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες.Οι προτάσεις της Κομισιόν δεν κρύβουν τις "κακές" τους προθέσεις. Στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μία "καλύτερη οργάνωση" της ΚΟΑ καπνού δεν μπορεί παρά να βασίζεται στο συνδυασμό της δραστικής μείωσης του αριθμού των καπνοπαραγωγών όλων των ποικιλιών και της δραστικής μείωσης των κοινοτικών πριμοδοτήσεων για ορισμένες ποικιλίες, ιδιαίτερα τα "Βιρτζίνια" και τα "Μπέρλεϊ".Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι 130.000 καπνοπαραγωγοί σε όλη την κοινότητα, εκ των οποίων 52% στην Ελλάδα και 31% στην Ιταλία, είναι υπερβολικός αριθμός για τα σχέδιά τους και έτσι προτείνει κυνικά την εξαφάνιση των καπνοπαραγωγών!Το βάρβαρο σύστημα ονομάζεται "πρόταση περί εθελουσίας εξόδου" και προβλέπει την εξαγορά από την Κομισιόν των ατομικών ποσοστώσεων των καπνοπαραγωγών που θα αποσύρονται εθελοντικά και τη μη μεταβίβασή τους σε άλλους ούτως ώστε να μειωθούν οι καπνοπαραγωγοί. Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συρρικνωθούν οι εθνικές ποσοστώσεις και κατά συνέπεια οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Οπως τονίζει η Κομισιόν "οποιαδήποτε πραγματική εναλλακτική προς την καπνοκαλλιέργεια δυνατότητα πρέπει να αναζητηθεί εκτός της γεωργίας". Ταυτόχρονα η Κομισιόν προτείνει τη σταδιακή συρρίκνωση της καλλιέργειας ορισμένων ποιοτήτων καπνού με δραστική μείωση της πριμοδότησης. Σύμφωνα με την ίδια την Κομισιόν "η παγκόσμια αγορά του ακατέργαστου καπνού είναι μια αγορά που κυριαρχείται από τέσσερις αμερικανικές και βρετανικές πολυεθνικές εταιρίες. Δεν υπάρχουν διεθνείς τιμές του καπνού, η ποιότητα της παραγωγής καθορίζεται από την τιμή της στην αγορά. Η Κομισιόν προτείνει κλιμάκωση της πριμοδότησης με περιθώριο διακύμανσηςμείον 35% έως μείον 45% της συνολικής στήριξης. Η ποιοτική ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα εμφανής όσον αφορά τις μεγαλύτερες ποσότητες των ελληνικών και ιταλικών ποικιλιών "Βιρτζίνια" και "Μπέρλεϊ". Ουσιαστικά απειλείται περίπου η μισή ελληνική παραγωγή όταν η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει "ότι τα καπνά που παράγονται στην κοινότητα καλύπτουν μόνο το 23% των αναγκών ενώ η υπόλοιπη ποσότητα εισάγεται". Η Κομισιόν δηλώνει ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις καπνού είναι εγγυημένες μόνο για μια 5ετία από φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ