Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μας αποτελειώνουν!

Για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, μιλούν στο «Ρ» παραγωγοί απ' όλη την Ελλάδα

Στο «Ρ» μιλούν, σήμερα, παραγωγοί από διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας και αναφέρονται στα πολύ οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.

Ο Κ. Δοξαριώτης, σιτοπαραγωγός, ταμίας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τονίζει: «Ούτε το 1/3 της παραγωγής σταριού δεν έχει πουληθεί ακόμα και σ' όλη τη χώρα κοντά στο ένα εκατομμύριο τόνους μένει στις αποθήκες. Και όσοι πουλήσαμε, μας τα πήραν με τιμή 0,11 και 0,12 λεπτά το κιλό, όσο δηλαδή είναι το κόστος παραγωγής, ενώ πέρσι η τιμή πώλησης ήταν περίπου 0,18 λεπτά το κιλό».

Ο Λ. Κουρέλος, καλαμποκοπαραγωγός, από τη Νίκαια Λάρισας, υπογραμμίζει: «Η τιμή του καλαμποκιού είναι ακόμα μικρότερη από άλλες χρονιές, αφού το πουλάμε με 0,13 λεπτά ανά κιλό, ενώ πέρσι με 0,15 λεπτά και μεγάλες ποσότητες του προϊόντος είναι στις αποθήκες».

Ο Γ. Ρίσκος, ρυζοπαραγωγός, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων, επισημαίνει: «Η πλειοψηφία της φετινής παραγωγής, που είναι, περίπου, 180.000 τόνους, παραμένει απούλητη και η τιμή παρέμβασης, με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, μειώθηκε κατά 50%. Πέρσι ήταν 0,30 λεπτά και φέτος είναι 0,15 λεπτά ανά κιλό. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, όμως, δε θα πουληθεί ούτε μ' αυτή τη μειωμένη τιμή παρέμβασης, η οποία θα ισχύσει μετά από οκτώ μήνες, καθώς αυτή αφορά σε ελάχιστους τόνους ρυζιού».


ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΒΑΡΝΑΣ

Ο Τ. Κωστούλας, πατατοπαραγωγός και μηλοπαραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, λέει: «Η καλοκαιρινή σοδειά της πατάτας παραμένει στα ψυγεία. Τώρα αρχίζει η συγκομιδή της νέας σοδειάς. Και όσες ποσότητες δώσαμε, τις πουλήσαμε με 0,10 και το πολύ 0,15 λεπτά ανά κιλό, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει τα 0,17 λεπτά, ενώ ο καταναλωτής έφτασε να την πάρει σε κάποιες χρονικές περιόδους ακόμη και με 0,80 λεπτά.

Η τιμή του μήλου φτάνει τα 0,50 λεπτά, στα ίδια, δηλαδή, επίπεδα με πέρσι. Μπορεί οι περισσότερες ποσότητες να πουλήθηκαν, όμως δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε. Πολλοί φοβούνται ακόμα και για το αν θα πληρωθούν, αφού στην περιοχή μας πολύ συχνά "σκάνε" διάφορα "κανόνια" μεγαλεμπόρων που εξαφανίζονται».

Ο Ξενοφών Μελισσάρης, κρεμμυδοπαραγωγός, συνδικαλιστής αγρότης από τη Βοιωτία, σημειώνει: «Πριν ακόμα ξεκινήσουμε φέτος τη συγκομιδή, ήδη είχαν γίνει στη χώρα μας αθρόες εισαγωγές κρεμμυδιών από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία. Την παραγωγή μας την πουλήσαμε σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Τα κρεμμύδια πουλήθηκαν μόνο με 0,12 λεπτά το κιλό, πέρσι η τιμή πώλησης έφτανε τα 0,20 λεπτά και ο καταναλωτής τ' αγοράζει με 0,50 και 0,60 λεπτά».

Ο Γ. Σακοράφας, ροδακινοπαραγωγός και αχλαδοπαραγωγός, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας τονίζει: «Τα ροδάκινα τα πουλήσαμε το περισσότερο με 0,22 λεπτά το κιλό, πέρσι πουλήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 0,40 λεπτά, ενώ το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 0,25 λεπτά. Τ' αχλάδια πουλήθηκαν με 0,25 λεπτά το κιλό, πέρσι πουλήθηκαν με 0,35 λεπτά και στον καταναλωτή κοστίζουν πολλές φορές και 1 ευρώ».

Η παραγωγή σαπίζει στα χωράφια, οι επιδοτήσεις καθυστερούν

Ο Ν. Μπαντόγιας, σταφυλοπαραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, δηλώνει: «Τα προϊόντα μας κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια, οι οινοβιομήχανοι μας εκβιάζουν για να τα πάρουν σε τιμές πολύ χαμηλές, που φτάνουν τα 0,22 λεπτά το κιλό, ενώ την ίδια ώρα εισάγουν σταφύλια, μούστο και κρασί από άλλες χώρες. Ζητάμε η τιμή πώλησης να φτάνει, τουλάχιστον, τα 0,35 λεπτά και όση παραγωγή μείνει αδιάθετη να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα από τον προϋπολογισμό».

Ο Δ. Σταμάτης, ντοματοπαραγωγός, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, λέει: «Χιλιάδες τόνοι ντομάτας σάπισαν στα χωράφια, ακόμα δε γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών για όσες ποσότητες πουλήθηκαν, για τις οποίες θα πληρωθούμε στα μέσα Δεκέμβρη».

Ο Χρ. Γιαννόπουλος, ελαιοπαραγωγός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλιείας, υπογραμμίζει: «Μας οφείλουν ακόμα επιδοτήσεις για την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο. Είχαμε πάρει το 60%, ενώ από το υπόλοιπο 40%, θα μας δώσουν μόνο το 20%, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις, κάνει ό,τι έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Εκτός αυτού μας οφείλουν και την εξόφληση για την παραγωγή της περιόδου 2002-2003».

O K. Αδάμου, καπνοπαραγωγός, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Ελασσόνας, αναφέρεται στα προβλήματα του καπνού: «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές του καπνού διαμορφώνονται προς τα κάτω, για φέτος ακόμα δε γνωρίζουμε ακριβώς πού θα κυμανθεί, ενώ τα χειρότερα έρχονται με τον κανονισμό της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ. Επιπλέον, στην επαρχία μας το 30% της καπνοκαλλιέργειας καταστράφηκε από ιό που την προσέβαλε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση να μας δώσει αποζημιώσεις».

Ο Β. Παπαλίτσας, βαμβακοπαραγωγός, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σημειώνει: «Ολα δείχνουν πως η τιμή του βαμβακιού δε θα υπερβεί τις 230 δρχ., ενώ πέρσι ήταν 260 με 270 δρχ. και πως θ' αντιμετωπίσουμε εκτός από το πρόβλημα των επιλέξιμων ποσοτήτων και το αυτό των επιλέξιμων στρεμμάτων που πλασάρει η ΝΔ και το αποδέχονται οι αγροτοσυνδικαλιστές της. Η "ταφόπλακα" στους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς θα μπει, εάν δεν αγωνιστούμε, με την εφαρμογή του νέου καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι».

Ο Ν. Γιαννούλης, παραγωγός εσπεριδοειδών, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας, επισημαίνει: «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των εσπεριδοειδών είναι καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα, τα πορτοκάλια στις 28 με 30 δρχ. και τα μανταρίνια στις 50 με 60 δρχ. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές εσπεριδοειδών κατακλύζουν την αγορά. Επιπλέον για μας πρόβλημα αποτελεί η καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας της περσινής παραγωγής από τον παγετό, για την οποία και δεν αποζημιωθήκαμε ακόμα».

Ο Ν. Χρηστάκης, κτηνοτρόφος, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, λέει: «Οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων, τα τελευταία έξι με επτά χρόνια, είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Η τιμή του γάλατος φτάνει περίπου στις 280 δρχ. το κιλό, υπάρχουν ακόμα και παραγωγοί που το πουλούν και με 240 δρχ., ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες "θησαυρίζουν"».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ