ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ο Ρουγκόβα θέτει θέμα ανεξαρτησίας...

Στρατιώτης της KFOR φρουρεί κάλπες στην Πρίστινα. Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα «επικράτησε» αλλά όχι με το ποσοστό που ανέμενε

Associated Press

Στρατιώτης της KFOR φρουρεί κάλπες στην Πρίστινα. Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα «επικράτησε» αλλά όχι με το ποσοστό που ανέμενε
ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΤΙΡΑΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η νίκη του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Ιμπραήμ Ρουγκόβα στις εκλογές του Σαββάτου, που έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο - το οποίο αποτελεί στην πράξη ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο - με ένα 46% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε χτες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έδωσε την ευκαιρία στον... αναστηθέντα πολιτικό, που υπερκέρασε τους αλλοτινούς πολέμαρχους, να θέσει ξανά το ζήτημα της «ανεξαρτησίας» της επαρχίας: «Ηρθε η ώρα να βάλουμε τα συμφέροντα του Κοσσυφοπεδίου πάνω από τα συμφέροντα των πολιτικών κομμάτων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «επιμένουμε να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατόν».

Ο Ρουγκόβα, του οποίου το κόμμα με αρκετή δυσκολία κατάφερε να κερδίσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (ΔΚΚ) του Χασίμ Θάτσι (αγαπημένου της Ολμπράιτ και γνωστού με το nom du guerre «Το Φίδι»), ωστόσο το 25,5% που συγκέντρωσε το ΔΚΚ ενδέχεται να το φέρει στην «κυβέρνηση» που θα συγκροτηθεί και τύποις θα «συγκυβερνά» με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

Το τελικό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε μετρίασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις περί «θριάμβου» του Ρουγκόβα, ο οποίος έλεγε το Σάββατο πως συγκέντρωνε σχεδόν το 70% των ψήφων.

Η συμμαχία των κομμάτων που εκπροσώπησαν τους Κοσσοβάρους Σέρβους (η συμμετοχή των οποίων στις εκλογές εκτιμάται πως έφθασε το 33%) κέρδισε ένα 11% και υπολογιζόταν πως θα έχει 20 έδρες στο 120μελές Κοινοβούλιο. Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, του Ραμούς Χαραντινάι, ακολούθησε με 7,8%.

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, πολιτικός ηγέτης των Κοσσοβάρων Σέρβων, δήλωσε «ικανοποιημένος» από τις εκλογές, ωστόσο ο Μάρκο Τζάκσιτς, που έκανε μια εκστρατεία υπέρ της αποχής, έκανε λόγο για «προχειρογραμμένο ρομάντσο στο οποίο υποτίθεται πως το τέλος είναι ευτυχισμένο για όλους».

Από πλευράς Βελιγραδίου, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι «ο αγώνας για τα δικαιώματα των Σέρβων και για την ενσωμάτωση του Κοσσόβου στη Σερβία και στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται μέσα από τη δύσκολη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, εμφανίστηκε να τελεί εν ευφορία μετά τη διαδικασία: «Οι εκλογές αυτές αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη πρόοδο προς την ομαλότητα... Το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν φανερώνει ότι το Κόσσοβο προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

Με ανάλογη ευφορία εμφανίστηκε το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε «ικανοποίηση» για το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Ο εκπρόσωπος, Σοκόλ Γκιόκα, είπε πως «συγχαίρουμε για τη συμμετοχή στις προχτεσινές εκλογές των εθνικών μειονοτήτων όπως επίσης επιθυμούμε και τη συμμετοχή τους στους θεσμούς που θα δημιουργηθούν».

Σε ό,τι αφορά στην έκκληση του Ρουγκόβα για την ανεξαρτησία, στο σύνολό τους οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εμφανίστηκαν συνολικά να την «απορρίπτουν»: Ο Βέλγος Λουί Μισέλ είπε έτσι ότι «η θέση μας παραμένει σταθερή... Δεν ευνοούμε την ανεξαρτησία». Παρόμοια θέση ήταν αυτή της Αυστριακής ΥΠΕΞ, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ: «Γνωρίζουν (ο Ρουγκόβα και οι οπαδοί του) πολύ καλά ότι η διεθνής κοινότητα είναι κατά της ανεξαρτησίας, αλλά συντηρούν αυτή την ιδέα... Πρέπει να εξετάσουμε ποια μπορεί να είναι η λύση, όμως δεν είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας».

ΠΓΔΜ
Τράικοφσκι: απειλείται με «καταστροφή» η χώρα

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ και ΣΚΟΠΙΑ.-

Η εμφάνιση του «νέου» Αλβανικού Εθνικού Στρατού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) απειλεί κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στη χώρα, προειδοποίησε χτες ο Πρόεδρός της Μπόρις Τράικοφσκι. «Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι παρ' όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τη συλλογή όπλων των τρομοκρατών, υπάρχουν ακόμη τρομοκρατικές ομάδες», είπε, προσθέτοντας πως στόχος αυτών των ομάδων είναι «να καταστρέψουν το ειρηνευτικό σχέδιο» που φέρει την υπογραφή του ιδίου και υπεγράφη υπό τις σκληρές πιέσεις της Δύσης τον Αύγουστο στην Οχρίδα.

«Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά του γεγονότος ότι δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους... δεν είμαστε σε θέση να ξαναδημιουργήσουμε τις κατεστραμμένες κατοικίες και υποδομές», συμπλήρωσε ο Τράικοφσκι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βουδαπέστη.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ μιλούσε μία μέρα μετά την ισχυρή έκρηξη στο Τέτοβο, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε, ακριβώς, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (AKSH). Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική αγορά θα είχε εκατοντάδες θύματα εάν δεν είχε εκραγεί νωρίς το πρωί, ωστόσο το μόνο που προκάλεσε ο μηχανισμός «αγνώστου τύπου», όπως τον χαρακτήρισε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Βάσκο Σούταροφ, ήταν υλικές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα. Ο Αλμπάν Μπερίσα, εκπρόσωπος της οργάνωσης, διεκδίκησε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό του AKSH μιλώντας επίσης στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: πρόκειται, όπως είπε, «για μιαν απάντηση στους ισχυρισμούς του (υπουργού Εσωτερικών Λιούμπε) Μπόσκοφσκι ότι δεν υπάρχουμε και είμαστε οργάνωση φάντασμα». Ο ίδιος προσδιόρισε τη δύναμη της ομάδας σε 50 άνδρες, που πάντως κατά την άποψή του «φθάνουν και περισσεύουν για διεξαγωγή ανταρτοπολέμου» στην ΠΓΔΜ, και απείλησε με «παρόμοιες επιθέσεις την επόμενη βδομάδα». Το Σάββατο, σημειωτέον, η αστυνομία είχε ανταλλάξει πυρά με αστυνομικούς στο χωριό Πρελιούμπιστε, κοντά στην περιοχή όπου μία βδομάδα πριν είχαν βρει το θάνατο τρεις αστυνομικοί.

Παρά την κύρωση των Συνταγματικών Τροποποιήσεων στα τέλη της περασμένης βδομάδας (μέσα σε 20 λεπτά, όπως καταγράφει με αρκετή δόση ειρωνείας η εφημερίδα «Γκάρντιαν», σχολιάζοντας ότι «δεν ακούστηκε λέξη από αυτούς που επί μήνες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις») και την εκ νέου ανακοίνωση εκεχειρίας από τον Τράικοφσκι - πλην όσων θα κριθούν δικάσιμοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου - η κατάσταση παραμένει, έτσι, δυνάμει εκρηκτική. Κι η πικρή δήλωση του παλιού πολιτικού Φίλιπ Πέτροφσκι ότι «τώρα θα δούμε τι θέλει η άλλη πλευρά, ανθρώπινα δικαιώματα ή Μεγάλη Αλβανία» αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα...

ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
«Δε δέχομαι διορισμό δικηγόρων»

ΧΑΓΗ.-

Αν και ο έγκλειστος στις φυλακές του ΔΠΔ πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι «θα δεχτεί να δει» τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, αλλά όχι και τον γενικό εισαγγελέα της Βρετανίας Τζον Λίβινγκστον, ο ίδιος δήλωσε πως δεν τους θεωρεί «δικηγόρους» του, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μιλόσεβιτς επιμένει στην τοποθέτησή του ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του ΔΠΔ κι ως εκ τούτου δε θα δεχτεί να εκπροσωπηθεί από τους δύο αλλά ούτε και τους τρεις συνηγόρους που όρισε ο Πρόεδρος του ΔΠΔ για τη δίκη του για «εγκλήματα πολέμου» στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Κροατία. Ο Μιλόσεβιτς«ούτε ζήτησε ούτε διόρισε κανέναν ως νομικό του εκπρόσωπο», έναντι του ΔΠΔ, είπε ο δικηγόρος του στο Βελιγράδι Ζντένκο Τομάνοβιτς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Τανγιούγκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ