Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Μαύρες μέρες για τους παραγωγούς

Οι βιομήχανοι εκβιάζουν, εκμεταλλευόμενοι τις αρνητικές συνθήκες που διαμόρφωσαν ΚΑΠ και ΠΟΕ

Μαύρες μέρες περιμένουν φέτος τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας. Οι βιομήχανοι - μεταποιητές ετοιμάζονται να τους ποδοπατήσουν στην κυριολεξία, έχοντας με το μέρος τους κανονισμούς της ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική συγκάλυψης του προβλήματος και της εξαπάτησης των αγροτών, που ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι όταν οι βιομήχανοι ανενόχλητοι ξεσάλωσαν σε βάρος παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας. Τούτο φάνηκε και στις σχετικές συσκέψεις που έγιναν τελευταία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και από τη χτεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού Αλ. Κοντού. Για άλλη μια φορά φαίνεται πως ΚΑΠ και ΠΟΕ δε λογαριάζουν το εισόδημα και τον κόπο του αγρότη. Στα πλαίσια των συμφωνιών του ΠΟΕ εισάγεται μαζικά φτηνός ντοματοπολτός στην ΕΕ, κυρίως από την Κίνα. Το γεγονός αυτό οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, κι από κοντά τα παραρτήματα τους στην Ελλάδα, το αξιοποιούν κερδοσκοπικά σε βάρος των παραγωγών.

Κι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνεται ότι θα σταλεί σχετική επιστολή στην ΕΕ, για να επισημανθεί λέει το πρόβλημα των εισαγωγών από την Κίνα... Πρόκειται για μέγιστη κοροϊδία και μέγιστη υποκρισία σε βάρος των παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας. Γιατί είναι γνωστό ότι η ΕΕ έχει ξεπουλήσει τον τομέα της γεωργίας στα παζάρια του ΠΟΕ και δεν πρόκειται να λάβει μέτρα, όπως για την επιβολή δασμών και την προστασία και απορρόφηση της κοινοτικής παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας.

Οσον αφορά την προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η πλευρά των βιομηχάνων, δήλωσε πως δεν μπορεί να δώσει τις περσινές - κολοβές - τιμές και ότι δεν μπορεί να παραλάβει τις περσινές ποσότητες. Οπως λέγεται σχετικά ακούστηκαν εμπορικές τιμές του ύψους των δύο και των πέντε δραχμών το κιλό! Οι βιομήχανοι ανέφεραν επίσης πως για να δώσουν κοντά στις περσινές εμπορικές τιμές θα πρέπει να απορροφήσουν φέτος κατά 40% λιγότερες ποσότητες βιομηχανικής ντομάτας. Δηλαδή γύρω στους 700.000 τόνους, όταν τον πλαφόν είναι 1.211.241 τόνοι και πέρσι φέρεται να απορροφήθηκαν κάπου 1.150.000 τόνοι. Και οι παραγωγοί εκβιάζονται, αν θέλουν να πάρουν την επιδότηση των 11,7 δρχ./κιλό, ενώ οι σχετικές συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν μέχρι 10 Μάρτη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ακόμα και το πρόβλημα της κατάργησης της ελάχιστης τιμής παραγωγού, που του 2000 ήταν 29 δρχ./κιλό.

Τέλος, για το πρόβλημα των απλήρωτων παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας από συγκεκριμένες βιομηχανίες, στη χτεσινή ανακοίνωση αναφέρεται πως θα υποχρεούνται να καταθέσουν φέτος εγγυητική επιστολή, μόνο όσοι μεταποιητές δεν πλήρωσαν εγκαίρως την περσινή παραγωγή. Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα κυβερνητικής κοροϊδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ