Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το περιβάλλον και η «παγκοσμιοποίηση»

«Κι ύψωσε τη δική μας κόκκινη σημαία / πλέοντας στ' απάνεμα βάθη / δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία». (Νίκος Δεληγιάννης)

Μιλούσε ο μικροβιοτέχνης Γιώργος για το περιβάλλον. Στα ιδρωμένα χέρια του, τα χνούδια, πιο δυνατά απ' όλες τις κουβέντες που 'χα ακούσει, για το νερό, τον ήλιο, τον αέρα. Τα μυστικά της φύσης. Τη Γη και την κάθε μεταβολή απ' την κανονική σύσταση, τη χαρακτήριζε ρύπανση, που έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε κάθε ζώντα οργανισμό. Οι μεταβολές που υπερβαίνουν τα όρια «προσαρμοστικότητας» της φύσης, των εμβρύων οργανισμών, δημιουργούν βιοθανάτους. Την εξαφάνιση του φυτικού - ζωικού κόσμου. Οι βίαιες μεταβολές και η καταστροφική μανία, του κεφαλαίου, για το κέρδος είναι «αναπόφευκτες»! Οπως και η υποβάθμιση του πλανήτη! Η τρύπα του όζοντος, το κόψιμο των δασών (στον Αμαζόνιο), η ερήμωση εδαφών, η μόλυνση των υδάτινων πόρων, η όξινη βροχή, η άναρχη οικοδόμηση, τα απόβλητα των αναπτυγμένων κρατών εις βάρος των αδυνάτων κρατών, οι ρυπάνσεις των βιομηχανικών κρατών, το πώς ζούνε σ' αυτή τη «θάλασσα από μπετόν» κατοικία, με τους φούρνους των καλοκαιριών, να «σπάει» το θερμόμετρο στις μεγάλες πόλεις, είναι το αποτέλεσμα της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Της «παγκοσμιοποίησης». Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Το στρες, η αγωνία, τα κοινωνικά προβλήματα, η ίδια η ζωή στο στόχαστρο. Πρωταθλητές στην παγκόσμια ρύπανση, με παραπλανητικές ιαχές - τα πρωτόκολλα, του Κιότο, της Χάγης, του Ρίο, οι προτάσεις... Ολα για το θεαθήναι.

Υπονομεύουν, απ' την ίδια την εκμεταλλευτική τους δράση τα πράγματα: Αλληλένδετα, τα ποσοστά κερδών των τραπεζών - χρηματιστηρίων με τις εκπομπές των ρυπογόνων αερίων, της απληστίας του κέρδους. Προσπαθούν να ζυγιάσουν τα «δάση» απ' τις καμινάδες της Αμερικής και της Ευρώπης με τα δάση της Ασίας και του Τρίτου Κόσμου, τη φτώχεια. Ειδικά για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, όπου οι ΗΠΑ είναι πρωταθλητές. Ακολουθούν οι δορυφόροι της, Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη κι αυτή η μείωση του 5% παγκοσμίως δεν υλοποιήθηκε από τα αδηφάγα καπιταλιστικά κράτη. Οι ΗΠΑ (5% του παγκόσμιου πληθυσμού) εκπέμπουν ρύπους επτά - οκτώ φορές περισσότερους απ' την Κίνα του 1,2 δισ. ανθρώπων. Εκατό μεγάλες πολυεθνικές ευθύνονται για το 82% του διοξειδίου του άνθρακα! Οι ΕΧΧΟΝ, MOBIL, BP, TEXACO, SHELL, CHEVRON, εταιρίες πετρελαίου, μαζί με τις υπόλοιπες «δύο αδελφές» του μονοπωλιακού γκρουπ, ευθύνονται για το 10%! Απ' τα 25 περίπου δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2000, οι χώρες του ΟΟΣΑ ευθύνονται για τους μισούς ρύπους. Οι Αμερικανοί, Ιάπωνες, Καναδοί, Αυστραλοί, Ευρωπαίοι και οι άλλοι σκληροί της παγκοσμιοποίησης ζητούν για το διάστημα μέχρι το 2012 να αυξήσουν τις ρυπογόνες εκπομπές τους, εξαιτίας της μελλοντικής ύφεσης - κρίσης ή βιομηχανικής συρρίκνωσης, για να μη χάσουν το λογαριασμό για τα κέρδη τους! Δε δίνουν δεκάρα για τις επιπτώσεις της ασυδοσίας. Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα, η διαιώνιση της οικονομικής κυριαρχίας αποδεικνύουν περίτρανα την ταυτότητα της παγκόσμιας δράσης του κεφαλαίου. Ο ιμπεριαλισμός δεν έχει σύνορα στη ρύπανση: «γαία πυρί μειχθήτω»! Ο «πράσινος καπιταλισμός» που σχεδιάζεται απ' τα ιμπεριαλιστικά ινστιτούτα είναι το πρόσχημα, άλλοθι, για τα εγκλήματα που σχεδιάζουν: να λεηλατήσουν τη φύση με κάθε τρόπο. Τον άνθρωπο. Με την καθήλωση στη φτώχεια - για τους λαούς - των υπανάπτυκτων χωρών.

Μιλούσε ο μικροβιοτέχνης κι η γλώσσα του στέγνωνε. Το νερό ή η ξηρασία της φύσης, μας ορίζουν:

«Ορίζω το χρυσάφι αυτού του νησιού / Γιατί γεννήθηκα να φυλάττω το μέλλον» (Θ. Ασίκης).

Το περιβάλλον είναι ο πιο ευαίσθητος δέκτης.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο οι τεχνολογικές δυνατότητες, άλλο η αξιοποίησή τους (2018-09-15 00:00:00.0)
«Σκοτώνουν» το περιβάλλον για το κέδρος (2007-06-03 00:00:00.0)
Στυγνή κερδοσκοπία (2005-05-15 00:00:00.0)
...της «εμπορίας ποσοστώσεων» (2005-01-29 00:00:00.0)
Ο βασιλιάς είναι γυμνός (2001-05-26 00:00:00.0)
Μια ακόμη διάσκεψη (1997-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ