ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Χέρι - χέρι ΓΣΕΕ - ΣΕΒ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Βλέπουμε τα μέτρα αυτά θετικά ως προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» (Λευτ. Αντωνακόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ). «Δε χωράει συζήτηση, τα μέτρα είναι θετικά, κινούνται σε σωστή κατεύθυνση» (Χρ. Πολυζωγόπουλος). Πώς συμβαίνει μια πολιτική και μια δέσμη μέτρων να είναι ταυτόχρονα ωφέλιμη για εργαζόμενους και εργοδότες, την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι, εξηγώντας χθες (στο «Φλας») τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα. Είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ: «Με τη ΓΣΕΕ παίρνουμε μια κοινή κατά κάποιο τρόπο θέση στο πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα. Οχι ότι συμφωνούμε σε όλα, αλλά η αντίληψη είναι κοινή, ότι με συναίνεση μόνο θα λυθούν τα ζητήματα, είτε εργασιακό είναι αυτό, είτε ασφαλιστικό». Και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ: «Πάντα προσπαθούμε να συνεννοηθούμε»(!).. Το ζήτημα, όμως, παραμένει: Τα συμφέροντα των εργαζομένων ποιος θα τα υπερασπιστεί; Πάντως, σίγουρα όχι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που συμπλέει με τον ΣΕΒ.

Αλλαξε ο Μανωλιός...

Για όσους τυχόν είχαν την αφέλεια να πιστεύουν ή επιχείρησαν να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι ήταν δυνατό με τη νέα πολιτική ηγεσία στον Τουρισμό να αλλάξει και η κυβερνητική πολιτική σε ζητήματα αιχμής, τους έχουμε νέα: Με υπουργό τον Α. Τσοχατζόπουλο και υφυπουργό το Δ. Γεργακόπουλο, η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική και στον τουρισμό θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Αυτό προκύπτει από την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του υφυπουργού με τους εκπροσώπους του Τύπου. Ο υφυπουργός μεταξύ άλλων εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή πορεία της υλοποίησης της δέσμευσης του υπουργείου απέναντι στο «2004» για τη φιλοξενία, επανέλαβε τα μεγαλεπήβολα σχέδια όλων των προηγούμενων πολιτικών προϊσταμένων στον τομέα του τουρισμού για προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής στάθμης και «καθησύχασε» ότι τα νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα μετά την άρση του χαρακτηρισμού της κορεσμένης περιοχής από κλίνες προχωράει κανονικά. Μέχρι τα Χριστούγεννα, είπε, θα έχει ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της έκδοσης των αδειών και μέχρι το 2004 θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερσή τους, ενώ προχωράει κανονικά το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος της περιουσίας του οργανισμού, με τα καζίνο και τις μαρίνες Αττικής σε πρώτη γραμμή. Εν ολίγοις, το πολύ - πολύ να «άλλαξε ο Μανωλιός και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

Καμπάνες και σήμαντρα

Παραμονή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διάλεξε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος να ορκίσει τους νέους διοικητές -μάνατζερς στα νοσοκομεία των τριών Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας της Αττικής (ΠεΣΥ) - θέλοντας ίσως να συμβολίσει την «εξέγερση της κυβέρνησης» κατά των... πιράνχας στα νοσοκομεία, όπως είχε πει ο ίδιος παλιότερα.

«Οι θέσεις αυτές δεν είναι πολιτικές, όπως των προέδρων των ΠεΣΥ» είπε χτες ο Αλ. Παπαδόπουλος, παρότι θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής της κυβέρνησης. «Μας κτυπάνε τα καμπανάκια ή μάλλον τις καμπάνες από παντού. Από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας ρωτάνε τι κάνουμε για να μετρηθεί, να αξιολογηθεί και επιτέλους να διοικηθεί το σύστημα υγείας» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Μετά από αυτές τις καμπάνες, θα ήταν αφύσικο να μην υπάρχει στο συμβόλαιο αποδοτικότητας των μάνατζερς η «ρητή πρόβλεψη για μείωση των δαπανών» και να εφαρμόσουν αυστηρά τη διαβάθμιση στη νοσηλεία σε θέσεις Α, Β και Γ.

Ολα αυτά να δείτε τι καμπάνες θα χτυπήσουν και τι σήμαντρα θα ηχήσουν για τον κοσμάκη στην ώρα της ανάγκης και της αρρώστιας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στη μεγάλη πορεία!

Με τη μεγάλη πορεία στην Αθήνα, προς την αμερικάνικη πρεσβεία, σύμβολο του ιμπεριαλισμού, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας, κορυφώνονται, σήμερα, οι τριήμερες λαϊκές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 28 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό κατά της χουντικής τυραννίας που επέβαλαν στη χώρα μας οι Αμερικανοί, το μήνυμα της αντίστασης κατά του ιμπεριαλισμού γίνεται όσο ποτέ επίκαιρο. Και, όπως προκύπτει από την ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή και τα δυναμικά αντιμονοπωλιακά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων και φέτος, το συγκρουσιακό μήνυμα μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές, για τις οποίες, μαζί με τη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση, το Πολυτεχνείο αποτελεί αστείρευτη πηγή αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης.

Το Πολυτεχνείο είναι το σύγχρονο σύμβολο αντίστασης της νεολαίας και του λαού μας κατά της καταπίεσης, του αγώνα για δημοκρατικά, κοινωνικά, λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, για δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Παιδεία, Υγεία, δουλιά και εργατικά - κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Δένει διαχρονικά τους ασταμάτητους αγώνες του λαού μας, για λευτεριά και κοινωνική προκοπή, ενάντια στους κατακτητές και τους ιμπεριαλιστές, για να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο μας. Αυτός ο αγώνας, μπροστά στις σημερινές εξελίξεις, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα μέτρα κατά των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των λαών, που παίρνονται με πρόσχημα την τρομοκρατία, αποκτά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ετσι τα οράματα και το μήνυμα του αγώνα του Πολυτεχνείου εκφράζονται μέσα από τη σύγκρουση με τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό - όπως και τότε - ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και την εργοδοσία που υποθηκεύουν το μέλλον και την προοπτική του τόπου. Επιβάλλουν, ακριβώς σήμερα, να δυναμώσουμε τον καθημερινό αγώνα ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και, συγκεκριμένα, ενάντια στην εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης που, με τη συναίνεση της ΝΔ, αποφάσισε να συμμετέχει και η χώρα μας ακόμα πιο ενεργά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Αφγανιστάν που ετοιμάζονται να επεκτείνουν οι ΗΠΑ και αλλού.

Η καλύτερη τιμή του Πολυτεχνείου είναι ο αγώνας για: λαϊκά, κοινωνικά - εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα που υπονομεύονται και συρρικνώνονται στο όνομα της τρομοκρατίας. Να σταματήσει ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και να απεμπλακεί από κάθε συμμετοχή σ' αυτόν η χώρα μας. Σ' αυτήν την προοπτική η λαϊκή συσπείρωση σε αντιμονοπωλιακή -αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να δώσει προοπτική με τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου Πάλης. Και η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων μας σήμερα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο σε όλη τη χώρα, δεν αποτελεί απλώς τιμή στη μνήμη των αγωνιστών πού έπεσαν, αλλά δίνει το δικό της μήνυμα συνέχειας και ανάτασης στον αγώνα για τα λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι χρέος τιμής, λοιπόν, να είμαστε όλοι παρόντες σήμερα στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό συλλαλητήριο, τιμώντας την 28η επέτειο από το Νοέμβρη του '73.

Πολυτεχνείο

Δε σβήνει

απ' τη μνήμη μας

κι ούτε ποτέ

θα σβήσει

το λαϊκό

το ξέσπασμα,

το ηρωικό

μεθύσι,

δε σβήνει

απ' τη μνήμη μας

η νύχτα η μεγάλη,

ζει και θα ζει

και θ' οδηγεί

τη λαϊκή

την πάλη!

***

Δε σβήνει

απ' τη μνήμη μας

όσο

κι αν προσπαθούνε,

πλημμύρα πάλι

το λαό

και σήμερα

θα δούνε,

ψηλά θα έχει

τη γροθιά

κι όρκο τρανό

θα δώσει

τους στόχους

της εξέγερσης

εκείνης

να δικαιώσει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ