Σάββατο 18 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
«Ζεστός» χειμώνας με «ράμπο» στις γειτονιές

Υπό τον ασφυκτικό «εναγκαλισμό» του νέου Σώματος Δημοτικής Αστυνομίας θα «υποδεχτούν» οι πολίτες της χώρας το χειμώνα, αφού το Σεπτέμβρη αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που μεταφέρει στους δήμους αστυνομικά καθήκοντα, ενώ από το πρώτο τρίμηνο του 2002 θα ξεκινήσουν τμηματικά οι προσλήψεις των νέων «ράμπο». Αυτοί, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου ΠΔ - το οποίο έχει ήδη υπογραφεί από το υπουργείο Εσωτερικών - θα πρέπει, ανάμεσα σε άλλα να έχουν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, όπως... «αξιοπρεπές» ύψος ή διάμετρο στήθους, ενώ θα εκτιμηθεί η προϋπηρεσία σε Ενοπλες Δυνάμεις. Με λίγα λόγια θα προτιμηθούν οι ήδη γνώστες της αστυνομικής νοοτροπίας, η οποία θα διακατέχει και το νέο Σώμα που για να λειτουργήσει... καλύτερα, θα πρέπει να βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιες οι διατάξεις του σχεδίου ΠΔ, αλλά και η μέχρι τώρα αστυνομοκρατική πρακτική της κυβέρνησης καταδεικνύουν ότι το νέο Σώμα θα αποτελέσει έναν ακόμα κατασταλτικό μηχανισμό και μάλιστα πιο... κοντά στο δημότη. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, το Σώμα δημοτικών αστυνομικών, θα αναλάβει το 80% των αρμοδιοτήτων που ασκεί σήμερα η ΕΛ.ΑΣ, η οποία θα έχει και την άμεση ευθύνη για τη λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα Δημοτική Αστυνομία απομακρύνεται από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά της, που είναι ο έλεγχος της εφαρμογής των αποφάσεων του αιρετού οργάνου. Μιλάμε, δηλαδή, για παραπέρα αποδυνάμωση του αποφασιστικού ρόλου των αιρετών, οι οποίοι αντικαθίστανται από κρατικά όργανα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προσλήψεις των δημοτικών αστυνομικών θα γίνονται από ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ θα τοποθετηθούν ως επικεφαλής στα δημοτικά αστυνομικά τμήματα.

Την αστυνόμευσή τους δε, θα πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες, αφού στο σχέδιο ΠΔ - αναμένεται η υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης - δεν προβλέπεται ενίσχυση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, η κυβερνητική πρακτική να μεταφέρονται κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους, στις οποίες αντεπεξέρχονται είτε φορολογώντας ξανά τους δημότες, είτε δαπανώντας χρήματα από τα τακτικά τους έσοδα, τα οποία με τη σειρά τους στερούνται οι πολίτες από άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι πριν τη δημοσίευση του ΠΔ στο ΦΕΚ, αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις διαδημοτικές συνεργασίες (υποχρεωτικές για τα νησιά και εθελοντικές για τους υπόλοιπους δήμους), με βάση τις οποίες θα συγκροτηθεί η νέα Δημοτική Αστυνομία. Δηλαδή, τη Δημοτική Αστυνομία θα λειτουργούν Σύνδεσμοι ή Συμπολιτείες γειτονικών δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ