Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μπορούν να δουν καλύτερες μέρες

ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, φέτος, οι αγρότες, είναι βέβαιο ότι θα τους βγάλει στους δρόμους του αγώνα. Ηδη, πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις σιτοπαραγωγών, ρυζοπαραγωγών, πατατοπαραγωγών, σταφυλοπαραγωγών κι όσο περνάει ο καιρός και σωρεύονται κι άλλα προβλήματα, όλο και περισσότεροι θα «βγαίνουν στο κλαρί».Στις 13 Νομέβρη, στα αγροτικά συλλαλητήρια που διοργανώνει η ΠΑΣΥ σ’όλη τη χώρα, θα εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα δοθεί η απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.Αλλωστε, άλλο τρόπο για να υπερασπιστούν το μόχθο τους και τα συμφέροντά τους δεν έχουν, καθώς «τίποτα δεν τους χαρίζεται».

ΒΕΒΑΙΩΣ, υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια στην οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων - είναι γνωστό ότι οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων είναι υποτακτικές και συμβιβασμένες, ανάλογη είναι η κατάσταση στις περισσότερες από τις δευτεροβάθμιες, ενώ και στη «βάση» τα πράγματα δεν είναι καλά - αλλά οι αγωνιστές της αγροτιάς έδειξαν ότι μπορούν να τα ξεπερνούν. Αλλωστε, υπάρχει και δρα η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), που θέλει και μπορεί να τους εκπροσωπήσει επάξια και αποτελεσματικά.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ βλέπει «τα σύννεφα που μαζεύονται», ανησυχεί και προσπαθεί να προλάβει την «καταιγίδα που έρχεται». Εν πρώτοις, επιχειρεί να κρύψει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, ούτως ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η αντιαγροτική πολιτική της. Π.χ. ο υπουργός Αγροτικής Απασχόλησης ισχυρίζεται ότι για το πρόβλημα διάθεσης και τιμής των προϊόντων φταίει η «υπερπαραγωγή και το μεγάλο απόθεμα», αποκρύπτοντας πως υπάρχουν αποφάσεις για αυξήσεις των εισαγωγών από τρίτες χώρες, που ελήφθησαν, με συνευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, (ΕΕ) και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, (ΠΟΕ).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να περάσει την αντίληψη στον αγροτικό κόσμο ότι όσα προβλέπονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, (ΚΑΠ), της ΕΕ κι αποφασίζονται στον ΠΟΕ, «δεν αλλάζουν με τίποτε» κι επομένως ματαιοπονούν όσοι στρέφονται εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής, παλεύοντας να την ανατρέψουν. Σ' αυτή την προσπάθεια έχει τη συμπαράσταση των καλοπληρωμένων «καρεκλοκένταυρων» των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και την αμέριστη βοήθεια γνωστών αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, οι οποίοι είναι «ειδικοί με μάστερ» στον αποπροσανατολισμό και στην υπονόμευση των αγροτικών αγώνων, όπως απέδειξαν και με τη «δράση» τους επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟ την άλλη, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που περιοδεύουν στην επαρχία, δεν αναφέρονται στην ουσία των αγροτικών προβλημάτων - και πώς ν' αναφερθούν όταν οι δικές τους κυβερνήσεις ήσαν οι συνεπέστεροι διαχειριστές της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ - και οι αγροτοσυνδικαλιστές του είτε δεν εμφανίζονται, ή, όπου φανούν, συντάσσονται με τους συναδέλφους τους της ΝΔ.

ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ το ΚΚΕ να στέκεται σταθερά κι αταλάντευτα στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, συμπαραστεκόμενο ενεργά στους δίκαιους αγώνες της και καταθέτοντας προτάσεις και θέσεις, που εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον για τη μικρομεσαία αγροτιά. Στο δρόμο του αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα, για εισόδημα με το οποίο να μπορούν να ζουν και να καλλιεργούν φτηνά και καλά προϊόντα. Αγώνας που συνδέεται με την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας που θα διαμορφώνει τις συνθήκες για τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό. Αγώνας που είναι κοινός με τους εργάτες, τους ΕΒΕ, στην κατεύθυνση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες, λοιπόν, πρέπει να αντιληφθούν πως αν δε δώσουν «πολιτικό περιεχόμενο» στην πάλη τους, δε θα είναι αποτελεσματική κι αν δεν αποδεσμευτούν από τα «δόκανα» του δικομματισμού, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ωρα για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος (2009-01-30 00:00:00.0)
Στις 12 Γενάρη ξανά στους δρόμους (2008-12-30 00:00:00.0)
Στα Τέμπη, στις 20 Δεκέμβρη! (2008-12-13 00:00:00.0)
Στο Κιλελέρ σμίγουν οι αγώνες (2007-03-13 00:00:00.0)
Η προτροπή Αλαβάνου (2005-05-21 00:00:00.0)
Ο πραγματικός αγώνας (2005-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ