Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Τράικοφσκι: απειλείται με «καταστροφή» η χώρα

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ και ΣΚΟΠΙΑ.-

Η εμφάνιση του «νέου» Αλβανικού Εθνικού Στρατού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) απειλεί κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στη χώρα, προειδοποίησε χτες ο Πρόεδρός της Μπόρις Τράικοφσκι. «Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι παρ' όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τη συλλογή όπλων των τρομοκρατών, υπάρχουν ακόμη τρομοκρατικές ομάδες», είπε, προσθέτοντας πως στόχος αυτών των ομάδων είναι «να καταστρέψουν το ειρηνευτικό σχέδιο» που φέρει την υπογραφή του ιδίου και υπεγράφη υπό τις σκληρές πιέσεις της Δύσης τον Αύγουστο στην Οχρίδα.

«Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά του γεγονότος ότι δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους... δεν είμαστε σε θέση να ξαναδημιουργήσουμε τις κατεστραμμένες κατοικίες και υποδομές», συμπλήρωσε ο Τράικοφσκι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βουδαπέστη.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ μιλούσε μία μέρα μετά την ισχυρή έκρηξη στο Τέτοβο, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε, ακριβώς, ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (AKSH). Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κεντρική αγορά θα είχε εκατοντάδες θύματα εάν δεν είχε εκραγεί νωρίς το πρωί, ωστόσο το μόνο που προκάλεσε ο μηχανισμός «αγνώστου τύπου», όπως τον χαρακτήρισε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Βάσκο Σούταροφ, ήταν υλικές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα. Ο Αλμπάν Μπερίσα, εκπρόσωπος της οργάνωσης, διεκδίκησε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό του AKSH μιλώντας επίσης στο «Ασοσιέιτεντ Πρες»: πρόκειται, όπως είπε, «για μιαν απάντηση στους ισχυρισμούς του (υπουργού Εσωτερικών Λιούμπε) Μπόσκοφσκι ότι δεν υπάρχουμε και είμαστε οργάνωση φάντασμα». Ο ίδιος προσδιόρισε τη δύναμη της ομάδας σε 50 άνδρες, που πάντως κατά την άποψή του «φθάνουν και περισσεύουν για διεξαγωγή ανταρτοπολέμου» στην ΠΓΔΜ, και απείλησε με «παρόμοιες επιθέσεις την επόμενη βδομάδα». Το Σάββατο, σημειωτέον, η αστυνομία είχε ανταλλάξει πυρά με αστυνομικούς στο χωριό Πρελιούμπιστε, κοντά στην περιοχή όπου μία βδομάδα πριν είχαν βρει το θάνατο τρεις αστυνομικοί.

Παρά την κύρωση των Συνταγματικών Τροποποιήσεων στα τέλη της περασμένης βδομάδας (μέσα σε 20 λεπτά, όπως καταγράφει με αρκετή δόση ειρωνείας η εφημερίδα «Γκάρντιαν», σχολιάζοντας ότι «δεν ακούστηκε λέξη από αυτούς που επί μήνες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις») και την εκ νέου ανακοίνωση εκεχειρίας από τον Τράικοφσκι - πλην όσων θα κριθούν δικάσιμοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου - η κατάσταση παραμένει, έτσι, δυνάμει εκρηκτική. Κι η πικρή δήλωση του παλιού πολιτικού Φίλιπ Πέτροφσκι ότι «τώρα θα δούμε τι θέλει η άλλη πλευρά, ανθρώπινα δικαιώματα ή Μεγάλη Αλβανία» αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ