Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσιάο Πρίμο τα "δέοντα"

Τσιάο, Πρίμο. Στο καλό και "τα δέοντα" στους "συναγωνιστές και συνδαιτυμόνες" σου της παγκόσμιας αθλητικής ηγεσίας. Πες τους πως οι Ελληνες δε "χάφτουμε κουτόχορτο" να σας πιστέψουμε όταν δηλώνετε ότι αγωνίζεστε για τα υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Γνωρίζουμε πως αποτελείτε μια καλά οργανωμένη και δικτυωμένη "κάστα", που έχει μετατρέψει τον αθλητισμό σε εμπόριο και τον παραδίνει στις πολυεθνικές. Με το αζημίωτο, βεβαίως. Γνωρίζουμε, επίσης, πως και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διοργανώθηκε στην Αθήνα, κάποιοι τα κονόμησαν γερά. Ξέρουμε και τους δικούς μας αθλητικούς παράγοντες που σας βοήθησαν στο... αθλητικό έργο σας.

Νομίζεις πως συμφωνούσαμε όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας σου απένειμε τη διάκριση του "Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής", ή όταν ο δήμαρχος της Αθήνας σε χαρακτήριζε σαν "εμπνευσμένο πρωτοπόρο του αθλητικού και ολυμπιακού ιδεώδους, ειλικρινή φίλο της Ελλάδας", ή όταν οι άλλοι πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες της χώρας μας σε "έγλειφαν", ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες και τα καπρίτσια σου; Οχι, αλλά, βλέπεις, είμαστε ευγενικοί και φιλόξενοι και δε θέλαμε να σε "προγγίξουμε" από την πρώτη στιγμή.

Τσιάο, Πρίμο. Εμείς οι Ελληνες θα κρατήσουμε μόνο τα σπουδαία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου και θα "πετάξουμε" όλα τ' άλλα που προσβάλλουν και τον αθλητισμό και την αξιοπρέπειά μας. Θα θυμόμαστε την Αμπτεμαριάμ, την αθλήτρια από την Ερυθραία, που έτρεξε με δανεική φανέλα, γιατί πιστεύει στο γνήσιο αθλητικό πνεύμα, στην ευγενή άμιλλα των νέων και στη συναδέλφωση των λαών. Θα θυμόμαστε τους αθλητές της Κούβας του Φιντέλ, που κάθε νίκη τους - και ήταν πολλές οι νίκες - την αφιέρωναν στο λαό τους και την επανάσταση. Θα θυμόμαστε τους δικούς μας αθλητές που - παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτει μπροστά τους η ελληνική πολιτεία - κατάφεραν, με τον αγώνα τους και τις επιτυχίες τους, να μας κάνουν περήφανους.

Και θα ξεχάσουμε τις "φιέστες χλιδής" που στήθηκαν, για να ικανοποιήσουν εσένα και κάποιους άλλους "αθάνατους", που θα ψηφίσουν για την Ολυμπιάδα του 2004. Θα ξεχάσουμε τις διαφημίσεις που μπήκαν, όχι μόνο στις αθλητικές φανέλες, αλλά και σε σημαίες κρατών. Θα ξεχάσουμε ακόμα και τις κατηγόριες που εκτόξευσες εναντίον των Ελλήνων συλλήβδην κι όχι μόνο κατά κάποιων αθλητικών παραγόντων, για τους οποίους μπορεί να είχες και δίκιο από την πλευρά σου, αφού μπορεί να σου υποσχέθηκαν περισσότερους παράδες και δεν τα κατάφεραν.

Τσιάο, Πρίμο. Και να ξέρεις ότι στη χώρα που γεννήθηκε η αθλητική ιδέα και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός, συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο "ευ αγωνίζεσθαι". Οχι μόνο στους αθλητικούς στίβους, αλλά και στους κοινωνικούς. Μην "κόβεσαι", λοιπόν, για το τι θα κάνουμε με το Μάαστριχτ και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ο λαός μας είναι σε θέση να παλέψει για να τ' αντιμετωπίσει. Γνωρίζει πως οι πολυεθνικές, τις οποίες εκπροσωπείς στον αθλητισμό, ευθύνονται και για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα σηκώσει το ανάστημά του να τις πολεμήσει.

Οσο για την Ολυμπιάδα που διεκδικεί να διοργανώσει η Ελλάδα, της ανήκει ιστορικά και δεν τη ζητιανεύει από τους "νονούς" του παγκόσμιου "αθλητικού συνδικάτου". Ε, και αν δεν την πάρουμε, "δε θα τα βάψουμε και μαύρα"...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ