Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συρρικνώνεται το εισόδημά τους
  • Πρόβλημα διάθεσης και τιμής αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας αποφάσεων και συμφωνιών που λαμβάνονται στην ΕΕ και τον ΠΟΕ
  • Συλλαλητήρια διοργανώνει η ΠΑΣΥ, στις 13 Νομέμβρη, σ’όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας

Eurokinissi

Σοβαρότατο πρόβλημα διάθεσης και τιμής αντιμετωπίζει φέτος το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα, που είναι ήδη πολύ χαμηλό, να δέχεται συντριπτικό χτύπημα και να συρρικνώνεται. Μεγάλες ποσότητες της φετινής αγροτικής παραγωγής, είτε έμειναν αμάζευτες και σάπισαν στα χωράφια, ή παραμένουν απούλητες στις αποθήκες. Αλλά και όσοι παραγωγοί κατάφεραν, μετά κόπων και βασάνων, να βρουν αγοραστή, αναγκάστηκαν, κάτω από το βάρος των πιέσεων και των εκβιασμών των εμποροβιομηχάνων, να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής.

Μάλιστα, θα περιμένουν πολύ καιρό να πληρωθούν, καθώς είναι γνωστό ότι οι επιδοτήσεις των προϊόντων καθυστερούν. Να σημειώσουμε ότι μόλις τώρα τελείωσε η διαδικασία εκδίκασης ενστάσεων ελαιοπαραγωγών για την ελαιοκομική περίοδο 2002-2003, η καταβολή των πληρωμών για τη βιομηχανική ντομάτα θα ξεκινήσει από τα μέσα Δεκέμβρη, ενώ την εξόφλησή τους οι βαμβακοπαραγωγοί θα την πάρουν του χρόνου το καλοκαίρι!

Κι ενώ είναι εμφανές σε όλους ότι η όξυνση των αγροτικών προβλημάτων είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και απόρροια των συμφωνιών που γίνονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να «αθωώσει» αυτή την πολιτική και να φορτώσει τις ευθύνες για το πρόβλημα στους ίδιους τους παραγωγούς.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα της διάθεσης και της τιμής οφείλεται στην «υπερπαραγωγή» και στα «μεγάλα αποθέματα» που υπάρχουν στη χώρα μας, κρύβοντας το γεγονός ότι ο εργαζόμενος αγοράζει ακριβά τα αγροτικά προϊόντα, ενώ με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες στην ΕΕ και στον ΠΟΕ, αυξήθηκαν ραγδαία οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και μειώθηκαν εξίσου οι εξαγωγές της χώρας μας προς αυτές.

Η κυβέρνηση κρύβει, επίσης, ότι με δική της ευθύνη οι εμποροβιομήχανοι δρουν ασύστολα και ατιμώρητα, κερδοσκοπώντας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών.

Η απάντηση που θα δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στην κυβερνητική επιχείρηση εμπαιγμού της, θα είναι αγωνιστική. Η Παναγροτική Αγωνιστιτική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), διοργανώνει, στις 13 Νοέμβρη, αγροτικά συλλαλητήρια σ’ όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας κι ήδη ρίχτηκε στη δουλιά για την επιτυχία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ