ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Αναμόχλευση των σεναρίων διάχυσης του πολέμου

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επισήμως τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν παρότι παραμένουν ακόμη συγκεχυμένες και ασαφείς, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους σηματοδοτούν ένα «τέλος» της πρώτης φάσης αυτού του πολέμου που κηρύχτηκε κατά της οικουμένης. Δεδομένου, λοιπόν, ότι πολλαπλώς έχουν επιβεβαιώσει ότι τίποτα ουσιαστικά δεν πρόκειται να τελειώσει, παρά την ενδεχόμενα νικηφόρα κατάληξη και λήξη του πολέμου εναντίον του Αφγανιστάν, μάλλον ήγγικεν η ώρα για την ανεύρεση του επόμενου εχθρού...

Εναντίον ποιων χωρών θα στραφούν οι ΗΠΑ στη «δεύτερη φάση» του πολέμου κατά της τρομοκρατίας; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχόλησε τη βρετανική εφημερίδα Independent στο κυριακάτικο φύλλο της. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Εθνη, όπως «κάθε καθεστώς που υποστηρίζει την τρομοκρατία θα πληρώσει το τίμημα», ενέχουν το συμπέρασμα, αλλά και συνεπώς σοβαρές πιθανότητες στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μπουν τώρα η «Χαμάς», η «Χεζμπολάχ» και όλες οι άλλες οργανώσεις του είδους, μαζί με τις χώρες που τις φιλοξενούν. Επίσης, πάντα υπάρχει και το Ιράκ, που όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις, που να συνδέουν το Ιράκ με την Αλ Κάιντα, ή ενδείξεις τέτοιες που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένες τις αντιρρήσεις -σφοδρότατες μάλιστα- που υπάρχουν, η ανάληψη δράσης εναντίον της Βαγδάτης δεν είναι πιθανή, αλλά το Ιράκ θα είναι απλώς ένας ακόμη στόχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που, όπως έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος Μπους, θα διαρκέσει χρόνια.

Ωστόσο, παρά τα καταληκτικά(;) συμπεράσματα του Independent ότι ουσιαστικά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού «η διαφορά μεταξύ Κλίντον και Μπους είναι μόνο στη γλώσσα», που πιθανώς σημαίνει ότι «όταν η σκόνη στο Αφγανιστάν κατακαθίσει, και ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" γίνει λιγότερο ορατός, η Αμερική θα επιστρέψει στα παλιά. Και η προσέγγισή της για τα πράγματα θα γίνει πιο εγωιστική από ποτέ», πολλά ερωτηματικά αφήνουν οι επίσημες καταγγελίες κατά πέντε κρατών που εκτόξευσε χτες, επισήμως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Ελεγχο των Εξοπλισμών και τη Διεθνή Ασφάλεια, Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χτες στη Διάσκεψη της Γενεύης για την ενίσχυση των μέτρων εφαρμογής της συνθήκης, που θα διαρκέσει τρεις βδομάδες, όπου μετέχουν αντιπροσωπείες των 144 χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη του 1972 για τα Βιολογικά Οπλα (BWC).

Οπως είχε προϊδεάσει το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που είχε δημοσιεύσει αντίγραφο της ομιλίας του Μπόλτον, τα βέλη των Αμερικανών στρέφονται κατά της Βόρειας Κορέας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης και της Συρίας, ότι κατασκευάζουν βιολογικά όπλα. Στην ομιλία του ο Μπόλτον αναφέρθηκε εκτενώς στο Ιράκ, το οποίο κατηγόρησε ότι παραβίασε τη συνθήκη του 1972, ενώ εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ και για το Ιράν, το οποίο πιστεύεται ότι έχει εξελίξει και κατασκευάσει βιολογικά όπλα, ενώ σχολιάζοντας το πρόγραμμα βιολογικών όπλων της Βόρειας Κορέας, ο Μπόλτον δήλωσε ότι «δημιουργεί μεγάλη ανησυχία». Τέλος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Συρία μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει μικρές ποσότητες βιολογικών όπλων, ενώ ενδιαφέρον έχει επιδείξει να κάνει το ίδιο και το Σουδάν. Τόσο η Συρία, όσο και το Σουδάν δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του 1972.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Δεν έχουμε καμία επαφή με ό,τι απέμεινε από τους Ταλιμπάν»

Στην πακιστανική πρωτεύουσα έφτασε για «διαβουλεύσεις σχετικά με το μέλλον του Αφγανιστάν», ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδιος για το θέμα

Μικρή Αφγανή πρόσφυγας ψάχνει στα σκουπίδια...

Associated Press

Μικρή Αφγανή πρόσφυγας ψάχνει στα σκουπίδια...
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τη διακοπή κάθε είδους σχέσης «με ό,τι έχει απομείνει από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν» ανακοίνωσε, χτες, και επισήμως ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν έχασε, όμως, την ευκαιρία να επαναδιατυπώσει, εμμέσως και διπλωματικώς, την πακιστανική οπτική για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Αφγανιστάν. Στο Ισλαμαμπάντ έφτανε, την ίδια ώρα, ο Ιρανός υφυπουργός αρμόδιος για το Αφγανιστάν, προκειμένου να συζητήσει το ίδιο θέμα με στόχο την εξεύρεση κάποιων κοινών παραμέτρων ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των συζητήσεων για το πολιτικό μέλλον της ταλανισμένης χώρας.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με ό,τι απέμεινε από τους Ταλιμπάν» υπογράμμισε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ο Αμπντούλ Σατάρ. Ο Σατάρ έσπευσε να προσθέσει ότι οι σχέσεις Πακιστάν - Αφγανιστάν συνεχίζονται και ότι το Ισλαμαμπάντ δεν πρόσκειται εχθρικά απέναντι σε καμία αφγανική φατρία, γι' αυτό και θα επιμείνει στις σχέσεις αυτές «με τις καλύτερες δυνατές προθέσεις». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έκλεισε το προξενείο των Ταλιμπάν και στο Πεσαβάρ και παραμένουν σε λειτουργία μόνο η πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και το προξενείο της Κουέτα. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει ξεκάθαρα αν οι δηλώσεις του σημαίνουν ότι δεν αναγνωρίζει το καθεστώς των Ταλιμπάν, αρκούμενος να δηλώσει πως «είναι σαφές ότι η κυβέρνησή τους έχει καταρρεύσει». Υπενθυμίζεται ότι ο πρέσβης των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ μετά από ολιγοήμερες διαβουλεύσεις στο Κανταχάρ.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε «τους Αφγανούς αδελφούς όλων των φατριών» να αδράξουν «την ιστορική ευκαιρία που τους δίνεται» και «να μη σκεφθούν εγωιστικά σε βάρος της ενότητας και του συμφέροντος της χώρας, που σήμερα έχει τη δυνατότητα να οδεύσει στην ειρήνη και να εξασφαλίσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμησή της». Ο Σατάρ προειδοποίησε, μάλιστα, τους «Αφγανούς αδελφούς» ότι αν συνεχίσουν τις εμφύλιες αντιπαραθέσεις, τότε η διεθνής κοινότητα θα τους εγκαταλείψει, όπως έκανε και πριν 12 χρόνια.

Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης του ΟΗΕ για σύσταση ευρείας και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Χαιρέτισε την πρόταση για σύσταση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με μέγιστο χρόνο ζωής τα δύο χρόνια, τονίζοντας ότι το έργο της θα πρέπει να υποστηριχτεί και να διαφυλαχτεί από την παρουσία μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης. Τέλος, εξέφρασε τη συμφωνία του Πακιστάν στη διεξαγωγή μιας πρώτης συνόδου για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, υπό τον ΟΗΕ, σε ουδέτερο έδαφος.

Νέα ιρανο-πακιστανική προσέγγιση

Εφτασε, χτες, στην πακιστανική πρωτεύουσα ο Μοχσίν Αμινζαντέχ, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για το Αφγανιστάν. Η επίσκεψη αυτή, στην οποία αποφεύχθηκε η πολλή δημοσιότητα, γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσκεψης του Ιρανού υπουργού Εσωτερικών και από πολλούς εκτιμάται ως ενδεικτικό στοιχείο των προσπαθειών Τεχεράνης - Ισλαμαμπάντ να συνεργαστούν σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στο Αφγανιστάν παρά τη, μέχρι πρότινος, ψυχρότητά τους ακριβώς γι' αυτό το θέμα.

Ο Αμινζαντέχ θα μείνει στο Ισλαμαμπάντ, για δύο ημέρες, και θα συναντηθεί με τον Πακιστανό ηγέτη Περβέζ Μουσάραφ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, με τους οποίους θα συζητήσει, όπως διαβεβαίωνε πακιστανική επίσημη πηγή, «την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη, σε εξέλιξη, διαδικασία για την εγκαθίδρυση πολυεθνοτικής κυβέρνησης ευρείας βάσης». Η Τεχεράνη, πάντως, φαίνεται να προχωρεί με βήμα ταχύ και μόνη της. Οπως μετέδωσε το ιρανικό ραδιόφωνο, άρχισε η επαναλειτουργία του ιρανικού προξενείου στη Χεράτ, στο Δυτικό Αφγανιστάν.

Οι δηλώσεις φέρονται να έγιναν από τον εκεί πρόξενο, Μοχάμεντ Αλαβιζαντέχ, που τόνιζε, όμως, ότι δε θα είναι σε θέση να θεωρεί διαβατήρια παρά μετά την πάροδο 2 μηνών. Παρά το γεγονός ότι το Ιράν είχε εχθρικότατες σχέσεις με τους Ταλιμπάν, λειτουργούσε το προξενείο στη Χεράτ μέχρι το Μάη, οπότε και έκλεισε εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιθέσεων των Ταλιμπάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ