Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Μαραντόν και η μοίρα του

O Μαραντόν Λιλιάν ήταν πεινασμένος και κουρασμένος. Ξάπλωσε να κοιμηθεί. Στην παράγκα του τσιγγάνικου καταυλισμού, στη Γιάννουλη της Λάρισας, δεν υπήρχε ηλεκτρικό φως. Το δωδεκάχρονο Τσιγγανόπουλο φοβόταν το σκοτάδι. Εβαλε ένα κερί σε πλαστικό μπουκάλι και το άναψε για να φωτίζει τα όνειρά του. Η κούραση βάρυνε τα βλέφαρά του και γρήγορα ο Μορφέας τον πήρε στην αγκαλιά του. Κι επήλθε το μοιραίο. Η φωτιά λαμπάδιασε την παράγκα. Ο Μαραντόν κάηκε ζωντανός.

Στις σκηνές του τσιγγάνικου καταυλισμού, σκηνές αλλοφροσύνης. Η Μπεχάρι και ο Νικόλα, γονείς του Μαραντόν, και τα δυο μικρότερα αδελφάκια του βρίσκονταν σε παρακείμενη παράγκα κι έβλεπαν τηλεόραση. Κείνη την ώρα, έδειχνε το σίριαλ "Ψίθυροι καρδιάς", που αναφέρεται στον έρωτα ενός πλούσιου νέου λευκού και μιας φτωχής Τσιγγανοπούλας. Ετρεξαν στην καιόμενη παράγκα. Δεν πρόλαβαν.

Tο σπαρακτικό μοιρολόι της μάνας, κατάρα στην τσιγγάνικη μοίρα. Η Μπεχάρι δεν κατάφερε να προσφέρει τη ζωή που ονειρευόταν στον γιο της. Και δεν μπόρεσε να τον γλιτώσει από τον πρόωρο, τραγικό θάνατο. Εδωσε τη μάχη της, αλλά ήταν άνιση.

Αστεγοι κι απάτριδοι οι Τσιγγάνοι. Κι οι πολιτείες των σπιτωμένων, στρούγκες λύκων και σκύλων. Πώς να τον προστατέψει; Λέει ο Κώστας Βάρναλης στο ποίημά του "Οι πόνοι της Παναγιάς":

"Πού να σε κρύψω γιόκα μου για να μην σε φτάνουν οι κακοί; /

Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποιαν κορφή ερημική; /

... Κι αν κάποτε τα φρένα σου το Δίκιο, φως της Αστραπής/

κ' η Αλήθεια σου χτυπήσουνε, παιδάκι μου, μην τα πεις. /

Θεριά οι ανθρώποι δεν μπορούν το φως να σηκώσουν. /

Δεν είναι αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής. /

Χίλιες φορές να γεννηθείς τόσες θα σε σταυρώσουν. "

O Μαραντόν έφυγε νωρίς. Δεν πρόλαβε να ονειρευτεί. Πρόλαβε, όμως, στα 12 μόλις χρόνια του, να γευτεί τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την αδικία, το ρατσισμό. Είδε τον πατέρα να μετακινείται συνεχώς, ψάχνοντας το μεροκάματο. Τη μάνα να ζητιανεύει. Τα αδελφάκια του να πεινούν. Δεν πήγε σχολείο. Πού να χωρέσουν οι "απολίτιστοι", δε δικαιούνται μόρφωση οι Τσιγγάνοι. Γενικά οι φτωχοί, αφού και στη σημερινή ευρωπαϊκή Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού", ένα στα δέκα Ελληνόπουλα εγκαταλείπουν το σχολείο.

Την ώρα που ο Μαραντόν καιγόταν σαν το κερί στην παράγκα, οι κυβερνώντες διοργάνωναν εκδήλωση κατά του ρατσισμού στο ΙΣΤΑΜΕ με προσκεκλημένη την κυρία Ντανιέλ Μιτεράν. Υποκρισία και πρόκληση. Οσο στους τσιγγάνικους καταυλισμούς στη Γιάννουλη, στους Σοφάδες, στα Λιόσια, στην Αγία Βαρβάρα, δε θα υπάρχει ψωμί, βιβλίο, ηλεκτρικό φως, τα παιδιά των "απολίτιστων" θα καίγονται στις παράγκες και στις πολιτείες των "πολιτισμένων" θ' ανθεί ο ρατσισμός.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατό τσιγγάνικα βιολιά... (2008-01-03 00:00:00.0)
«Αλλωστε δεν ψηφίζουν εδώ» (2000-05-31 00:00:00.0)
Διώχνουν τους Τσιγγάνους από τον Ασπρόπυργο (1999-02-17 00:00:00.0)
Γιορτές στα λασπόνερα (1996-12-28 00:00:00.0)
Ελληνες πολίτες (1996-09-26 00:00:00.0)
Φως και νερό για τα σπίτια τους (1996-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ