Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΛΕΤΗ ICAP
Σημαντική αύξηση στα κέρδη του 2003

Κέρδη επί κερδών συσσωρεύουν οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι, παρά το συνεχιζόμενο τούνελ λιτότητας για τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρίας ICAP «Η Ελλάδα σε αριθμούς» για το έτος 2003 εμφανίζεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας στη μεταποίηση, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης του έτους 2003 για 26.362 επιχειρήσεις προκύπτουν τα παρακάτω:

Μεταποιητικές επιχειρήσεις: Τα προ φόρου αποτελέσματα αυξήθηκαν (συγκριτικά με το 2002) σε ποσοστό 22,5%. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για 5.675 επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) διαμορφώθηκε στο 4,4%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2003 κανένας κλάδος της μεταποίησης δεν υπήρξε κανένας κλάδος ζημιογόνος. Σε επίπεδο επιχειρήσεων περισσότερες από τα δυο τρίτα ήταν κερδοφόρες.

Εμπορικές επιχειρήσεις: Τα προ φόρων κέρδη εμφάνισαν ραγδαία αύξηση σε ποσοστό 32,8% και ο ρυθμός ανόδου των πωλήσεων έφτασε στο 9,4%. Η συμμετοχή των κερδοφόρων επιχειρήσεων, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, αυξήθηκε σε 78,8%. Είναι φανερό πως αρκετές από τις μικρές, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις βγήκαν έξω από το πεδίο του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως η «συρρίκνωση του ζημιογόνου τμήματος του εμπορίου είναι εμφανής, όχι μόνο λόγω της μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων, αλλά και εξαιτίας της υποχώρησης όλων σχεδόν των οικονομικών τους μεγεθών».

Χρηματοπιστωτικός τομέας: Εμφανίζεται σημαντική ανάκαμψη το κλάδου που συγκεντρώνει 1.219 επιχειρήσεις. Καταλυτική για την κερδοφορία ήταν η συμμετοχή των τραπεζών, που έχουν το 73,9% των συνολικών κερδών τομέα. Το 2003 μόνο δυο κλάδοι παρέμειναν ζημιογόνοι (ΕΛΔΕ και ανταλλακτήρια συναλλάγματος).

Τουριστικές επιχειρήσεις: Το 2003 ήταν «κακή χρονιά» για τον τουρισμό όπως προκύπτει και από την εξέλιξη των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Το συγκεριμένο αποδίδεται «στο ζημιογόνο αποτέλεσμα έξι μεγάλων επιχειρήσεων» προφανώς αυτών που έκλεισαν προσωρινά λόγω «αναβάθμισης» ενόψει των Ολυμπιακών. Στο πλαίσιο αυτό τα προ φόρων κέρδη για 3.617 επιχειρήσεις του δείγματος στα 6,3 εκατ. ευρώ από 116 εκατ. το 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ