ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αλβανική πρωτιά

Από την ταινία του Φατμίρ Κότσι, «Τίρανα έτος μηδέν» (Χρυσός Αλέξανδρος)
Από την ταινία του Φατμίρ Κότσι, «Τίρανα έτος μηδέν» (Χρυσός Αλέξανδρος)
Διπλή πρωτιά για τον αλβανικό κινηματογράφο στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αφού, με την πρώτη της συμμετοχή σ' αυτό, κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας («Χρυσός Αλέξανδρος») στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, με την ταινία «Τίρανα έτος μηδέν» του Φατμίρ Κότσι (συμπαραγωγή Αλβανίας, Γαλλίας, Βελγίου).

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής («Αργυρός Αλέξανδρος») απονεμήθηκε στο «Καθυστερημένο προξενιό» του Ισραηλινού Ντοβέρ Κοσασβίλι (Ισραήλ, Γαλλία).

Ακολουθούν: Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Χσιάο Για - Τσουάν για το «Το είδωλο στον καθρέφτη» (Ταϊβάν). Βραβείο Σεναρίου στον Ντοβέρ Κοσασβίλι για το σενάριο του «Καθυστερημένου προξενιού». Βραβείο A' Γυναικείου Ρόλου εξ ημισείας στην Μάγιου Οζάουα για την ερμηνεία της στην ταινία «Μία έφηβη» του Eϊτζι Οκούντα (Ιαπωνία) και στην Ρονίτ Ελκαμπέτς για την ερμηνεία της στο «Καθυστερημένο προξενιό». Βραβείο A' Ανδρικού Ρόλου εξ ημισείας στον Αλεξάντρου Παπαντοπόλ για την ερμηνεία του στη «Γερή μπάζα» του Κρίστι Πουίου και στον Βουκ Κόστιτς για την ερμηνεία του στον «Κινούμενο στόχο» του Σριντάν Γκολούμποβιτς. Βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Επίτευξης στην ταινία «Το είδωλο στον καθρέφτη» του Χσιάο Για - Τσουάν.

Το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες: «Δεκαπενταύγουστος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και «Πες στη Μορφίνη ακόμη την ψάχνω» του Γιάννη Φάγκρα.

Η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) βράβευσε τη «Γερή μπάζα» του Κρίστι Πουίου (Ρουμανία). Στα παράλληλα τμήματα, βράβευσε την ταινία «SAFAR E GHANDEHAR» («KANTAXAP») του Μοσέν Μαχμαλμπάφ (Ιράν, Γαλλία). Ειδική μνεία απένειμε στο «Τάμα» του Ανδρέα Πάντζη (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία), που προβλήθηκε στο πλαίσιο του τμήματος Ελληνικός Κινηματογράφος 2001.

Η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης απένειμε το Ειδικό Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας στην ταινία «Ο 7ος ήλιος του έρωτα» του Βαγγέλη Σερντάρη.

Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων καθιέρωσε Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου για το Τμήμα «Ελληνικός Κινηματογράφος», το οποίο απονεμήθηκε στην ταινία «Αιώνιος φοιτητής» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη.

Τα Βραβεία Κοινού απονέμονται ως εξής: «Κινούμενος στόχος», του Σριντάν Γκολούμποβιτς (Γιουγκοσλαβία, Διεθνές Διαγωνιστικό). «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη (Ελληνικός Κινηματογράφος 2001). (ντοκιμαντέρ): «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρουχά (ντοκιμαντέρ).

Βραβεία Θεάτρου - Μουσικής 2000-2001

Ο Ασημάκης Γιαλαμάς
Ο Ασημάκης Γιαλαμάς
Ο «αειθαλής» Ασημάκης Γιαλαμάς ήταν ο μεγάλος τιμώμενος των φετινών (έκτων κατά σειρά) Βραβείων της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, τα οποία απονεμήθηκαν χτες το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επιτροπή των θεατρικών βραβείων ομόφωνα αποφάσισε να απονείμει το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου στον Ασημάκη Γιαλαμά, σε ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας (περισσότερα από 150 θεατρικά κείμενα), εξηντάχρονης θεατρικής δημιουργίας του, εκτιμώντας τη γνήσια ελληνικότητα, λαϊκότητα, το ανθρωπιστικό της περιεχόμενο και το λυτρωτικό χιούμορ της.

Τα άλλα θεατρικά βραβεία (τιμητικές διακρίσεις) της ΕΕΘΜΚ που απονεμήθηκαν χτες είναι:

  • Θεατρολογικό σύγγραμμα στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίλα Μαράκα, για τη μελέτη της «Ελληνική Θεατρική Επιθεώρηση 1894 - 1926, Τέσσερα Κείμενα» («Ελληνικά Γράμματα»). Υποψήφιοι ήταν ακόμη οι: Μάριος Πλωρίτης, Ελένη Φεσσά Εμμανουήλ, Σάββας Πατσαλίδης, Θεόδωρος Εξαρχος.
  • Θεατρικός οργανισμός της περιφέρειας: δεν απονέμεται φέτος. Υποψήφιοι ήταν: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, Θίασος «Νέες Μορφές» Θεσσαλονίκης.
  • Νέος δημιουργός: στον Αντώνη Καλογρίδη για τη σκηνοθεσία του στο έργο «Εϊντζελ Μπέιμπι» του Μάικλ Ράιμερ. Υποψήφιοι ήταν και οι: Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Βασαρδάκης, Συμεών Κακάλας.

Βραβεία Κ. Κουν:

  • Σκηνοθεσίας στον Γιώργο Μιχαηλίδη για το έργο «Βίβα Ασπασία» του Ι. Καμπανέλλη. Συνυποψήφιοι ήταν οι: Τάσος Μπαντής, Κώστας Τσιάνος, Στάθης Λιβαθινός.
  • Ηθοποιίας στον Βασίλη Παπαβασιλείου για την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε δική του σκηνοθεσία. Συνυποψήφιοι ήταν οι: Θόδωρος Κατσαφάδος, Χρίστος Στεργιόγλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Ντίνα Μιχαηλίδη, Γιάννης Κρανάς.
  • Δραματουργίας, στην Ξένια Καλογεροπούλου για το σύνολο της προσφοράς της στο ποιοτικό παιδικό θέατρο και για το έργο της «Το Σκλαβί», στο θέατρο «Μικρή Πόρτα», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Συνυποψήφιοι οι: Δημήτρης Κορδάτος, Δημήτρης Δημητριάδης, Ακης Δήμου.
  • Τα Βραβεία Μουσικής απονεμήθηκαν ως εξής: Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής στο «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο». Συνυποψήφιοι οι: Αρης Γαρουφαλής, Δάφνη Ευαγγελάτου.

Οι Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν:

  • Μουσικολογικό σύγγραμμα: στον Μάριο Μαυροειδή για το βιβλίο του «Οι μουσικοί τρόποι στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο βυζαντινός ήχος, το αραβικό και τουρκικό μακάμ» (εκδόσεις «Φαγκόττο»).
  • Πολιτιστικός οργανισμός περιφέρειας: στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας. Συνυποψήφιοι: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, Ορχήστρα της Πάτρας.
  • Νέος μουσικός: στην υψίφωνο Βασιλική Καραγιάννη. Συνυποψήφιοι ήταν ακόμη οι: Κ. Καρύδης, Ερμής Θεοδωράκης.
  • Δισκογραφίας: στον πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη. Συνυποψήφιοι οι: «Κύπρος - Δημοτική Μουσική», ηχογράφηση της «Ορχήστρας της Πάτρας», οι δίσκοι Ελλήνων συνθετών της ΕΡΤ με το γενικό τίτλο «Αρχείο Ραδιοφώνου».
«Λάθος Κίνηση»

Εως την 1/12 στο θέατρο «Θησείο», ο Κωνσταντίνος Μίχος και η Ομάδα Χορού «Λάθος Κίνηση», παρουσιάζουν τη νέα παράσταση «7 Καλάμιτυ ως την αυγή», που στηρίζεται στα γράμματα της θρυλικής φιγούρας της Καλάμιτυ Τζέην. Τα γράμματα που έγραφε αλλά ποτέ δεν έστειλε στην κόρη της, την οποία έδωσε για υιοθεσία, αποτελούν ένα είδος ημερολογίου της ζωής της και ένα ντοκουμέντο για μια άγρια κοινωνία.

Οπως σημειώνει ο χορογράφος Κ. Μίχος «στην παράσταση βλέπουμε την πορεία ενός σύγχρονου ζευγαριού καθώς έρχεται σε επαφή με τις διαφορετικές εκδοχές του μύθου της Καλάμιτυ Τζέην. Δημιουργώντας ένα ζοφερό κλίμα, σκιαγραφείται το πορτρέτο μιας προσωπικότητας γεμάτης δύναμη αλλά και αυταπάτες. Η χορογραφία δεν αρκείται στην καλλιγραφία της δύναμης των κορμιών των χορευτών αλλά χρησιμοποιώντας οικείες εικόνες από ταινίες γουέστερν, μονομαχίες, άλογα, ροντέο και αποδομώντας αυτές, στοχεύει να συνδέσει τα σώματα, την ιστορία και το τώρα». Η μουσική της παράστασης βασίζεται στη σύνθεση της Μαρίκας Κλαμπατσέα «Καλάμιτυ Τζέην, γράμματα στην κόρη της» και εκτελείται ζωντανά από τη συνθέτρια - τραγουδίστρια. Τα κοστούμια είναι της Χριστίνας Παπούλια - Μπάρλου, τα σκηνικά του Κωνσταντίνου Κυπριωτάκη. Χορεύουν οι: Κ. Μίχος, Τ. Αντωνοπούλου, Στ. Αποστολάτος, Ειρ. Κουρούβανη, Μ. Μανωλιάδου κ.ά.

Η αυτοβιογραφία του Μίκη

«Βιβλίο του μήνα», ανακήρυξε ο γερμανικός Τύπος τον τέταρτο τόμο της αυτοβιογραφίας του Μίκη Θεοδωράκη «Οι Δρόμοι του Αρχάγγελου», (κυκλοφόρησε πρόσφατα από το μεγαλύτερο γερμανικό εκδοτικό οίκο «Suhrkamp» (Label «Insel»), σε μετάφραση του Αστέρη Κούτουλα). «Ο Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας από τους διάσημους συνθέτες παγκοσμίως κι ένα σύμβολο των αγώνων για Ελευθερία, αλλά κι ένας πραγματικά χαρισματικός αφηγητής», γράφει η μεγαλύτερη εφημερίδα της Θουριγγίας. Το βιβλίο πολλές ακόμη εφημερίδες το χαρακτηρίζουν «συναρπαστικό πανόραμα ελληνικής ιστορίας». Επίσης, στον κατάλογο με προτεινόμενα βιβλία, που δημοσιεύει η αυστριακή εφημερίδα «Oberostrerreichischer Nachrichten» η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη είναι το πρώτο προτεινόμενο βιβλίο.

Εργα και «ημέρες»

«Φαντάζεστε ότι η Αθηναϊκή ηγεμονία ήταν καλύτερη στους συμμάχους της ή στους αντιπάλους της; Δεν πρέπει να αμυνθεί η Αμερική; Εγώ αυτό αναρωτιέμαι... Μάλλον για να μην κατηγορηθούμε ότι είμαστε φιλοαμερικανοί, σπεύδουμε να είμαστε πάρα πολύ αντιαμερικανοί, μπας και γλιτώσουμε τη μομφή, ή μπορεί να είναι και ζήλια». Τάδε έφη Διονύσης Σαββόπουλος σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC (μεταδόθηκε από τον «ΣΚΑΪ 100,4»). Κι εμείς αναρωτιόμαστε... Για την απόσταση, που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε έργα αιρετικά και «ημέρες» συμβιβασμού. Και ακόμη για το πώς να αμυνθούμε από τον όψιμο φιλοαμερικανισμό, που αβίαστα προσπερνά τα εγκλήματα μιας κρατικής τρομοκρατίας.

Με το ειδικό βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού πολυμέσων «Mobius», που διεξήχθη (12-14/11) στο Πεκίνο, διακρίθηκε το cd-rom «Μελίνα Μερκούρη». Ο επόμενος διαγωνισμός «Mobius» θα διεξαχθεί το 2003 στην Ελλάδα, ενώ, στο πλαίσιο της επετείου των 30 χρόνων ελληνοκινεζικών πολιτιστικών σχέσεων, το 2002 η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο θα οργανώσει Bδομάδα-αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη.

«Η ελληνική παρουσία στα άκρα της Μεσογείου» είναι το θέμα του συμποσίου, που οργανώνουν στην Αδρα της Ισπανίας (23, 24/11) η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής, ο Δήμος Αδρας Ισπανίας και το Κέντρο Βυζαντινών- Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας. Οι Ελληνες αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στις ελληνικές αποικίες στα παράλια της Θράκης και οι Ισπανοί νέα στοιχεία για την παρουσία των Ελλήνων στις ακτές της Ιβηρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ