Τετάρτη 28 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιχμές από το ΤΕΕ για τη συγκρότηση της Επιτροπής

Με αρκετές αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των διαδικασιών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη χώρα μας κύλησε η χτεσινή τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, έκανε την εξής δήλωση: "Ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας και ως εγγυητής απέναντι στη ΔΟΕ των προϋποθέσεων για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων έλαβε, με κριτήρια που διέθετε, μια απόφαση. Ισως η αιωρούμενη παρεξήγηση την οποία υποθάλπουν, αντικειμενικά, οι συνεχείς ανακοινώσεις και σχολιασμοί, να οφείλεται στη σύνδεση της απόφασης με τη νικηφόρα διεκδίκηση".

Αρκετοί ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως έκφραση δυσαρέσκειας του Κ. Λιάσκα για την απουσία από την Οργανωτική Επιτροπή Διεξαγωγής των Αγώνων εκπροσώπου του ΤΕΕ, σε αντίθεση με την Επιτροπή Διεκδίκησης που έδωσε τη μάχη για την ανάληψη των Αγώνων με επιτυχία. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που θεωρούν ότι η δήλωση αυτή "φωτογραφίζει" διάφορα συμφέροντα και κέντρα λήψης των αποφάσεων με σημαντική επιρροή στους "Αθανάτους", τα οποία πέρσι συνέβαλαν αποφασιστικά στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της υποψηφιότητας της Αθήνας και τώρα επέβαλαν ως αντάλλαγμα το πλαίσιο των αποφάσεων για την υλοποίηση των έργων και τη μορφή διεξαγωγής των Αγώνων...

Ο Κ. Λιάσκας, τέλος, επέκρινε την κυβερνητική πολιτική τόσο για τους σχεδιασμούς που επιχειρεί στο ασφαλιστικό σύστημα, όσο και στο φορολογικό καθεστώς με την κατάργηση του μοναδικού συντελεστή στους μηχανικούς, ενώ υπογράμμισε ότι διατηρούνται οι στρεβλώσεις στο σύστημα παραγωγής των μεγάλων και των μικρών δημοσίων έργων.

Τάσεις διαφοροποίησης - αρκετά συγκρατημένες πάντως - από την επίσημη κυβερνητική πολιτική στο θέμα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων εμφάνισε στην ομιλία του και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης (με τα μάτια στραμμένα προφανώςπρος το εσωκομματικό παιχνίδι του κυβερνώντος κόμματος, παρά με στόχο την αναβάθμιση των Αγώνων και τη διαφανή διαχείριση των έργων), επισημαίνοντας ότι σε όσους εργάστηκαν για την ανάληψη της Ολυμπιάδας δεν ταιριάζει η λήθη, προαναγγέλλοντας ότι για όσους εμπλακούν στη διοργάνωση αυτή θα ισχύσει το "πόθεν έσχες", ενώ υποστήριξε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της Ολυμπιάδας είναι να ασχοληθούν όλοι με αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητα και χωρίς "γκρίζες ζώνες" στη διαχείριση.

Πάντως, ο Κ. Λαλιώτης επέμεινε για άλλη μια φορά αντιπεριβαλλοντικά, υποστηρίζοντας ότι όλα τα έργα πρέπει να προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί, χωρίς καμιά παρέκκλιση.

Εντύπωση, επίσης, έκανε η αναφορά του Κ. Λαλιώτη στα προβλήματα που απέδωσε στη συνύπαρξη των Δημοσίων Εργων και της Χωροταξίας - Περιβάλλοντος στο ίδιο υπουργείο, εκφράζοντας για πρώτη φορά την άποψη ότι θα πρέπει αυτοί οι δύο τομείς, που είναι συχνά αντίπαλοι, να διαχωριστούν για "να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ μελετητή έργων και ελεγκτή περιβαλλοντικών όρων". Πολλοί ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως προανάκρουσμα για τη διάσπαση του ΥΠΕΧΩΔΕ σε δύο υπουργεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ